هزینه‌های بالا، جیب‌های خالی

علی کچویی، عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان می‌گوید یک سوم جمعیت بالای 30 سال در اصفهان یا دیابت دارند یا در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. نشست خبری مطبوعاتی به مناسبت روز جهانی دیابت (23 آبان ماه) برگزار شد. در این نشست، محمدعلی عطاری، رئیس هیئت‌مدیره خیریه دیابت اصفهان با بیان اینکه 23 آبان ماه روز جهانی دیابت است، گفت: این روز مصادف با روز کشف انسولین است. او با اشاره به اینکه میزان قند تا عدد 99 طبیعی است، گفت: اما افرادی که قند آنها از 100 تا 125 است مستعد ابتلا به دیابت هستند.

تاریخ انتشار: 14:48 - شنبه 1400/08/22
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

رئیس هیئت‌مدیره خیریه دیابت اصفهان با اشاره به فاکتورهایی که باعث ایجاد دیابت در افراد می‌شود، گفت: انتقال ژن از پدر و مادر، دریافت کالری بالا، عدم تحرک، استعمال دخانیات، داشتن استرس زیاد و به‌طورکلی سبک زندگی غلط ازجمله عواملی است که موجب ابتلا افراد به دیابت می‌شود. زمانی 30 میلیون نفر در دنیا به این بیماری مزمن مبتلا بودند؛ درحالی‌که امروزه، بیش از 600 میلیون نفر در دنیا به دیابت مبتلا هستند؛ بیماری که بسیار پرهزینه است و سال‌های سال بیمار را درگیر خود می‌کند و درمان هم ندارد و فقط می‌شود آن را کنترل کرد، ولی بازهم بیمار را با عوارض بسیار زیادی ازجمله نارسایی کلیه و نابینایی و… همراه می‌کند.
او با اشاره به اهمیت انجام تست دیابت قبل از ازدواج، بیان کرد: این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین مصرف نمک نیز باید کنترل شود؛ چراکه مصرف نمک در ایران 2 برابر نرم جهانی است. رئیس هیئت‌مدیره خیریه دیابت اصفهان با اشاره به اهمیت تغییر سبک زندگی بیان کرد: 80 درصد بیماری‌های قلبی و 30 درصد سرطان‌ها با اصلاح تغذیه قابل‌پیشگیری است. همچنین 44 درصد مرگ‌های زیر 70 سال مربوط به بیماری‌های غیر واگیر است. 88 درصد مردم ایران، تغذیه ناسالم دارند. 50 درصد گروه 25 تا 35 سال، اضافه‌وزن دارند.
به گفته این پزشک، دیابت تیپ دو در کودکان و نوجوانان به علت خوردن زیاد و عدم تحرک معمولاً به وجود می‌آید.
این‌گونه که او افزود: یک انسان در طول روز به سه هزار کیلوکالری نیاز دارد و باید همان‌قدر انرژی مصرف کند تا کالری‌ها را بسوزاند تا دچار اضافه‌وزن نشود.

جمعیت دیابتی‌ها هرسال بیشتر و بیشتر می‌شود

رئیس هیئت‌مدیره خیریه دیابت اصفهان در ادامه افزود: افراد دارای BMI بالای ۲۵، افراد باسابقه دیابت در خانواده، فشارخون بالا، خانم‌ها باسابقه سقط مکرر یا دیابت دوران بارداری، مرده زایی یا تولد نوزادی با وزن بالای چهار کیلوگرم، خانم‌های دارای تنبلی تخمدان و افراد دارای بیماری‌های قلبی-عروقی و بالای ۴۵ سال بیشتر در معرض ابتلا به بیماری دیابت هستند.
به گفته او، متأسفانه مرگ‌ومیر پس از قطع پا، در سال اول ۲۰ درصد و در سال دوم  ۸۰ درصد  در این بیماران گزارش‌شده و در سال ۲۰۰۰ حدود ۲۰۰ پا براثر دیابت قطع‌شده است. جمعیت دیابتی‌ها در جهان هر ۱۰ سال دو برابر می‌شود؛ این درحالی‌که است که نیمی از دیابتی‌ها از بیماری خود اطلاع ندارند.
علی کچویی، عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان نیز در ادامه بابیان اینکه امروز حدود 100 سال از کشف انسولین می‌گذرد، گفت: روز جهانی دیابت مصادف  با کشف انسولین است، اما آیا اکنون انسولین در دسترس همه است؟ در خود آمریکا یک‌چهارم افرادی که دیابت تیپ یک دارند و نیاز به دریافت انسولین دارند به دلیل هزینه بالای دیابت، قادر به دریافت آن نیستند و دچار عوارض می‌شوند. در دنیا حدود 38 درصد و در آمریکا نزدیک به 40 درصد از افرادی که انسولین ‌می‌زنند، انسولین خود را جیره‌بندی می‌کنند.
عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان در ادامه با اشاره به اینکه جیب بیماران دیابتی خالی و هزینه‌های درمان بسیار بالاست، بیان کرد: این بیماری به دو نوع تیپ یک و تیپ دو تقسیم می‌شود. لوزالمعده دو قسمت دارد؛ قسمت اول هورمون‌های گوارشی می‌سازد و بخش دیگر وظیفه ساخت انسولین را به عهده دارد. انسولین اگر نباشد، قند خون کنترل نمی‌شود. هنگامی‌که میزان قند خون از ۱۸۰ بالاتر برود، قند خون همراه آب با ادرار دفع می‌شود و فرد نمی‌تواند از مواد غذایی بهره کافی ببرد.
به گفته کچویی، دیابت تیپ یک در نوجوانان ایجاد می‌شود و سلول‌های انسولین ساز آن‌ها را تخریب می‌کند. معمولاً عفونتی در بدن ایجاد می‌شود و سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بدن سلول‌های انسولین ساز را بیگانه تشخیص می‌دهد و درصدد تخریب آن‌ها برمی‌آید؛ برای چنین افرادی فقط انسولین چاره‌ساز است. دیابت تیپ یک نسبت به تیپ دو نادر بوده و تاریخ شروع و تشخیص آن نزدیک به هم است.

