تحولات گردشگرانه در میدان امام علی‌(ع)

جلسه عمرانی چهارشنبه این هفته با حضور شهردار اصفهان و جمعی از مدیران ارشد شهرداری با بررسی مشکلات و برنامه‌ریزی پروژه‌های شاخص عمرانی شهرداری اصفهان در محل پروژه تجاری کمر زرین برگزار و تصمیماتی برای پروژه‌های منطقه3 اتخاذ شد. شهردار اصفهان در این جلسه با اشاره به اینکه میدان امام علی (ع) یکی از مناطق مهم شهری است که به نوعی معرف شخصیت اصفهان است، اظهار کرد: پروژه میدان امام علی (ع) به عنوان یک کلان پروژه شهری شناخته می‌شود و سال‌هاست که پیمانکاران در حال کار و آماده‌سازی آن هستند.

طی بازدید از این پروژه‌ها متوجه شدیم که از شرایط خوبی برخوردار است و امیدواریم به همین شکل ادامه پیدا کند.
علی قاسم‌زاده با اشاره به بازار زرین تصریح کرد: این بازار با یک معماری زیبا در حال آماده‌سازی است تا به یکی از بازارهای طلای اصفهان تبدیل شود؛ این بازار با مشارکت مردم و کسبه طراحی شده است. با توجه به تجربه قبلی میدان امام‌علی‌(ع) این بازار می‌تواند نتیجه خوبی در این منطقه از شهر داشته باشد. او اضافه کرد: در جلسه‌ای که برگزار شد، به نتیجه رسیدیم که این میدان را به عنوان منطقه گردشگری معرفی کنیم و نگاهی گردشگر‌محور به آن داشته باشیم. شهردار اصفهان گفت: در آینده اتفاقاتی مانند اجرای طراحی محورهای جدید گردشگری و رخدادهایی را در میدان امام علی(ع) رقم خواهیم زد تا شهروندان و گردشگران از این میدان و محله‌های اطراف آن به عنوان یکی از مقاصد اصلی خود بازدید کنند. پروژه بازار زرین در حال انجام است و ما می‌توانیم آن را تا پایان سال افتتاح کنیم.
قاسم‌زاده خاطرنشان کرد: اصل میدان سال‌هاست که ساخته شده اما به صورت ویژه به آن پرداخته نشده است. در همین راستا تلاش می‌کنیم با نگاه اقتصادی‌فرهنگی اتفاقات خوبی رقم بزنیم تا شاهد بازنمایی تاریخ و فرهنگ اصفهان باشیم؛ در عین حال اقتصاد فرهنگ می‌تواند یک منبع اقتصاد پایدار برای مدیریت میدان باشد. تاکنون شهرداری در این محل هزینه می‌کرد؛ اما مقرر شد کمیته‌ای با همکاری معاون فرهنگی شهرداری ایجاد شود تا این میدان با نگاه خودکفایی و اقتصاد فرهنگ، مقصد گردشگری و اتفاقات فرهنگی باشد.

تکمیل بازار طلای زرین تا پایان سال

در ادامه معاون عمران شهری شهرداری اصفهان در این جلسه گفت: پروژه میدان امام علی (ع) یکی از پروژه‌هایی است که شاهکار شهرداری اصفهان در سال‌های اخیر بوده است. پس لازم بود برای تکمیل و بهره‌برداری از آن تصمیم‌گیری‌های لازم انجام گیرد. در این جلسه برای پروژه‌های مشارکتی اطراف میدان و پروژه‌های در حال بهره‌برداری که در بلاتکلیفی بود، تصمیماتی اتخاذ و مصوباتی ارائه شد. ایرج مظفر با اشاره به اینکه بازار زرین 8 هزار و 200 متر مربع تجاری مفید دارد و با 16 هزار متر مربع پارکینگ در چهار طبقه بنا شده است، تصریح کرد: پروژه مشارکتی بازار تجاری زرین، پروژه‌ای بود که در آن مهندسی ارزش انجام و بهینه‌سازی شد تا ارزش مکان‌های تجاری و استقبال افراد از آن‌ها افزایش پیدا کند. امیدواریم تا پایان سال بتوانیم این پروژه را به پایان برسانیم. او ادامه داد: با این اقدام می‌توانیم آزاد‌سازی میدان جلوخان را انجام دهیم تا این میدان نیز در ادامه اقدامات شهرداری تکمیل شود. برای تکمیل پروژه‌های مشارکتی ولیعصر و پروژه 11 مقرر شد سازمان مشارکت‌ها با انتخاب سرمایه‌گذار مناسب اقدامی انجام دهد تا این پروژه‌ها نیز هرچه سریع‌تر به نتیجه برسند. معاون عمران شهری شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: تضعیف وحدت و یکپارچگی عناصر تشکیل‌دهنده استخوان‌بندی محدوده، کم‌رنگ شدن نقش تاریخی عناصر واجد ارزش، عدم برخورداری از فضاهای شهری کارآمد، عدم بهره‌مندی از امکانات شهری مناسب، وجود کاربری‌های مزاحم و آلاینده زیست‌محیطی، عدم وجود شبکه ارتباطی نظام‌مند و مبتنی بر دسترسی‌های پیاده و دوچرخه، نبود امنیت کافی و عدم وضوح بصری و ادراکی سلسه مراتب عملکردی، از جمله مسائل موجود قبل از اجرای طرح پروژه میدان امام علی (ع) بود.

