حالا چشمها در گمرک خیره به وزارت بهداشت و صمت است تا تکلیف این بازار و نوع ارز وارداتی آن مشخص شود.
500 تن شیرخشک ماه گذشته از گمرک ترخیص شد؛ ولی هنوز معلوم نیست با ارز 4200تومانی یا 24هزار تومانی؟! تولیدکنندگان عقیده دارند نوع این ارز بر قیمت شیرخشک تأثیر زیادی میگذارد و اگر دولت ارزنیمایی را به واردات این کالا تخصیص دهد، مصرفکنندگان باید چند برابر بیشتر بابت خرید یک قوطی 400 گرمی شیرخشک هزینه کنند.
گرانی درکار نیست
بررسیها نشان میدهد تولیدکنندگان شیرخشک از ابتدای سال جاری دوباره مجوز افزایش قیمت دریافت کردند و قیمت شیرخشک نوزاد آخرینبار در تیرماه ۹ تا ۱۲ درصد افزایش یافت؛ ولی گفتوگو با شماری از خانوارها در اصفهان از افزایش قیمت مجدد شیرخشک در یکی دو هفته اخیر حکایت میکند. درمقابل، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک این افزایش قیمت را تکذیب کرده است. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، هانی تحویل زاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد، در این خصوص توضیح داد: «افزایش قیمت برخی برندهای شیرخشک واقعیت ندارد و هیچ برندی مجوز افزایش خودسرانه قیمت را ندارد. احتمالا مجوز را تیرماه اخذ و هماکنون اعمال کردهاند.» در حال حاضر قیمت قوطیهای 400 گرمی شیرخشک نستله سری نان کید با طعم وانیل 37 هزار تومان، بیومیل 3 فاسبل 39 هزار و 800 تومان، آپتامیل 47هزار و 200 تومان، تروکید با طعم کاکائو 53 هزار تومان، سرلاک گندم و تکههای میوه با عسل نستله 68 هزار و 950 تومان، سیمیلاک نئوشور ابوت 69 هزار تومان و بیومیل پلاس جونیور 75 هزار تومان است و کمبودی در عرضه این کالا در داروخانههای اصفهان وجود ندارد؛ همچنین رئیس انجمن تولیدکنندگان شــیــرخــشــک نــوزاد قـیــمــت تـمــامشــده شیرخشک با ارز نیما را ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان و ارز ترجیحی را ۳۷ تا ۳۸ هزار تومان اعلام کرد که باوجود افزایش هزینههای تولید و اعتراض تولیدکنندگان به نرخ فعلی، سازمان حمایت مانع گرانی مجدد این کالا شده است.
واردات شیرخشک با کدام ارز؟
شیرخشک صنعتی کمچرب (SMP) ماده اولیه موردنیاز تولید شیرخشک اطفال است. این کالا تا پایان سال 98 در گروه یک کالایی قرار داشت و مشمول دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی بود؛ ولی به گزارش ایسنا، طبق توضیحات ارونقی، معاون فنی گمرک ایران، در سال گذشته در کتاب مقررات صادرات و واردات تغییر تعرفه برای شیرخشک صنعتی گاو اتفاق افتاده و در حالی در گروه یک قرار میگیرد که اولویت کالایی یک جهت واردات ماده اولیه شیرخشک اطفال به تعرفه جدید انتقال پیدا نمیکند. براین اساس، ماده اولیه تولید شیرخشک کمچرب، از گروه یک خارج شد و در گروه دو قرار گرفت. در این حالت دیگر مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی نبوده و ارز موردنیاز واردات این کالا از طریق ارز نیمایی تأمین میشود؛ حتی در ادامه به گروه ۲۷ که دارای اولویت ارزی غیرفعال است، منتقل شد. درنتیجه ارز متهم اصلی نابسامانی بازار شیرخشک محسوب میشود. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، هانی تحویلزاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد، در این باره بیان داشت: «تأمین مواد اولیه شیرخشک نوزاد به سبب بلاتکلیفی تخصیص ارز ترجیحی یا نیما مشکلاتی را برای تولیدکنندگان در برداشته است؛ زیرا هر یک از وزارتخانههای مربوط نظر متفاوتی دارند. وزارت صمت مواد اولیه شیرخشک را زیرمجموعه غذا تلقی میکند؛ به همین خاطر خواستار تخصیص ارز نیماست؛ اما وزارت بهداشت بر تخصیص ارز ترجیحی به سبب دارو بودن آن تأکید میکند.» درنتیجه اگر به واردات مواد اولیه شیرخشک ارز ترجیحی اختصاص یابد، نهتنها افزایش قیمتی در این حوزه رخ نمیدهد، بلکه خانوارها شیرخشک را در بازه قیمت ۳۷ تا ۳۸ هزار تومان تهیه میکنند. درمقابل، خارج ساختن مواد اولیه شیرخشک از دایره شمول ارز ترجیحی گرانی این کالا و دپوی مقادیر زیادی شیرخشک در گمرک را به دنبال دارد. طبق آخرین پیگیری وضعیت شیرخشکهای دپوشده در گمرک ۵۰۰ تن شیرخشک دپو شده ماه گذشته از گمرک ترخیص شد؛ ولی هنوز تکلیف گروه ارزی آن مشخص نیست. شاید واردکنندگان ناچار به تسویهحساب این شیرخشکها با ارز نیمایی به جای 4200تــومـــانــی بــاشــنــد. ازسوی دیگر تولیدکنندگان به سبب تغییرات مدام نرخ شیرخام در داخل، ناچار به افزایش قیمت مجدد تولیدات خود هستند. رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نوزاد معتقد است تولیدکنندگان این روزها به سبب دوگانگی وزارتخانهها در سردرگمی به سر میبرند.