تقدیم هر تئاتر به یکی از شهدای هنرمند
در ابتدای این نشست خبری که روز شنبه پانزدهم آبانماه در تالار هنر اصفهان برگزار شد، «احسان جانمی» دبیر اجرایی سیوسومین جشنواره تئاتر استان اصفهان بابیان اینکه فراخوان این جشنواره بعد از پشتسرگذاشتن دوران اوجگیری بیماری کرونا اعلام و در دو مرحله تمدید شد، گفت: «ازمیان سیوچهار اثر رسیده به دبیرخانه جشنواره تعداد بیست و هشت اثر صلاحیت شرکت در مرحله اول را داشتند که در مرحله بازبینی توسط توسط پیمان کریمی، هوشنگ جمشیدیان و بنده دیده شدند. از این میان تعداد 9 اثر واجد شرکت در جشنواره شناخته شدند که این آثار در سه روز از هجدهم تا بیستم آبانماه به رقابت مینشینند و توسط داورانی از تهران داوری خواهندشد که ازطرف مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جشنواره اعزام میشوند.»
او با اشاره به همکاری تالار هنر در برگزاری جشنواره افزود: «در مرحله مقدماتی تمام بازبینیها در تالار هنر انجام شد و حتی هیئت بازبین به سایر شهرهای استان عازم شد. ضمن اینکه حوزه هنری همکاری خوبی با ما داشت و در نتیجه این جشنواره روز سهشنبه افتتاح خواهد شد. یکی از ویژگیهای جشنواره در سال جاری این است که برای اولین بار یک بخش جنبی و تخصصی خارج از مسابقه به آن افزوده شده و نکته مهم دیگر اتخاذ رویکرد آیینی و سنتی باتوجه به بزرگداشت استاد حسن کریمی هسنیجه است. همچنین توجه ویژهای به نظریات جدید بازیگری در بخش خارج از مسابقه در این دوره جشنواره میشود و 9 اثر در بخش مسابقه حضور دارند. ضمن اینکه هر اثر به یکی از شهدای هنرمند تقدیم خواهد شد و از این شهدا توسط 9 کارگردان تجلیل میشود.»
گروههای نمایشی از جنس مردم هستند
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین رمضانعلی معتمدی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، با طرح این پرسش که هدف برگزاری جشنواره در هرسال چیست، اظهار کرد: «اولا اعتقاد ما بر این است که نهادهای دولتی اعم از دستگاهها یا نهادهای عمومی دولتی و نهادهای مردمی در راستای نشاط اجتماعی و شناسایی استعدادهای جوانان و نوجوانان در عرصه نمایش و برگزاری دورههای آموزشی در حوزه تئاتر تلاش کنند که وضعیت استان نسبت به سال قبل در حوزه نمایش روبه رشد قرارگرفته و پویایی و نوآوری در آن ایجاد شود. به نظر میرسد که ما به مرکز رشد، نوآوری، خلاق و فناور در حوزه نمایش نیاز داریم که ظرفیت آن در استان اصفهان وجود دارد تا بتوانیم از ظرفیتهای موجود در تقویت نمایش استفاده کنیم.»
او بابیان اینکه باید یک جشنواره تئاتر در استان اصفهان برگزار شود، ادامه داد: «همه دستگاهها که در این حوزه تلاش و برنامهریزی میکنند باید همافزا و همگرا حرکت کنند و نباید هر دستگاه برای خودش جشنواره تئاتر برگزار کند؛ چراکه این با سیاستگذاری و حاکمیت و مرجعیت حوزه فرهنگ و هنر منافات دارد، به همین دلیل ما در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همراه با حوزه هنری و سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری همنوا و هماهنگ هستیم. همه ما برای خدمت به مردم دورهم نشستیم و جز این نیست. گروههای نمایشی از جنس مردم هستند و برای مردم، افزایش نشاط و شناسایی معضلات و آسیبهای اجتماعی در قالب نمایش تلاش میکنند. ما باید از ظرفیت گروههای نمایشی در ابعاد مختلف استفاده کنیم. از این رو ما به مناسبت روز فرهنگ عمومی به همه شهرستانها ابلاغ کردیم که با موضوع فرهنگ عمومی تئاتر خیابانی کار کنند و لذا باید ظرفیتهای گروههای نمایشی در ابعاد، زمانها و برشهای مختلف به میدان آمده و پویایی و خلاقیت و هویتسازی برای نمایش ایجاد شود.»