 وجود محورهای تاریخی بازار به عنوان ستون فقرات است

مظفر با اشاره به امکانات موجود این پروژه اضافه کرد: وجود محورهای تاریخی بازار به عنوان ستون فقرات و عامل انتظام‌دهی استخوان‌بندی محدوده، رعایت اصول سلسله مراتب، وحدت در عین کثرت و تباین در ترکیب عناصر و اجرای استخوان‌بندی، دسترسی مطلوب به سایر نقاط شهری، وجود پتانسیل زیاد بافت برای جذب گردشگر و تداوم زمانی و سابقه طولانی گذشته بر محیط به عنوان عامل مؤثر بر ایجاد تعلق خاطر در ساکنان از جمله امکانات موجود این پروژه بود.
به گفته او، احیا و بازسازی میدان قدیم و همه راه‌های ارتباطی و مسیرهای تاریخی آن، به نظم درآوردن هرج‌و‌مرج و آشفتگی‌ای که در طول تاریخ ایجاد شده و ایجاد میدانی کاملا پیاده به صورت آرام و به دور از آلودگی‌های ناشی از عبور وسایل نقلیه از جمله ایده‌های اصلی در طرح مجموعه بود. همچنین تقویت نقش تاریخی، فرهنگی و گردشگری محدوده در شهر اصفهان، اعتلای کیفیت زندگی اجتماعی، افزایش کارایی و بهره‌وری از زمین، افزایش ایمنی و امنیت، روان‌سازی ترافیکی و حرکتی، ارتقای جذابیت و دلپذیری مسیرهای حرکتی و حفاظت بافت تاریخی نیز از اهداف اجرای این طرح بود. معاون عمران شهری شهرداری اصفهان با اشاره به احداث زیرگذر میدان امام علی (ع) اظهار کرد: متراژ این طرح 44 هزار متر مربع است و مبلغ نهایی عملیات اجرایی آن 230.367.229.939 ریال بود. فاز دوم پروژه میدان امام علی (ع) احداث میدان اصلی، بدنه‌سازی و فضای چند‌منظوره بود و فاز سوم آن احداث میدان جلوخان مسجد جامع، بدنه‌سازی و فضای زیرین آن است.

