چنانکه در 14آذرماه، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان اصفهان به صحن بیستمین جلسه علنی شورا آمد و گزارشی را درباره این موضوع ارائه کرد. اعضای شورا سپس ایرج حشمتی را درخصوص وضعیت فعلی آلودگی هوای اصفهان مورد مطالباتی قرار داده و از او خواستند تا بهطورجدی و آشکار مسببان اصلی ایجاد این وضعیت بحرانی در آلودگی هوای اصفهان را به آنها معرفی کند.
اما بیستویکمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان نیز به بررسی موضوع آلودگی هوای اصفهان اختصاص داشت. چنانکه این بار مجموعه شهرداری اصفهان در مقام پاسخگویی قرار گرفت تا درباره اقدامات صورتگرفته از سوی مدیریتشهری درخصوص کاهش آلودگی اصفهان گزارش بدهد. در این جلسه نیز شهردار اصفهان همراه با معاونان خود و جمعی از مدیران واحدهای مربوطه، گزارشی از عملکرد خود در این زمینه ارائه کردند.
به مشکلات اصفهان باید ملی نگاه شود
اما یکی از نکات حائز اهمیت در این جلسات، تأکید اعضای شورای شهر بر فراشهری و فرااستانیبودن معضلهای اصفهان بود. به این معنا که کلانشهر اصفهان و بهتر است بگوییم استان اصفهان امروز در حالی گرفتار فعالیت بیش از 500 واحد صنعتی و به دنبال آن آلودگیهای زیستمحیطی متعدد شده که بخش اعظم درآمد این واحدهای صنعتی به خزانه کشور سرازیر شده و بنابراین از حیث ملی برای کشور و دولت حائز اهمیت است. در چنین شرایطی جای آن دارد که مشکلات اصفهان نیز در ابعاد ملی دیدهشده و حل آنها بر دوش مقامات شهری و استانی گذاشته نشود. در چنین وضعیتی، ضرورت دارد تا مقامات دولتی ازجمله رئیسجمهور و معاونان او در این وضعیت به اصفهان بیایند و از نزدیک با معضلهای این استان مواجه شوند تا بلکه آستین همت برای حل بخشی از این معضلات بالا زده شود!
رئیسجمهور برای مشاهده مشکلات به اصفهان بیاید
ازجمله افرادی که نسبت به این مسئله تأکید کرد، نایبرئیس شورای اسلامی شهر بود که در نطق میاندستور خود در بیستمین جلسه علنی شورا گفت: «بهواسطه نــبــود آب شاهد مشکلات زیستمحیطی فــراوانــی هــستـیـم و از رئیسجمهور میخواهیم با سفر به اصفهان مسائل مربوط را از نزدیک پیگیری کنند. از ایشان بابت نوع روش و منش مبتنی بر حضور در میان مردم تشکر میکنیم؛ اما میگوییم اصفهان هماکنون ازجمله مناطق خاص است که باید در میان مردمش حضور یافت و بهطورجدی به مشکل آن پرداخت.»
ابوالفضل قربانی تأکید کرد: «۳۰درصد از جمعیت شهر اصفهان، غیر اصفهانی هستند. این جمعیت از همه خدمات برخوردارند و هیچ تبعیضی از ناحیه مدیریت شهر دیده نمیشود. نکته مهم این است که زندگی همه این شهروندان باید بهخوبی اداره شود. نباید در خصوص آب ادعای مالکیت داشت. ما هرچه داریم باهم داریم و برای همدیگر هستیم.»
معاون رئیسجمهور درآلودهترین روز به اصفهان بیاید
از دیگر اعضای شورای شهر که حضور نمایندگان دولت در شهر اصفهان را امری ضروری برای رصد مشکلات بزرگ این شهر در این روزها دانست، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر بود که در بیستویکمین جلسه علنی شورای شهر که در 21 آذر برگزار شد، بر این مسئله تأکید کرد.
مصطفی نباتینژاد گفت: «بـه نمایندگی از آلودهترین شهر کشـور از معاون رئیسجمهور میخواهم نـه مثل وزیـر میراثفرهنگی که حتی حاضـر بـه دیـدار از بافـت تاریخـی فرسـوده مـا نشـد، بلکـه در آلودهترین روز بـه اصفهـان بیایـد و وضعیـت ایـن شـهر را ببینـد.»
او بابیان اینکه بیش از این عصبیت این شهر را مورد تعـرض قرار ندهیم، از مهدی جمالینژاد و از شهرداران سابق اصفهان خواست تـا درباره قانون تعیین سهم شهرداریها نیز اقدامی بکنند.
آنچه مسلم است، استان اصفهان از پرمنفعتترین استانها برای کشور بوده و از حیث درآمدزایی نیز سهم مهمی در خزانه کشور دارد.
شهر اصفهان همچنین کمترین میزان فرار مالیاتی را نسبت به دیگر شهرها دارد که نشاندهنده آمادگی مسئولان و مردم این شهر برای مشارکت در بهبود وضعیت کشور است. همه اینها در حالی است که اصفهان در حال حاضر آلودهترین شهر کشور است، بیشترین میزبانی را از مهاجران غیربومی دارد و با معضل جدی حاشیهنشینی دستبهگریبان است. بنابراین انداختن بار سنگین حل مشکلات بزرگی مانند آلودگی هوا و بیآبی و فرونشست زمین بر دوش مسئولان شهری و استانی که دایره اختیاراتشان محدودتر از حد انتظار است، امری دور از انصاف به نظر میرسد. درحالیکه بیشک دلیل عمده ایجاد این معضلها را باید در فعالیت صنایع بزرگ و ملی و قطع جریان رودخانه زایندهرود در این استان جستوجو کرد.