سامان‌دهی تولید گل‌وگیاه در اصفهان

مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان از قرار گرفتن چهار طرح جدید شامل جایگزینی گونه‌های گیاهی مقاوم در برابر کم‌آبی به جای گونه‌های گیاهی نیازمند به آب فراوان، طرح درخت‌بانی به جای درخت‌کاری، تلاش برای خودکفایی در حوزه تولید گل‌وگیاه و اجرای طرح‌های تازه در باغ گل‌ها به‌منظور نزدیک‌سازی آن به حال و هوای باغ‌های ایرانی خبر داد.

تاریخ انتشار: 10:47 - پنجشنبه 1400/11/28
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

مجید عرفان‌منش گفت: شهر اصفهان در حال حاضر با معضل بزرگ بی‌آبی مواجه است؛ چنان‌که سفره‌های آب زیرزمینی شهر در حال تخلیه است؛ بنابراین هر طرحی که بتواند میزان مصرف آب در حوزه آبیاری فضای سبز را کاهش دهد و درعین‌حال موجب تخریب آن نشود، ضرورت اجرایی دارد. او با بیان اینکه شهرداری اصفهان از میان 20 هزار حوزه آبخوان در شهر اصفهان تنها اجازه برداشت از 100آبخوان را برای آبیاری فضای سبز دارد، افزود: این در حالی است که متأسفانه عده‌ای شهرداری را متهم ردیف اول استفاده از آبخوان‌ها می‌دانند؛ درحالی‌که تنها 100 آبخوان در اختیار ما قرار دارد.

 گونه‌های گیاهی مقاوم جایگزین آب‌دوست‌ها می‌شوند!

یکی از طرح‌های سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان در راستای کاهش میزان مصرف آب، طرح جایگزینی گیاهان مقاوم به کم‌آبی به جای گیاهان نیازمند به آب فراوان است. طرحی که عرفان‌منش درباره آن بیان کرد: هرچند بسیاری از گونه‌های گیاهیِ نیازمند به آب فراوان، راندمان اکولوژیک بیشتری برای شهر دارند؛ اما متأسفانه به دلیل شیوع خشک‌سالی و ضرورت کاهش میزان مصرف آب، ناچاریم گونه‌های مقاوم را هرچند راندمان اکولوژیک کمتری دارند با گونه‌های نیازمند به آب جایگزین کنیم. به گفته او، گیاهانی مانند داغ داغان، نسترن، نوش و بلوط زاگرس از جمله گونه‌های مقاوم به کم‌آبی هستند که به زودی در چرخه فضای سبز اصفهان قرار می‌گیرند.

 به جای درخت‌کاری درخت‌بانی کنیم

یکی از برنامه‌های شهرداری اصفهان به‌منظور توسعه فضای سبز شهری و ترویج فرهنگ درخت‌کاری، تـوزیع نهال در مـیـان شـهــرونـدان بــوده است. این در حالی است که به گفته مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان، این طرح در عمل نتیجه قابل‌توجهی را نصیب فضای سبز اصفهان نکرده است. او تأکید کرد: طی تحقیقاتی که از روند درخت‌کاری در پنج سال گذشته در شهر اصفهان انجام دادیم، متوجه شدیم که درخت‌هایی که از این طریق به دست شهروندان رسیده‌اند عملا سرنوشت خوبی نداشته‌اند و درصد استقرارشان اندک بوده است.
عرفان‌منش با بیان اینکه وقتی حجم توزیع درختان زیاد شود لاجرم دقت کارشناسانه در حفاظت از آن‌ها کاهش می‌یابد، اضافه کرد: این درختان در فاصله زمانی خروج از خزانه تا رسیدن به دست شهروندان معمولا آسیب می‌بینند و حـتـی بعد از کـاشـت نـیـز درختان ثمربخشی نیستند.
او ادامه داد: علاوه بر این، متأسفانه گزارش‌هایی از مناطق پانزده‌گانه شهرداری دریافت می‌کنیم که نشان می‌دهد برخی، برخوردهای درستی با فضای سبز شهری ندارند و اغلب این افراد از قوانین موجود در این زمینه اظهار بی‌خبری می‌کنند! مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان ادامه داد: برای جلوگیری از ورود این خسارت‌ها، طرحی با عنوان «درخت‌بانی به جای درخت‌کاری» طراحی کردیم و با کمک اداره توسعه فرهنگ شهروندی در خصوص تشکیل پویشی با همین نام اقدام شد؛ چراکه به گمان ما در حال حاضر ضرورت دارد به جای توسعه فضای سبز شهری برای پاسداری و حفاظت از فضای سبز موجود اقدام شود و به دنبال فرهنگ‌سازی لازم در جامعه باشیم.

 سامان‌دهی فرایند تولید گل‌وگیاه در شهر

اما طرح دیگری که در دستور کار این سازمان قرار گرفته است، مدیریت و سامان‌دهی وضعیت تولید گل‌وگیاه شهر است. موضوعی که عرفان‌منش درباره آن گفت: در حال حاضر به جز گل‌فروشی‌ها بالغ بر پنج هزار نفر در این واحد صنفی به تولید گل‌وگیاه در شهر اصفهان مشغول هستند. در این میان شهرداری اصفهان 22هزار مترمربع گلخانه دارد که در دو بخش سازمان پارک‌ها و مناطق پانزده‌گانه شهر به تولید گل‌وگیاه می‌پردازد. مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز افزود: سازمان پارک‌ها با رویکردی اقتصادی در خصوص وضعیت موجود، روند تولید را از دو تولیدی متعلق به خودش آغاز کرده تا به‌منظور تأمین گل‌وگیاه موردنیاز مناطق پانزده‌گانه برای عید نوروز اقدام کند. او با بیان اینکه شهرداری همواره خریدار اصلی محصولات تولیدکنندگان گل‌وگیاه در اصفهان بوده است، توضیح داد: اغلب برای تولیدکنندگان نقشه راه مشخصی وجود ندارد و به همین دلیل در بسیاری از مواقع آن‌ها با اضافه تولید مواجه شده و محصولات روی دستشان می‌ماند؛ چراکه نیاز بازار را به خوبی نمی‌شناسند و نـیـازمـنـد نـقـشـه راه مشخصی هستند.
او اضافه کرد: به‌تازگی طی جلساتی که با تولیدکنندگان داشتیم، مقرر شد در یک هم‌افزایی دوطرفه، نیاز بازار شناسایی شده و بر اساس آن، سفارش تولید به آن‌ها عرضه شود.
به گفته او، این اقدام در راستای تحقق شعار سال و فرموده مقام معظم رهبری است که بر «مانع زدایی» در تولید تأکید داشتند.

 باغ گل‌ها به شکل و شمایل باغ‌های ایرانی نزدیک می‌شود

باغ گل‌ها که از سال 76 بهره‌برداری شد، یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر اصفهان در حوزه فضای سبز شهری به شمار می‌رود. محوطه‌ای بزرگ که به‌زعم مدیرعامل سازمان پارک‌ها در حال حاضر نیازمند تقویت و رسیدگی جدی است.
او دراین‌باره گفت: عملیات بازسازی و بازآفرینی باغ گل‌ها ویژه ایام نوروز 1401 در دستور کار سازمان قرار گرفته است.این عملیات بر مبنای نزدیک‌سازی باغ گل‌ها به سبک و سیاق باغ‌های ایرانی است که در آن‌ها از عنصر آب، آب‌نما و حوض استفاده می‌شده است. عرفان‌منش تصریح کرد: استفاده از سرامیک‌ها و کاشی‌های ایرانی نیز از دیگر مؤلفه‌هایی است که فضای این باغ را به شمایل باغ‌های ایرانی نزدیک می‌کند.
او خاطرنشان کرد: بهبود و بازسازی شرایط آب‌وخاک، تقویت گیاهان با استفاده از تکنیک‌های جدید، بازآفرینی باغ ژاپنی، ایتالیایی و فخرایی و همچنین رسیدگی به وضعیت گلخانه گیاهان استوایی از حیث فنی، از دیگر طرح‌های در دست اقدام برای این باغ است.
مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان توضیحات پایانی‌اش را خطاب به شهروندان اصفهانی بیان کرد و گفت: همه ما می‌دانیم که شهر اصفهان به‌عنوان آلوده‌ترین شهر کشور از حیث ازدیاد آلاینده‌های هوا شناخته شده است. در این میان سه میلیون و 600 هزار اصله درخت موجود در این شهر، نقش بسیار مهمی در پالایش هوا بر عهده دارند و اگر هر کدام از آن‌ها آسیبی ببیند یا از بین برود، خسارتی جبران‌ناپذیر به وضعیت زیست‌محیطی شهر وارد می‌شود.
 او ادامه داد: از همه شهروندان عزیز اصفهانی می‌خواهم که در حفظ و صیانت از تک‌تک درختان این شهر چه در ملک شخصی خودشان باشد و چه در فضای عمومی همچون یک دارایی ارزشمند محافظت کنند و اگر شاهد تخلفی از سوی دیگران بودند، حتما موضوع را از طریق سامانه 137 با شهرداری اصفهان در میان بگذارند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط