رنجی که از آلودگی هوا می‌بریم!

تراژدی غمگین آلودگی هوا هرساله با شروع فصل پاییز، رخ عیان می‌کند و نفس مردم را می‌گیرد. این هیولای بی‌شاخ و دم، امسال نیز سایه خود را بر سر اصفهانِ کرونازده محبوس در لایه‌های دود گسترانده و نفس‌کشیدن را برای مردم سخت کرده است. این معضل زیست‌محیطی حالا سال‌هاست که بخشی از زندگی ما شده و قول‌های تکراری و وعده‌‌ووعیدهای مسئولان هم کاری را برایمان پیش نبرده است. این درحالی است که بحران کرونا، تعطیلی مراکز آموزشی و محدودیت‌های ترافیکی هم نتوانست وضعیت هوا را رو به بهبود برده و اوضاع آلودگی هوا در این کلان‌شهر همچنان وخیم و هرسال بدتر از سال پیش است.

تاریخ انتشار: 07:44 - دوشنبه 1400/09/1
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه

هوای اصفهان اما در سال جاری وضعیت بحرانی‌تری را تجربه کرده تا آنجا که محیط‌زیست استان اصفهان طی روزهای اخیر اعلام کرده شهر اصفهان در هفت‌ماهه اول سال جاری، یعنی از ابتدای فروردین تا آخر مهرماه، با افزایش ۷۴ درصدی تعداد روزهای ناسالم نسبت به مدت مشابه سال قبل روبه‌رو شده که این امر جای نگرانی بیشتری دارد. آنطور که بابک صادقیان، رئیس اداره امور آزمایشگاه‌های اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرده،‌ «کاهش نامحسوس نزولات جوی»، نقش بسیار مهمی در افزایش روزهای ناسالم در سال جاری و بحرانی شدن آلودگی هوا در فصل پاییز دارد که این امر دلیلی جز خشک‌شدن اقلیم اصفهان ندارد و متأسفانه بر اساس آمار اعلام‌شده در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، میانگین بارش در کلان‌شهر اصفهان به ۷۲ میلی‌متر رسیده که این رقم بارش، کمتر از میزان بارش همه کلان‌شهرهای کشور است!
شهر اصفهان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین شهرهای ایران با جمعیتی بیش از یک میلیون و نهصد هزار نفر، با 2 میلیون خودرو و موتورسیکلت و دارا بودن ۱۰ هزار واحد صنعتی، بیش از ۷۴ شهرک صنعتی، ۶۵۰ معدن فعال، هزار واحد سنگ‌بری و ۶۰۰ واحد سنتی تولید آجر، دومین شهر صنعتی ایران است که به عنوان یکی از کلان‌شهرهای آلوده دنیا مطرح شده است. گسترش صنایع آلاینده همچون ذوب آهن، فولاد مبارکه اصفهان، نیروگاه اصفهان و نیروگاه شهید محمد منتظری، پالایشگاه و پتروشیمی در کنار شهرک‌های صنعتی کوچک و بزرگ در شعاع ۵۰کیلومتری و جایابی نادرست آن‌ها، خشکی زاینده‌رود، ساخت ساختمان‌های مسکونی مرتفع در شهرک‌های اقماری واقع در غرب شهر در محل وزش بادهای غربی-شرقی شهر اصفهان، به عنوان مجموعه عوامل اصلی در آلودگی هوای اصفهان شناخته شده است. افزون بر این، بیشتر پروژه‌های عمرانی تهیه شده در شهر اصفهان فاقد پیوست‌های زیست‌محیطی و ترافیکی بوده است. پس بیجا نیست که همه این عوامل دست‌به‌دست هم دهند تا کلان‌شهر اصفهان سال به سال، میزان ذرات معلق بیشتری در هوا داشته باشد و غلظت آلاینده‌های جوی نیز افزایش یابد. این درحالی است که هم‌زمان با افزایش مصرف حامل‌های انرژی و به دلیل پایداری و سکون هوا و بروز پدیده وارونگی دما در نیمه دوم سال، شرایط برای ماندگاری و افزایش غلظت آلاینده‌ها مهیا و به دلیل عدم تخلیه آلاینده‌های منتشرشده از منابع مختلف، میزان آلاینده‌ها در مناطق شهری و صنعتی روند افزایش پیدا می‌کنند.
این روزها اگرچه آلودگی هوا بخشی از زندگی انسان‌هاست، ولی آمار مرگ‌ومیر آن در سایه مرگ‌ومیرهای کرونا گم شده و انگار یادمان رفته این هیولا هم دست کمی از کویید 19 ندارد. موضوع سلامت به طرز عجیبی با بحران روبه‌رو شده و آلودگی هوا همه اقشار جامعه را دربرگرفته و به طور حتم متضرر می‌کند. گفته شده مرگ ناشی از آلودگی هوا در آمارهای جهانی هم بالاست، تا جایی که بررسی‌ها نشان می‌دهد، ۲۳درصد از مرگ‌ها، منتسب به عوامل محیطی هستند که مهم‌ترین آن‌ها آلودگی هواست.

 دودی که فقط به چشم مردم می‌رود

اگرچه طی سال‌های گذشته کارگروه اضطرار آلودگی هوا در بازه‌های زمانی تشکیل شده و تصمیمات مختلفی گرفته است، اما بی‌توجهی دستگاه‌های متولی به اجرای مصوبات این کارگروه گرِهی از مشکل باز نکرده است، اگرچه مشکلاتی مانند استفاده از مازوت یا نبود سوخت استاندارد برای خودروها بحثی کشوری است ولی مسئولان استان نیز با انجام برخی از وظایف مغفول خود می‌توانند مانع از بروز این معضل شوند؛ معضلی که دودش فقط در چشم مردم می‌رود!

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط