ناامنی سرمایه‌گذاری در اصفهان و دلایل آن

اصفهان در زمستان سال گذشته استان امنی برای سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاران نبوده است. سرمایه‌گریز بودن اصفهان یکی از دغدغه‌های اصلی متولیان اقتصادی استان است که باید برای رفع و رجوعش اقدام کنند. این مسئله به دفعات زیاد در جلسه‌های مختلف و در اظهارنظرهای مسئولان استانی مطرح شده، ولی در استانی که در بخش صنعت جزو اولین‌ها اسـت و درزمینه خدمات بیشترین کسب‌وکارها را دارد، به دلیل برخی موانع برای سرمایه‌گذاران جذابیتی ندارد. در گزارش مرکز پــژوهــش‌هــای مجلس، مولفه‌هایی که در ناامن‌بودن سرمایه‌گذاری در استانمان نقش پررنگ‌تری دارند، مورد بررسی قرار گرفته است.

تاریخ انتشار: 09:12 - سه شنبه 1400/08/25
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

تلفیق داده‌های آماری و یافته‌های پژوهشی در این گزارش نشان می‌دهد که استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، تهران و اصفهان نامناسب‌ترین و استان‌های خراسان جنوبی، سمنان و قزوین مناسب‌ترین وضعیت را از نظر شاخص سرمایه‌گذاری در زمستان 99 کسب کرده‌اند.

رتبه اصفهان در مؤلفه‌های آماری امنیت سرمایه‌گذاری

رتــبــه کل مــولــفــه‌هــای آمــاری امنیت سرمایه‌گذاری اصفهان 78/4 برآورد شده و میانگین کشوری مولفه‌های آماری امنیت سرمایه‌گذاری عدد 18/4 است. در ارزیابی‌ها، عدد 10 بدترین وضعیت را نشان می‌دهد و هر اندازه رتبه‌ها به این عدد نزدیک‌تر باشد، حکایت از این دارد که وضعیت مؤلفه مورد نظر نامطلوب است. اصفهان جزو استان‌هایی است که در بخش مولفه‌های آماری امنیت سرمایه‌گذاری نامناسب‌ترین رتبه را دارد. در این بخش استان تهران رتبه 77/5، کهگیلویه و بویراحمد رتبه 5/5، مازندران رتبه 02/5، چهارمحال‌وبختیاری رتبه 02/5، خراسان شمالی رتبه 80/4 و اصفهان رتبه 78/4 را دارد. در مقابل، استان‌های آذربایجان غربی با رتبه 75/2 و استان سیستان و بلوچستان با رتبه 99/2 بهترین رتبه را در بخش مولفه‌های آماری امنیت سرمایه‌گذاری از آن خود کرده‌اند.

درصد چک های برگشتی و پرونده‌های خیانت در امانت

در بین مولفه‌های آماری امنیت سرمایه‌گذاری، اصفهان در مولفه‌های تعداد پرونده‌های خیانت در امانت و درصد چک‌های برگشتی رتبه 10 را به خود اختصاص داده که در بین مؤلفه‌های آماری بدترین نمره است؛ درنتیجه اصفهان در این مؤلفه‌ها وضعیت نامناسبی دارد.
پس از آن اصفهان در مؤلفه ضرب‌وجرح عمدی رتبه هشت و در مؤلفه نرخ رسیدگی به پرونده‌های قضایی رتبه هفت را از آن خود کرده است. اصفهان درمولفه‌های اجرای احکام قضایی، زمان رسیدگی به پرونده‌های ورودی، تعداد پرونده‌های کلاهبرداری و سرقت مستوجب تعزیر رتبه شش را کسب کرده و در تعداد تصادف‌های منجر به فوت یا جرح و تعداد پرونده‌های مطالبه طلب رتبه پنج را به خود اختصاص داده است. در مؤلفه ضریب نفود بیمه رتبه چهار، در مؤلفه ثبات شاخص تورم مصرف‌کننده رتبه سه، در مؤلفه ثبات نرخ ارز رتبه دو و در مؤلفه‌های ثبات مسئولان استانی و شکایت‌های با موضوع تصرف عدوانی نیز  رتبه یک را از آن خود کرده است. رتبه اصفهان درمولفه رسیدگی به اختلاف‌های تجاری با داوری صفر است و این نشان می‌دهد وضعیت اصفهان در این مؤلفه مطلوب‌تر است.