احیای مکتب تئاتر اصفهان یک ضرورت است
حجتالاسلام والمسلمین معتمدی تصریح کرد: «گروههای تئاتر در سالهای گذشته مورد بیمهری قرار گرفتند و حمایت نمیشدند درحالیکه باید حمایت شوند، ضمن اینکه زیرساختهایی که باید در سطح استان در حوزه تئاتر ایجاد شود به حد مطلوب نرسیده است، این مسائل، دغدغههای بچههای نمایش است و ما درحد توان، بضاعت و اختیارات خود برای رفع کمبودها برنامهریزی میکنیم و از آن طرف نیز برنامهریزی، جهتدهی و رهبری در دستور کار ما قرار دارد و قرار بر این است که بستههایی را با همراهی شهرداری و بهخصوص معاونت فرهنگی و سازمان فرهنگی اجتماعی و همچنین حوزه هنری برای گروههای هنری آماده کرده و حمایتها به طور هدفمند و سازنده در اختیار آنها قرار گیرد.»
مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با تأکید بر اهمیت احیای مکتب تئاتر اصفهان افزود: «ما باید برای تئاتر نقشه راه داشته باشیم و بدانیم تئاتر استان در پنج سال آینده به کجا میرسد؟ روزی در استان مکتب تئاتر داشتهایم و احیای مکتب تئاتر اصفهان یک ضرورت است. البته نقش رسانهها نیز در این زمینه بسیار اثرگذار است.»
او گفت: «در راستای سی و سومین جشنواره تئاتر استان، یک منشور عفاف و حجاب ویژه جشنواره تهیه شده است؛ چراکه کشور ما اسلامی است و باید ارزشهای اسلامی در آن احیا شود، البته باید روی موضوعاتی کار شود که هم قابلیت بیان نمایشی را دارد و هم برای مردم جذاب است و هم برای مسئولان در حوزه برنامهریزی کاربرد دارد. ضمن اینکه از پیشنهادهای دیگر ما ایجاد هیئت اندیشهورزی در حوزه نمایش است که در این خصوص بهتر است افرادی از بین بچههای نمایش انتخاب شده و درمورد برنامهریزی برای پنج سال آینده و بهرهگیری از ظرفیت استان و شهر اصفهان برنامهریزی شود.»
حجتالاسلام والمسلمین معتمدی درخصوص شهرهایی که در مرحله نخست در این دوره از جشنواره تئاتر استانی شرکت داشتهاند، گفت: «از مجموع بیست و هشت اثر انتخابشده در مرحله نخست، تعداد سه اثر از نجفآباد، سه اثر از فلاورجان، یک اثر از گلپایگان، یک اثر از خمینیشهر، یک اثر از شاهینشهر، یک اثر از شهرضا و یک اثر از لنجان به جشنواره ارسال شده است.»
امیدواریم حق تئاتر کمدی اصفهان ادا شود
مجتبی شاهمرادی، معاون فرهنگی و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان نیز با ابراز امیدواری از پرشتابترشدن چرخه تئاتر در اصفهان اظهار کرد: «در ایامی که حوزه تئاتر به محاق رفته بود، تلاش ویژهای صورت گرفت و انصافا اقدامات خوبی انجام شد. در یک سال گذشته نزدیک به 15 تئاتر صحنهای در تالار هنر توسط دفتر تخصصی تئاتر حمایت شد، تعداد 15 تئاتر محیطی و خیابانی اجرا شد که در شرایط کرونا آمار بسیار بالایی است. درحال حاضر حدود بیست تئاتر در دست بازبینی است که بعد از اخذ مجوزها از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی جدول برنامهها تا آخر سال پر است. یکی از تلاشها این بود که تئاتر در سطح شهر پخش شود و دراین خصوص تعامل خوبی با حوزه هنری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجموعه فرشچیان صورت گرفت و این تئاترها در سطح شهر پخش شده است. سه جشنواره برنامهریزی شده و هدف این بود که به هرطریقی اجازه ندهیم تئاتر متوقف شود و اگر این جشنوارهها نبود شاید ما امروز اینجا ننشسته بودیم. این اتفاقات در تالار هنر کمک کرده که تئاتر در اصفهان زنده بماند.»
او افزود: «بحث تئاتر کمدی در اصفهان پیشینه قدیمی و ریشهداری دارد که در سال جاری در جهت توجه به آن، جشنواره خندستان برنامهریزی شد که بهزودی هم اختتامیه آن برگزار خواهد شد. اگر شرایط کرونا اجازه میداد، امسال در این جشنواره به صورت جدی وارد حوزه اجرا میشدیم؛ اما متأسفانه به دلیل شرایط کرونا در حوزه پژوهش و دریافت متن ورود پیدا کردیم که خوشبختانه آمار آثار ارسالی به جشنواره خندستان یعنی تعداد 533 اثر آمار بسیار فوقالعادهای است و حتی از جشنواره فجر نیز بالاتر است، ضمن اینکه این آثار در سطح قابل قبولی قرار دارند و امیدواریم سال آینده جشنواره خندستان را به رویداد ویژه کشوری تبدیل کنیم و حق تئاتر کمدی اصفهان آنطور که باید و شاید ادا شود. ضمن اینکه جشنواره تئاتر استانی طبق روال گذشته در جدول برنامهها قرار گرفته است و امیدواریم نتیجه خوبی داشته باشد. تلاش ما در این جشنواره این بوده است که توازن بین اصفهان و سایر شهرستانها برقرار شود. وظیفه ما به عنوان شهرداری این بود که تئاتر را در سطح استان بهصورت هنر پیوستهای ببینیم و من معتقدم هرچقدر دستگاههای مختلف در این زمینه سهیم شوند تئاتر استان اعتلا پیدا میکند.»
