قیمت دخانیات دو بار در سال جاری جهش را تجربه کرد؛ البته رشد قیمت هرچند سبد خرید یا ذائقه مشتریها را تغییر داده، ولی مشاهدههای میدانی نشان میدهد میزان تقاضا برای سیگار پایین نیامده است.
بازار؛میزبان گرانی دوباره
بررسی میدانی اصفهان زیبا نشان میدهد افزایش قیمت سیگار عصر هشتمین روز از پاییز 1400 آغاز شد و قیمت انواع سیگار در بازار چند هزارتومان افزایش یافت. پیشازاین قیمت دخانیات در اواخر فروردین سال جاری ۳۰درصد به دلیل تغییر قوانین مالیاتی و افزایش هزینه تولید افزایش یافت. در مهرماه قیمت سیگارهای پرفروش مانند وینستون در مدلهای لایت و اولترا از حدود ۱۸هزار تومان به ۲۰هزار تومان رسید و مدلهای دیگر مثل دبلمیکس، اسیمشکی، ایکساستایل و… نیز 22 و 24 هزارتومانی شد. سیگارهای معمولی مانند بهمن نیز از قافله گرانی جا نماند و قیمت هر بسته سیگار بهمن در مهرماه از حدود هفتهزار تومان به 9هزار تومان افزایش یافت. ازآنجاییکه سیگار بهمن با دو نرخ دولتی و آزاد توزیع میشود، قیمت آزاد این سیگار به بستهای 11 هزار تومان رسید. در حال حاضر بازه قیمت سیگارهای موجود در بازار بسته به برند بین 9هزار تا بیش از 60 هزار تومان است که نمونههای گران بهندرت در سوپرمارکتهای شهر پیدا میشود. قیمت پرفروشترین سیگارها در سوپرمارکتهای اصفهان به شرح جدول پایان متن است.
چشم بازار سیگار به شرکت JTI
به گزارش ایلنا، براساس توضیحات محمدرضا تاجدار، رئیس هیئتمدیره انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی، تغییر بستهبندی یکی از دلایل افزایش قیمت سیگار در هفتههای اخیر است. شرکت JTI تولیدکننده سیگارهایی مانند وینستون، مگنا، کمل و… بستهبندی سیگارهای خود را تغییر داده است. این کمپانی بیش از 50 درصد از سهم بازار را در اختیار دارد و افزایش قیمت تولیدات آن تأثیر محسوسی بر بازار میگذارد. طبق بررسی میدانی، هیچگونه کمبودی در بازار سیگار وجود ندارد و دولت بهتازگی در عوارض و مالیات دخانیات تغییر ایجاد نکرده است. در این میان، تغییر بستهبندی تنها عامل افزایش قیمت سیگار در بازار محسوب میشود.
قانون مالیات جدید به نفع قاچاق
در یکیدو هفته گذشته اخباری بازار دخانیات اصفهان را سردرگم کرده بود. این اخبار حواشی گرانی مجدد سیگار بود. درنهایت به گزارش مشرق، رئیس انجمن تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی مهر تأیید را بر این اخبار زد. طبق گفتههای این مقام مسئول، قیمت سیگار در سهماهه چهارم سال و در پی اجرای قانون جدید مالیات بر ارزشافزوده بالا خواهد رفت. در دیماه قانون تجمیع عوارض اجرایی میشود. تاکنون تولیدکننده داخلی 15درصد مالیات بر ارزشافزوده و 10درصد نیز در قالب قانون بودجه و برنامه ششم توسعه پرداخت میکرد که این دو باهم تجمیع نشده بودند؛ فقط 10درصد از تولیدکننده اخذ و روی قیمت تمامشده سیگار اعمال میشد. 15درصد مالیات بر ارزشافزوده در لایههای مختلف منظور میشد؛ یعنی تولیدکننده به عامل کشوری با این 15درصد میفروخت، عامل کشوری این تولیدات را به عامل استانی با سود 15درصد میفروخت و همینطور تا مصرفکننده پیش میرفت. در مقابل این دو در قانون جدید مالیات بر ارزشافزوده باهم جمع شدهاند و از دیماه تولیدکنندگان باید 25درصد ارزشافزوده را پرداخت کنند. درنهایت، مالیات از سوی تولیدات داخلی 25درصد و تولیدات بینالمللی که در داخل تولید میشوند 40درصد پرداخت خواهد شد؛ همچنین احتمال افزایش قیمت سیگارهای بینالمللی در سال جدید میلادی وجود دارد و این موضوع به خودی خودی تأثیر بسزایی بر قیمت سیگار دارد. محمدرضا تاجدار نیز بر این باور است که افزایش مالیات و گرانی سیگار بر افزایش سهم دخانیات قاچاق در بازار تأثیرگذار خواهد بود؛ زیرا نزدیک به ۱۷ تولیدکننده داخلی با ۵۰۰ تا ۶۰۰ قلم کالای قاچاق در کسب سهم بازار رقابت میکنند و کالاهای قاچاق هیچکدام از این مالیاتها را پرداخت نمیکنند. باوجود چنین شرایطی، در آینده شرکتهای تولیدی به سمت حذف عامل کشوری و استانی در توزیع سیگار میروند تا کالا را با قیمت مناسبتری به دست مصرفکننده برسانند.