 آغاز عملیات اجرایی بازار زرین با مشارکت شهروندان

در ادامــه نـــیز مـــدیر مــنطــقه‌3 شهرداری اصفهان گفت: در راستای آزادسازی‌های میدان جلوخان مقرر شد چهار پاساژ تجاری که طلافروشان را در خود جای داده بود، آزادسازی شود. با توجه به اینکه بیشتر مباحث مردم برای تعیین معوض ملک‌هایی است که استفاده می‌کنند، مقرر شد زمینی که در اختیار داریم را به عنوان پاساژ تجاری طلا معرفی کنیم و این چهار پاساژ را به این مکان انتقال دهیم. حسین کارگر تصریح کرد: کارهای عمرانی این مجموعه با مشارکت و مشورت کسبه شروع شد و اکنون در مرحله نازک‌کاری قرار دارد که امیدواریم بتوانیم این پروژه را اوایل سال 1401 تکمیل کنیم و در اختیار افراد قرار دهیم. با توجه به کارشناسی‌های انجام‌شده در نظر داشتیم بر اساس رضایت کسبه عمل کنیم؛ کارشناسی قیمت مغازه این افراد انجام شده و پس از اتمام کار مغازه‌هایی به افراد داده می‌شود. همچنین شهرداری آمادگی دارد با افرادی که هنوز برای انجام این کار به شهرداری مراجعه نکرده‌اند، همکاری کند. او اضافه کرد: تلاش کردیم این مکان را به صورت یک بافت تاریخی احداث کنیم و این موضوع یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این پروژه است؛ چراکه باید این مکان به صورت سنتی ساخته می‌شد. برای آزادسازی این مکان بیش از 200میلیارد تومان هزینه شده که در حال حاضر نیز 76میلیارد تومان آن محقق شده است؛ همچنین هزینه اجرایی این پروژه در برآورد اولیه 52 میلیارد تومان بوده است.

 میزان آزادسازی‌های میدان جلوخان امام علی (ع)

مدیر منطقه 3 شهرداری اصفهان با اشاره به آزادسازی میدان جلوخان امام علی (ع) خاطرنشان کرد: تاکنون 87 واحد در سال 1400 آزادسازی شده و تعداد 158 واحد دیگر باقی‌مانده است؛ مساحت کل عرصه درگیر طرح 28491 مترمربع است که از این میزان 25633 متر مربع معادل 90 درصد آن آزادسازی شده است. با توجه به اینکه امسال میزان اعتبار آزادسازی میدان جلوخان 460میلیارد ریال در نظر گرفته شده بود، توانستیم 703.383.736.600 ریال آن را آزادسازی کنیم.
کارگر با بیان اینکه میزان آزادسازی باقی‌مانده میدان جلوخان امام علی‌(ع) شامل مجتمع‌های تجاری الزهرا (س)، غدیر، مهدیه و سینایی است، تصریح کرد: تعداد واحدهای تجاری طبقه همکف مجتمع تجاری الزهرا (س) 13 واحد است که تا کنون با 8 واحد این طبقه به توافق رسیده‌ایم؛ همچنین در طبقه اول این مجتمع 11 واحد وجود دارد که با 9 واحد شهرداری به توافق رسیده است.
 او با اشاره به احداث مجتمع تجاری غدیر ادامه داد: تعداد واحدهای تجاری در طبقه همکف این مجتمع 17 واحد است که ما با 10 واحد آن به توافق رسیده‌ایم؛ در طبقه اول این مجتمع نیز 6 واحد وجود دارد که تاکنون توانسته‌ایم با 2 واحدآن به توافق برسیم. مجتمع تجاری مهدیه نیز در طبقه همکف دارای 107 واحد است که با 22 واحد به توافق رسیده‌ایم و در طبقه اول این مجتمع نیز 34 واحد وجود دارد که با 21 واحد آن به توافق رسیده‌ایم. همچنین مجتمع تجاری سینایی در طبقه همکف دارای 22 واحد است که با احداث 7 واحد آن توافق شده است و در طبقه اول نیز 25 واحد وجود دارد که با احداث 7 واحد این طبقه نیز توافقات لازم انجام شده است.
مدیر منطقه 3 شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه تاکنون 6 هزار متر مربع از میدان سنگ‌فرش شده است، اظهار کرد: 3 هزار متر مربع از سنگ‌فرش میدان جلوخان باقی مانده است که تلاش می‌کنیم هرچه زودتر این کار به اتمام برسد. مساحت مفید زیربنای واحدهای تجاری میدان اصلی و میدان جلوخان معادل 11170 متر مربع است؛ البته با احتساب مشاعات این رقم به 33255 متر مربع می‌رسد. کارگر بیان کرد: جمع‌آوری تأسیسات آب‌نما به منظور نوسازی و فعالیت تنها 87 واحد تجاری از 160 واحد پیرامون میدان از معضلات این پروژه است. مدیر منطقه 3 شهرداری اصفهان گفت: پروژه پارکینگ کمرزرین 9 هزار متر مربع مساحت و 32800 متر مربع زیربنا دارد که امیدواریم احداث این پارکینگ نیز هرچه سریع‌تر به اتمام برسد.