ما عطش حمایت از تئاتر را داریم
شاهمرادی تصریح کرد: «بخشی از فعالیتها به واسطه کرونا به سمت تلهتئاتر پیش رفت و به این ترتیب سه تلهتئاتر بسیارخوب در اصفهان کار شد و چهار کتاب در حوزه تئاتر نوشته شد که دو کتاب از آنها در دست انتشار است. ما به هر گروهی که از اصفهان به جشنوارهها راه پیدا کرده است، هدیهای اعطا کردیم، چراکه گاهی گروههای تئاتر لنگ هزینه رفتوآمد هستند و این یکی از اقدامات خوبی است که صورت گرفته بود. ما میزبان تمام بازبینیهای این دوره از جشنواره بودیم که نشاندهنده تعامل بسیار خوب بین دستگاههاست و به همه صورت آمادهایم و عطش حمایت از تئاتر را داریم و درخواستمان این است که صدور مجوزها ازسوی اداره ارشاد تسهیل شود تا اتفاقات بهتری برای تئاتر شهر رخ دهد.»
معاون فرهنگی و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری ادامه داد: «تالار هنر به عنوان مرجع اصلی تئاتر در حوزه شهرداری کلاسهای بازیگری متعددی دارد و رویدادهای مختلف تئاتر را برگزار میکند، پلاتوها و سالنهای ما تقریبا بهصورت 24ساعته درخدمت گروههای تئاتر است. البته وظیفه ما است که خدمترسانی خوبی داشته باشیم تا تئاتر در اصفهان اعتلای لازم را پیدا کند. بازسازی تالار هنر نیز اتفاق خوبی بود و شایسته تقدیر است و امیدوارم با همکاری و تعامل بین حوزه معاونت فرهنگی شهرداری و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری بتوانیم اتفاقات خوبی را در این عرصه رقم بزنیم و در سایر حوزهها نیز به این همراهی برسیم.»
امیدوارم حال فضای هنر اصفهان بهتر شود
احمد نوری، سرپرست حوزه هنری استان اصفهان نیز اظهار کرد: «آقای شاهمرادی در زمانی که در حوزه حضور داشتند اتفاقات خوبی را در واحد تئاتر حوزه هنری رقم زدند. امیدوارم این اتفاق مداوم و مستمر باشد و من نیز بتوانیم ادامه این روند و زحمات دوستان را به خوبی پیش ببرم. امیدوارم بعد از رکودی که به دلیل کرونا در فضای نمایش وجود داشت، بتوانیم این وفاق و همدلی را که بین سه نهاد در عرصه هنر یعنی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان و حوزه هنری استان اتفاق افتاده، حفظ کنیم و این تعامل و توافق را در سایر حوزههای فرهنگی هنری هم بهخوبی پیش ببریم که خیر و برکت آن هم به شهر برسد و هم اتفاقات خوبی برای اصفهان بیفتد و حال هنرمندان و شهر را بهتـــــر کند.»
او ادامه داد: «خوشبختانه تجهیزات حوزه هنری نیز بهروزتر شده است و ما توانستیم تئاترهای مشترک و فراخوانهای مرتبط را با حمایت و مجوزهای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و دوستانمان در شهرداری بهویژه دفتر تخصصی تئاتر جلو ببریم که هرچه این تعامل بیشتر شود، برای فضای تئاتر اتفاقات بهتری می افتد. موضوع دیگر این است که ما برای حمایت از آثار تئاتر فراخوانی را در سطح استان ارائه کردیم که بهواسطه ارسال آن آثار بسیارخوبی به دست ما رسیده است. به طورکلی اتفاق بسیار خوبی است که بعد از مدتها نهادهای جدی در عرصه هنر اصفهان دورهم جمع شدند و ما این موضوع را به فال نیک میگیریم و امیدوارم حال فضای هنری اصفهان بهتر شود و آثار فاخر بیشتری را بر صحنه ببینیم تا تئاتر اصفهان بیش از پیش در سطح کشور دیده شود.»