چالش مرجوعی محصولات کشاورزی

محصولات کشاورزی ایران در مقاصد صادراتی خریدار ندارند. کیفیت یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌هایی است که به رقابتی‌شدن کالاها و محصولات و در نتیجه افزایش صادرات و ارزآوری برای کشور منجر می‌شود. این در حالی است که گمانه‌زنی‌ها از بی‌کیفیتی محصولات کشاورزی صادراتی حکایت دارد و همین عامل باعث شده میوه‌های صادراتی برگشت بخورند. سمومی که برای کشت محصولات استفاده می‌شود مرغوب نیستند و سلامت مصرف‌کنندگان را تهدید می‌کنند. سموم چینی وارداتی از مواد نامرغوب و ارزان‌قیمت است و همین مسئله باعث شده میزان جذبشان به محصولات بیش از حد استاندارد باشد. با این تفاسیر، قرار بر این است که محصولات کشاورزی برگشت‌خورده در داخل کشور خودمان مصرف شوند.

تاریخ انتشار: 09:26 - سه شنبه 1400/10/7
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

هندوستان و امارات دست رد به سینه کیوی‌های صادراتی ایران زده‌اند. از سوی دیگر روسیه واردات فلفل از ایران را ممنوع کرده است. ازبکستان و ترکمنستان هم اعلام کرده‌اند که دیگر سیب‌زمینی ایرانی وارد نمی‌کنند. ایلنا چرایی بی‌کیفیتی محصولات کشاورزی را از مدیرکل فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو جویا شده است. حسین عزیزی در پاسخ گفته است «وزارت بهداشت هیچ دخالتی در این مسئله ندارد. وزارت بهداشت سبزی و صیفی‌جات را در سطح عرضه یعنی میادین میوه و تره‌بار نمونه می‌گیرد و از نظر سموم آزمایش می‌کند که این آزمایش‌ها، تنها بررسی وضع موجود است؛ اما چون محصولات شناسنامه ندارند، مشخص نیست که این محصولات از کدام باغ و مزرعه است؛ بنابراین، این موضوع‌ها هیچ ربطی به هم ندارند. ضمن اینکه صادرات مواد خام کشاورزی به وزارت بهداشت هیچ ربطی ندارد.»

سموم چینی ارزان و نامرغوب

به زعم برخی فعالان بخش کشاورزی اصفهان، به دلیل اثرگذاری پایین سموم چینی، کشاورزان ناچار می‌شوند در حجم‌های بالا و خارج از استاندارد از سموم استفاده کنند و رسوب این سموم در میوه و سبزی‌ها و محصولات کشاورزی به نامرغوبی و ناسالمی این محصولات منجر شده است.عضو هیئت‌مدیره نظام صنفی کشاورزان اصفهان به اصفهان‌زیبا می‌گوید: برگشت خوردن محصولات کشاورزی، به دلیل سموم استفاده‌شده در کشت این محصولات است، این سموم از چین وارد می‌شود. واقعیت این است که تمام محصولات چینی بی‌کیفیت و نامرغوب نیستند؛ اما تاجران ایرانی سراغ آن دسته از محصولات چینی می‌روند که کیفیت پایینی دارند واین موضوع در خصوص سموم کشاورزی هم صدق می‌کند.حسین وحیدا بیان می‌کند: در کشور چین سموم مرغوب و باکیفیت هم وجود دارد؛ ولی تاجران ایرانی از چین سموم نامرغوب وارد می‌کنند و جهاد کشاورزی هم هیچ‌گونه نظارتی روی کیفیت سموم وارداتی ندارد.وحیدا ادامه می‌دهد: سموم مرغوب در کشورهای اروپایی وجود دارد و هلند به لحاظ برخورداری از کیفیت خوب سموم، حرف اول را در دنیا می‌زند؛ ولی در شرایط تحریم، تاجران از چین واردات سموم دارند و بنده از تاجران ایرانی شنیده‌ام که به خاطر قیمت پایین‌تر، سموم نامرغوب وارد می‌کنند.

استفاده بیش از حد از سموم

عضو هیئت‌مدیره نظام صنفی کشاورزان اصفهان بیان می‌کند: کشاورزان وقتی از این سموم نامرغوب چینی برای کشت استفاده می‌کنند، چون در فرایند رشد محصولات خلل ایجاد می‌شود ناچار هستند درصد استفاده از سم را افزایش دهند، در این شرایط برای کشت یک محصول سموم زیاد و بعضا از چندین نوع سم استفاده می‌شود، همین موضوع باعث می‌شود سلامتی خریداران به خطر بیفتد. او تأکید می‌کند: کشاورزان به طور سنتی کار می‌کنند. وقتی سم اصلی روی کشت محصولات جواب نمی‌دهد، ناچار هستند از چند نوع سم استفاده کنند. زمانی که محصولات کشاورزی صادر می‌شود، کشورهای واردکننده، محصولات را آزمایش می‌کنند و به دلیل اینکه این محصولات سلامتی مردم کشورشان را به خطر می‌اندازد حاضر به قبول چنین محصولاتی نیستند.عضو هیئت‌مدیره نظام صنفی کشاورزان اصفهان بیان می‌کند: محصولات کشاورزی در کشورخودمان نیز باید آزمایش شوند؛ ولی این کار انجام نمی‌شود. راهکار رفع مشکلات این است که وزارت جهاد کشاورزی برای واردات سموم نظارت بهتری داشته باشد تا هم صادرات محصولات کشاورزی افزایش یابد و هم سلامتی مردم کشور در خطر نباشد.

سموم نامرغوب و ضرر کشاورز

محصولات کشاورزان از سموم چینی و بی‌کیفیت کم زخم نخورده است؛ البته کشاورزان بارها گلایه خود را از سموم بی‌کیفیت و نامرغوب اعلام کرده‌اند. پیش‌تر کشاورزان به رسانه‌ها گفته بودند که با خریداری سموم با کیفیت پایین، خسارت‌های زیادی به مزارعشان وارد شده است. این نارضایتی بیشتر در بین کشاورزان استان کرمان دیده می‌شد. علاوه بر آن، برخی از کشاورزان استان گلستان نیز به رسانه‌ها گفته بودند که سموم کشاورزی که در مزارع خود استفاده کرده‌اند، بی‌اثر بوده‌اند و علت را بی‌کیفیتی سموم دانستند. سال گذشته نیز ایسنا اعلام کرد افزایش چند برابری ارزش سموم شیمیایی برای مقابله با بیماری‌ها و آفات ، تأثیرگذاری اندک و کاهش کیفیت این آفت‌کش‌ها و سموم، مشکلی است که کشاورزان و به‌خصوص باغداران مازندران را به شدت نگران می‌کند.

خطرات سموم نامرغوب

طی سال‌های گذشته استفاده از سموم کشاورزی و کودهای شیمیایی برای افزایش تولید محصولات کشاورزی به دلیل تقاضای بیش از اندازه‌ای که در جهان دارد، افزایش یافته است. خبرگزاری فارس طی چند سال گذشته گزارشی منتشر کرد مبنی براینکه عوارض وجود باقی‌مانده سموم بیش از حد استاندارد در محصولات غذایی باعث بسیاری از بیماری‌ها از جمله نارسایی و مرگ جنین و حتی سرطان می‌شود. درواقع باقی‌مانده سموم در میوه‌ها و محصولات کشاورزی برای سلامتی بسیار مهم است و در بسیاری از کشورها برای به حداقل رساندن آن اقدامات زیادی انجام می‌شود.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط