آنطور که حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا، به «ایلنا» گفته: «تاکنون تزریق واکسن برای کودکان زیر ۱۲سال توصیه نمیشد؛ اما به دلیل واکنشهایی که این واکسن در برابر اومیکرون نشان میدهد، توصیه میشود که برای این گروه سنی نیز واکسن تزریق شود تا آنها هم در خصوص عوارض این سویه در امان باشند؛ به همین دلیل این موضوع در کمیته علمی کرونا بررسی و تأیید شد.»
او در پاسخ به این پرسش که چه واکسنی برای این گروه سنی مناسب است، میگوید: «با توجه به اینکه سازمان غذا و دارو کمیته علمی قوی دارد، هر واکسنی که به وسیله سازمان غذا و دارو تأیید شود، از نظر کمیته علمی هم تأیید شده است. سـازمـان غـذا و دارو مــعـمـولا زمـانـی مجوز میدهد که اطلاعات کافی در آن رده سنی، کارایی واکسن و نبود عوارض جدی برای آن وجود داشته باشد. بر اساس مطالعات انجامشده در دنیا و اطلاعات موجود، واکسن سینوفارم و پاستوکووک برای گروه
۵ تا ۱۲ سال مورد تأیید است.» علیرضا بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران، نیز در ارتباط با ایمنبودن واکسن پاستوکووک در کودکان به «ایلنا» گفته: «فقط تعداد معدودی از واکسنها در دنیا توانستهاند مجوز مصرف از سازمان بهداشت جهانی بگیرند؛ زیرا آن واکسنها کارشان را زودتر شروع کرده بودند. دیگر واکسنهایی که در دنیا تولید میشوند، در بزرگسالان آزمایش میشوند و مـیتـوانـنـد به راحتی با چاپ مقاله و مراجعه به سازمان بهـداشـت جـهـانـی تأییدیه واکسنهایشان را بگـیــرنـد. اغـلـب واکـسـنهـایــی که الان در دنـیـا برای کودکان استفاده شدهاند، واکسنهای آمریکایی و چینی هستند؛ زیرا زودتر از دیگر واکسنها تولید شده و تأییدیه گرفتهاند.»
یک حرف و چند حدیث!
اگرچه تا پیش از این تأکید آنچنانی بر واکسیناسیون کودکان زیر 12سال صورت نـمـیگـرفـت و تـصـور مـیشـد با گسترش واکسیناسیون عمومی، میتوان کودکان را از دریافت واکسن بینیاز دانست؛ اما شیوع سویه جدید کرونا به نام اومیکرون و انتقال بسیار زیاد آن و همچنین احتمال وقوع پیک ششم در اواخر ماه جاری یا اوایل ماه آینده، باعث شده تا کمیته علمی کرونا از واکسیناسیون کودکان زیر 12سال با دو واکسن سینوفارم و پاسـتــوکــووک ســخـن بـگـویـد؛ دو واکسنی که حرفوحدیث در رابطه با آنها زیاد است؛ یکی این روزها به دلیل اظهارنظرهایی در رابطه با اثربخشی کم در کانون انتقادها قرار گرفته و دیگری واکسنی جدید است که به تازگی تولید شده و به همین دلیل نیز کمتر خانوادهای تمایل به واکسینهکردن کودک خود با آن دارد. از سوی دیگر در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر ممنوعیت واردات واکسنهای خارجی از گوشه و کنار شنیده میشود؛ خبرهایی که هر چند وزارت بهداشت آن را تکذیب کرده است، اما به هرحال، این مسئله خانوادهها را نگران کرده و دغدغههایی را برای آنها به وجود آورده است.
واکسیناسیون
فقط با واکسن معتبر!
هادی یـزدانــی، پــزشــک، درایـنبـاره به «اصفهانزیبا» میگوید: «واکسیناسیون کودکانی که در رنج سنی 7 تا 12 سال قرار دارند، کاری منطقی است؛ اما به شرط اینکه واکسیناسیون با واکسنی انجام شود که مورد تأیید مجامع علمی قرار گرفته؛ مسلما در غیر این صورت واکسیناسیون کودکان کاری غیرعلمی است! دغدغه اصلی این نیست که آیا واکسیناسیون کودکان با عوارض همراه است یا نه، بلکه موضوع اصلی تأثیر داشتن یا نداشتن واکسن تزریقشده به کودکان است. در فرایند واکسیناسیون هر دو مسئله یعنی هم عوارض و هم تأثیر واکسن باید مورد توجه قرار گیرد و به همین دلیل نیز باید تمام نتایج تحقیقات و کارآزماییهای بالینی که در رابطه با اثربخشی و عدم واکسیناسیون کودکان انجام شده است، منتشر شود تا مردم با استناد به آنها بتوانند در این رابطه تصمیم بگیرند. این حق مردم است که کودکان خود را با استفاده از یک واکسن معتبر که از سوی مجامع جهانی مورد تأیید قرار گرفته، واکسینه کنند.»
آنطور که این پزشک میگوید: «وزارت بهداشت برای واکسیناسیون کودکان باید واکسن معتبر و تأییدشده وارد کند. واکسیناسیون با واکسنهای دیگر ممکن است در جامعه ایمنی کاذب ایجاد کند؛ برای مثال، اکنون واکسن تزریق شده، اما خیلی از مردم نمیدانند که واکسن ایمنی ایجاد میکند، اما مانع از ابتلا نمیشود و به همین دلیل خیلیها اگرچه دز اول را دریافت کردهاند، ولی دز دوم را تزریــق نکردهاند. هـمـیـن مـوضــوع هم بـاعـث گسترش بیماری میشود.»
آنطور که یزدانی میگوید: «اگر قرار باشد واکسیناسیون کودکان با این دو واکسن هم انجام شود، نباید به صورت گسترده باشد، بلکه ابتدا باید روی یک جامعه محدود صورت بگیرد و در صورت اثربخشی، این جامعه وسیعتر شود.»