زیباترین لحظه این نشست اما تقدیم شاخههای رزِ قرمز از سوی جمعی از عزیزان آسیب نخاعی به خبرنگاران و کادر بهزیستی به مناسبت آغاز هفته معلولان (از 8 تا 14 آذر) بود.
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان، با اشاره به موضوع و معضل اشتغال معلولان اظهار کرد: «اشتغال برای تمام جامعه مشکل است و طبیعتا این موضوع برای معلولان سختتر از دیگر آحاد جامعه است؛ اما متأسفانه بعضی از دستگاهها صرفا برای معلولیت یک فرد او را کنار میگذارند که این مسئله مشکلساز است. از سویی، اجرای قانون جامع حمایت از معلولان منوط به تأمین منابع است. یک سری موانع فرهنگی هم وجود دارد که صداوسیما باید آن را با برنامهسازی حل کند. معلول محدودیت دارد؛ ولی ناتوان نیست. ما بارها تأکید کردهایم که تا نگاه جامعه به مقوله معلولیت نگاهی ترحمانگیز و ناشی از ناآگاهی به این دسته از افراد باشد، نمیتوان شاهد پیشرفت چشمگیری در بهبود وضعیت این افراد بود.»
او با برشمردن قسمتی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، ادامه داد: «قسمتی از این مشکل به بهزیستی و وزارتخانه ما برمیگردد که با وجود قانون جامع حمایت از معلولان این امر اجرایی نمیشود؛ همچنین تعداد زیادی معلول تحصیلکرده داریم که شرایط سختی برای کار دارند؛ شخصی که با سختی معلولیت مدرک کارشناسی، کارشناسیارشد یا دکترا گرفته، صرفا به خاطر اینکه دارای نوعی از انواع معلولیت است، به کار گرفته نمیشود. این مایه ناراحتی ماست، درعینحال دست ما هم بسته است. این در حالی است که در ماده 10 قانون جامع حمایت از معلولان، قانونگذار صندوق حمایت از فرصتهای شغلی را تصویب کرده و در دی ماه گذشته مدیر سابق بهزیستی دستور آن را صادر کرد؛ اما هنوز کاری در این زمینه انجام نشده است.»
معلولان صرفا یک فرصت برابر میخواهند
مدیرکل بهزیستی استان با اشاره به مشکل مسکن و مستمری معلولان، افزود: «حداقل مستمری که میدهیم دغدغه ماست. دولت در جنگ اقتصادی قرار دارد و نتوانسته پول لازم را تأمین کند. بحث مسکن نیز یکی دیگر از دغدغههای ما برای معلولان است. دولت قبل اعتبارات لازم را تأمین نکرد و امیدواریم در دولت جدید به آنهایی که در نوبت هستند، مسکن داده شود و مشکل آنها نیز حل شود.»
او با بیان اینکه از یک میلیون و ۸۰۰ هزار معلولِ کشور، یک میلیون نفر آنها نیازمند اشتغال هستند، تصریح کرد: «خوشبختانه در مناسبسازی راهها برای معلولان اقدامات خوبی انجام شده و برای حملونقل نیز به طرحهای خیلی خوبی با همکاری پلیس راهور، نظاممهندسی، شهرداری و اتوبوسرانی رسیدیم که نسبت به سایر نیازهای معلولان این بخش، شاهد پیشرفت خیلی خوبی بودهایم.»
نصر اصفهانی همچنین تأکید کرد: «معلولان خواهان امتیاز خاصی برای حضور در اجتماع نیستند و صرفا یک فرصت برابر میخواهند، به همین خاطر باید نوع نگاه جامعه به آنها تغییر کند. شاهد آن هستیم که نگاه مردم به معلولان ترحمآمیز است که باعث میشود بهنوعی این دسته از افراد جامعه زیر سؤال بروند؛ بنابراین، باید قانون در این خصوص با دادن فرصت برابر به معلولان، با آنها در سطحی برابر با افراد عادی برخورد کند.»
او ادامه داد: «در هر پروژه اجرایی شهرداری باید مناسبسازی معلولان مدنظر باشد، در این راستا ما باید مطالبهگری خود را بیشتر کنیم، این موارد غالبا موردغفلت است؛ اما کسی مانعتراشی نمیکند. همه دستگاهها حسن نیت خود را در این زمینه نشان دادهاند و باقی امر، مربوط به تأمین هزینهها و مطالبهگری از سوی ماست.»
سونامی سالمندی در سی سال آینده
مدیرکل بهزیستی اســتــان اصفهان با بیان اینکه جایگاه اصفهان در خصوص سالمندان از نظر تعداد سوم و از نظر درصد به جمعیت، چهارم کشور است، افزود: «رشد سالمندی در اصفهان بیش از متوسط کشوری است، این در حالی است که در چند سال گذشته، ۱۰درصد استان اصفهان سالمند بودند؛ اما امروز این آمار به 9/11درصد در استان رسیده که از افزایش سریع سالمندی در اصفهان نشان دارد و باید به فکر این مسئله بود تا در آینده این موضوع نیز مانند آبوهوا به بحران تبدیل نشود.»
او با برشمردن تعدادی از موارد مؤثر در رشد سالمندی در اصفهان، افزود: «با توجه به آمار طلاقها و همچنین تکفرزندبودن خانوادهها، یک بحران سالمندی پیش رو خواهیم داشت که در آن تکسالمندی بزرگترین مشکل خواهد بود، بنا بر پیشبینیها تا سال ۱۴۳۵ حدود ۳۵درصد جمعیت کشور بالای ۶۰ سال خواهند داشت که مشکلساز خواهد بود.»
نصر اصفهانی با اشاره به پیوستن اصفهان به شهرهای دوستدار سالمند، خاطرنشان کرد: «در کشورهای دیگر سازمان سالمندان وجود دارد که با جدیت به این امر ورود میکند، در ایران نیز بحث سالمند باید با جدیت با همکاری سازمانهای مرتبط انجام شود و اگر به این امر توجه نشود در ۳۰سال آینده، وارث بحران سالمندی خواهیم بود، درعینحال مشکل تأمین منابع و زیرساخت نیز خواهیم داشت. به همین خاطر، در سه سال گذشته مطالعاتی در این زمینه آغاز و انجام شده و باید خودمان را برای مواجهه با این موضوع نیز آماده کنیم. به تازگی در دیدار با نماینده سازمان ملل در ایران، در این زمینه گفتوگو داشتیم. هماکنون دنیا به این نتیجه رسیده است که باید از خود سالمندان و نیروهای محلی برای نگهداری از سالمندان استفاده شود. در سه محله در شهر اصفهان دورههای آموزشی برای این موضوع در حال برگزاری است. باید توجه داشته باشیم که این مسئله نیز یکشبه حل نمیشود.»
غربالگری؛ مهمترین عامل پیشگیری از معلولیت
مدیرکل بهزیستی استان اصفهان از آمار کل معلولان استان نیز خبر داد و گفت: «هماکنون 123 هزار معلول در استان اصفهان وجود دارد که از این تعداد، 32 هزارنفر کمکهزینه دریافت میکنند و 13 هزار نفر نیز در نوبت مسکن هستند. همچنین تعداد 903 نفر تاکنون با استفاده از تسهیلات شغلی ایجادشده، وارد چرخه کسبوکار شدهاند.»
او با تأکید بر پیشگـیـری از ایـجـاد معلولیت، تـصـریــح کـرد: «در ایـجـاد معلولیت عوامل مختلفی نظیر ژنتیک، مشکلات توالی زایمان و حوادث نقش پررنگی دارند. باتوجه به غربالگری و آموزشهایی که داده میشود کاهـش مختصری در این زمینه داشتهایـم؛ اما متأسفانه آمار معلولیت ناشــی از حوادث، افزایش داشته است. شیـوع معلولیت در جهان 4/3درصد اسـت و در ایران و اصفهان نیز همین مقدار تخمین زده میشود.»
نصر اصفهانی در پایان با تأکید بر مسئله غربالگری ژنتیکی، بیان کرد: «ما همچنان بر پیشگیریهای سهگانه از معلولیت تأکید داریم. مرحله نخست پیشگیری از ایجاد بیماری است، مرحله دوم غربالگری است و مرحله سوم زمانی است که معلولیت ایجادشده و ما سعی میکنیم میزان ناتوانی را به حداقل برسانیم. از نظر ما غربالگری لازم است. این کار، یک اقدام تشخیصی زودرس برای جلوگیری از ایجاد معلولیت به حساب میآید و لازم است.»