برخی فعالیت دلالها را دلیل اصلی افزایش قیمت سیبزمینی اعلام کردهاند. مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان، به رسانهها گفته است: عدهای دلال و سودجو در استانهای همدان، کرمانشاه و اردبیل که تأمینکننده سیبزمینی کشور هستند، سیبزمینیها را انبار کرده و عرضه آن را به یکسوم کاهش دادهاند تا قیمتها را بالا ببرند. برخی نیز پایان فصل کشت سیبزمینی را در افزایش قیمت آن دخیل میدانند.
اسـدالله کارگر گفته است: در حال حاضر فصل سیبزمینی تمامشده و محصولاتی هم که وارد بازار میشود سیبزمینیهای انباری و دپوشده است. در این میان برخی نیز از افزایش صادرات سیبزمینی سخن گفتهاند و اعلام میکنند که افـزایـش صادرات به کمبود سیبزمینی در بازار و افـزایـش قیمت این محصول منجر شده است. بنابر مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در سال ۹۸، وظایف و اختیارات تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صـمــت واگـذار شد کـه مـهـلـت قانونی آن در تیرماه به پایان رسید و مجدد از دوم مرداد رسما تمام اختیارات حوزه بازرگانی محصولات کشاورزی و حفظ امنیت غذایی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شد.
با واگذاری اختیارات، وزارت جهاد کشاورزی در راستای تنظیم بازار از طریق بازاررسانی هوشمند محصولات کشاورزی به دنبال مهار گرانی و حذف واسطههای غیرضرور است که بر این اساس از ۱۸ آبان توزیع اینترنتی مرغ و تخممرغ در تهران آغاز شد و پس از آن نیز برخی استانها به توزیع هوشمند اقدام کردند.
بنا بر دستور وزیر جهاد کشاورزی در آذر، توزیع اینترنتی برخی اقلام دیگر نیز آغاز شد که با قیمت مصوب تنظیم بازار در سامانه بازرگام عرضه و رایگان ارسال شود.
معاون بازرگانی سازمان تعاون روستایی اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: عرضه اینترنتی سیبزمینی در اصفهان از روز شنبه آغاز شده و شهروندان اصفهان با مراجعه به سامـانـــه بازرگــام میتـوانـنـد سیبزمینی موردنیاز خود را خریداری کنند.
خدابخش تـوکـلـی بیان میکند: سیبزمینی در سامانه هر کیلو 9هزار و 800 تومان به فروش میرسد و در منزل تحویل داده میشود. سهمیه هر فرد نیز دو بسته سیبزمینی است که محدودیتی برای اعضای خانوار وجود ندارد و هر کدام از اعضای خانوار میتوانند در خصوص خرید دو بسته سیبزمینی با قیمت هر کیلو 9 هزار و 800 تومان اقدام کنند.
توکلی تأکید میکند: تا زمانی که بازار به تعادل برسد، عرضه اینترنتی سیبزمینی ادامه دارد. علاوه بر توزیع اینترنتی، قرار است عرضه مستقیم سیبزمینی به صورت خردهفروشی با همان قیمت هر کیلو 9 هزار و 800 تومان در برخی مناطق شهر نیز صورت بگیرد تا بازار به تعادل برسد. معاون بازرگانی سازمان تعاون روستایی اصفهان بیان میکند: برنج تایلندی هر بسته 10 کیلویی با قیمت 125 هزار به صورت اینترنتی به فروش میرود و سهمیه هر فرد نـیـز یک بـسـتـه است. برنج هم مانند سیبزمینی تا زمانی که بازار به تعادل برسد توزیع اینترنتیاش در سامانه بازرگام ادامه دارد.
توکلی میگوید: دلیل افزایش قیمت سیبزمینی به کاهش تولید این محصول ارتباط دارد. در واقع به دلیل خشکسالی ها تولید کاهش یافته و بازار از تعادل خارج شده است؛ البته سیبزمینی گرگان به زودی به مرحله برداشت و مصرف میرسد و پیشبینی میشود که با ورود این سیبزمینیها به بازار، قیمتها متعادل شود.
معاون بازرگانی سازمان تعاون روستایی اصفهان اذعان میکند: صادرات سیبزمینی باید در حد متعادل انجام شود. نمیتوان اعلام کرد که صادرات ممنوع شود؛ چون همزمان با محدودیت صادرات، سیبزمینی مازاد روی دست تولیدکننده باقی میماند و تولیدکنندگان بازار کشورهای خارجی را از دست میدهند. توکلی با اشاره به توزیع اینترنتی اقلام و کالاها در اصفهان با هدف تنظیم بازار تصریح میکند: در مرحله توزیع اینترنتی اقلام در اصفهان، مرغ منجمد و تخممرغ عرضه شد که استقبال شهروندان اصفهانی هم مناسب بود. در مرحله دوم اقلامی همچون روغن و لبنـیـات و به تـازگـی نیز توزیع برنج و سیبزمینی از طریق سامانه بازرگام انجام میشود. معاون بازرگانی سازمان تعاون روستایی اصفهان بیان میکند: قیمت خامه 8 هزار و 500 تومان، قیمت شیر کمچرب 3 هزار و 800 تومان، قیمت پنیر 400 گرمی، 18 هزار و 500 تومان، ماست پرچرب کیلویی 8 هزار و 500 تومان، حلب روغن 4 کیلویی با قیمت 72 هزار و 800 تومان و روغن مایع آفتابگردان 700 گرمی با قیمت 14 هزار تومان در سامانه بازرگام عرضه میشود. توکلی میگوید: برای ایجاد تعادل در بازار، محدودیتهای صادراتی اعمال نمیشود تا کشاورزان بتوانند صادر کنند و در مواقعی هم که لازم باشد واردات انجام شود.