رتبه اصفهان در مؤلفه‌های پیمایشی امنیت سرمایه‌گذاری

 اصفهان در ارزیابی امنیت سرمایه‌گذاری بر حسب مؤلفه‌های پیمایشی نیز جزو استان‌هایی قرار گرفته که وضعیت مطلوبی ندارد. استان کهگیلویه و بویراحمد (رتبه 03/7)، استان کرمانشاه (00/7) و استان اصفهان با رتبه 76/6 بدترین رتبه‌های امنیت سرمایه‌گذاری بر حسب مؤلفه‌های پیمایشی را دارند. درمقابل، استان خراسان جنوبی (رتبه 20/6) و استان قزوین (رتبه 29/6) بهترین رتبه‌ها را براساس مؤلفه‌های یاد شده دارند.
ارزیابی فعالان اقتصادی از این مولفه‌ها نشان می‌دهد که بر اساس نظر آن‌ها اصفهان در مؤلفه عمل مسئولان ملی به وعده‌های داده شده (رتبه 74/8)، مؤلفه اعمال نفوذ و تبانی در معاملات اداری (رتبه 55/8)، مؤلفه عمل مسئولان استانی و محلی به وعده‌های اقتصادی داده شده (رتبه 28/8)، میزان شیوع رشوه در ادارات (رتبه 99/7)، میزان حمایت مسئولان استانی از داوطلبان سرمایه‌گذاری (رتبه 78/7)، ثبات قیمت مواداولیه (رتبه 76/7) احقاق حقوق قانونی در ادارات (رتبه 65/7)، ثبات تصمیم‌های مسئولان استانی (رتبه 553) و میزان اخلال ایجادشده بر اثر تحریم‌های خارجی (رتبه 50/7) بدترین نمره‌هارا از آن خود کرده است.
درمقابل، فعالان اقتصادی استان به مؤلفه‌هایی همچون سرقت مالی (رتبه 40/4)، رواج توزیع کالای قاچاق (رتبه 69/4)، میزان وفای‌به‌عهد در اجرای قرارداد کتبی و شفاهی (رتبه 00/5)، وجود کلاهبرداری یا تقلب در بازار (رتبه 27/5)، دسترسی آزاد به اطلاعات و تصمیم‌های مــســئــولان (رتــبــه 80/5) نــمــره‌هــای مناسب‌تری داده‌اند.

وضعیت نماگرهای امنیت سرمایه‌گذاری در اصفهان

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نماگرهای امنیت سرمایه‌گذاری نیز مــوردارزیــابــی قــرار گرفته‌انــد. استان اصفهان درزمینه نماگر عملکرد دولت نامناسب‌ترین رتبه یعنی 89/7  و پس از آن رتبه 04/7 را در نماگر ثبات اقتصاد کلان از آن خود کرده است. رتبه اصفهان در زمینه نماگر فرهنگ وفای به عهد و صداقت و درستی (رتبه 02/7) نیز وضعیت مطلوبی ندارد. رتبه اصفهان در زمینه نماگرهای تضمین حقوق مالکیت، شفافیت و سلامت اداری، ثبات و پیش‌بینی‌پذیری مقررات و رویه‌های اجرایی، به ترتیب 83/6، 72/6 و 30/6 است. اصفهان در نماگر مصونیت جان و مال شهروندان مناسب‌ترین رتبه یعنی 08/4 را دارد.

برچسب‌های خبر