90 درصد دیابتی‌ها به تیپ دو مبتلا هستند

عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان با اشاره به اینکه دیابت تیپ یک در مقایسه با دیابت تیپ دو نادر است، افزود: در دیابت تیپ یک یا دیابت نوجوانان، تاریخ شروع بیماری و تشخیص بیماری نزدیک به هم است؛ یعنی کودکی که مدام آب می‌خورد و به شب ادراری مبتلاست و لاغر می‌شود، نشانه‌هایی از دیابت را دارد و به همین دلیل نیز پدر و مادرش او را نزد پزشک می‌برند.
او با اشاره به اینکه مشکل اصلی دیابت تیپ دو است، بیان کرد: بیش از 90 درصد بیماران دیابتی، به دیابت نوع دو، مبتلا هستند. این نوع دیابت به این‌گونه است که انسولین در بدن است، اما یا به‌موقع ترشح نمی‌شود یا اینکه ناکافی است یا نمی‌تواند اعمال اثر کند؛ درواقع گیرنده‌های انسولین در بدن عیب دارند. فاکتورهای مؤثر در این نوع دیابت ژنتیک و چاقی و کم‌تحرکی و استرس‌ها هستند.
عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان در ادامه با اشاره به اینکه دیابت تیپ دو مرموز و تدریجی شروع می‌شود، بیان کرد: خود فرد متوجه این مسئله نمی‌شود و به همین دلیل تاریخ تشخیص بیماری مشخص است، اما تاریخ شروع بیماری نه.
این‌گونه که کجویی گفت: تخمین زده می‌شود بین شروع بیماری و تشخیص بیماری هفت تا یازده سال زمان سپری‌شده است؛ متأسفانه در این زمان عوارض زیادی اتفاق افتاده است؛ عوارضی مثل آسیب چشم‌ها، گرفتاری اعصاب پا، نارسایی و پیوند کلیه و قطع پا و بیماری‌های قلبی و عروقی و… .
عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان بابیان اینکه دیابت قابل‌کنترل و پیشگیری است، بیان کرد:اگر قند خون یک فرد دیابتی را کنترل کنیم و قند خون سه‌ماهه او را یک درصد پایین آوریم، عوارض قلبی و عروقی چهارده درصد، عوارض کلیه و چشم و اعصاب 37 درصد در او کاهش می‌یابد.  همچنین برای جلوگیری از دیابت نیز یک فرد چاق باید بین سه تا پنج درصد از وزن خود را کاهش دهد. کاهش استرس روزانه و تغییر سبک زندگی نیز یکی دیگر از فاکتورهایی است که می‌تواند منجر به پیشگیری از دیابت شود.
عضو هیئت‌مدیره انجمن دیابت استان اصفهان ادامه می‌دهد: یک‌سوم جمعیت بالای 30 سال در اصفهان یا دیابت دارند یا در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند.
این‌گونه که او گفت: افرادی که چاق هستند، سابقه فامیلی دیابت دارند، افراد فشارخونی، خانم‌هایی که تنبلی تخمدان دارند و زن‌هایی که سابقه دیابت در بارداری داشته‌اند یا نوزاد بالای چهار کیلوگرم به دنیا آورده‌اند یا سابقه سقط‌جنین مکرر داشته‌اند در معرض خطر بیماری دیابت هستند. به گفته او با غربالگری می‌توان افراد در معرض خطر دیابت را شناسی کرده و به آن‌ها آموزش داده شود تا از بروز دیابت در آن‌ها جلوگیری شود. استرس و آلودگی هوا نیز تأثیر بسزایی در ابتلای افراد به فشارخون دارد.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط