در حال حاضر نیز شرایط کشور ازلحاظ اقتصادی و معیشتی دچار بحران است و نمیتوان در خصوص گرانی و تورم گزارشهای غیر منطقی و نادرستی به مردم داد؛ چراکه مردم بیشتر از هر مسئولی در کشور متوجه مشکلات و چرایی آنها هستند. باید واقعیتها را بر اساس منطق برای مردم عنوان کرد که این همان جهاد تبیین موردنظر رهبر معظم انقلاب است.
جهاد تبیین در حوزه سیاست خارجی یا روابط خارجی نیز قابلتعریف است. سیاست خارجی ما باید مبتنی بر حفظ و تحقق منافع ملی باشد. در ابتدا باید منافع ملی تعریف و پسازآن عملکرد سیاست خارجی بر اساس آن سنجیده شود و با شفافسازی در این بخش به نتایج موردنظر دست پیدا کرد. باید دید تا چه میزان عملکرد این حوزه با آرمانهای انقلاب همخوانی دارد؛ آنچه در قالب یک شعار از اول انقلاب مطرح بود و با تأیید امام (ره) و دیگر مسئولان با عنوان نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی معرفی شد؛ اینکه ما ضمن اعتماد به جهان خارج و بدون وابستگی به قدرتهای غربی و عدم تسلط آنها بر کشورمان، منافع ملی خود را دنبال کنیم و سیاست تنشزدایی با ارتباط و احترام مناسب و متقابل را بهکار بریم؛ برای مثال، در حال حاضر حمله روسیه به اوکراین باعث ایجاد نوعی فضای متشنج همراه با دوقطبیگری در فضای بینالملل شده که همگی آنها برگرفته از توسعه اطلاعرسانی و فضای مجازی است و نمیتوان آن را انکار کرد؛ اینکه جنگ با هر منطقی محکوم است و افکار عمومی آن را نمیپسندد و با حرکت وجدان جهانی، اختلاف میان دولتها به کنار میرود. در این فضا از تیم وزارت خارجه انتظار میرود میان سیاست موجود نظام و عملکرد خود هماهنگی ایجاد کند و سیاست خارجی را که عمدتا در حوزه وزارت و روابط خارجی سیاسی تعریف میشود، در دیگر حوزههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اطلاعات نیز تعریف کند.
درباره مسائل فرهنگی نیز اگر بخواهیم واقعبینانه به آن بنگریم، خواهیم دید که وضعیت فرهنگ جامعه ما خوب نیست. ناهنجاریهای اجتماعی ازجمله نرخ طلاق و نرخ ازدواج در مقایسه با گذشته بسیار قابلتوجه است.
متأسفانه 80درصد ازدواجها در پنج سال اول منجر به طلاق میشود و بیشتر زندگیها ناموفق است؛ شرایطی که باعث پیامدهایی همچون افزایش فساد اخلاقی و فساد اجتماعی، بالارفتن آمار خودکشی و… خواهد شد و هیچکدام با اهداف اولیه انقلاب تطابقی ندارد. در حال حاضر کانونهایی در کشور وجود دارند که به مسائل اجتماعی و فرهنگ ایرانی اسلامی توجه خاصی ندارند و عمدتا از غرب و کشورهای دیگر الگو میگیرند و این فضا روزبهروز جامعه را به سمت بیثباتی و فروپاشی اخلاقی و خانوادگی پیش میبرد؛ بنابراین موقعیت کنونی در جامعه ما ایجاب میکند که بازگردی به عقب داشته باشیم و با بیان آرمانهای اولیه انقلاب و امام(ره) در حوزههای مختلف دانشگاهی و آموزشی نوعی تغییر در جامعه ایجاد کنیم و باعث رشد و آگاهی مردم، بهخصوص جوانان کشورمان شویم؛ چراکه هدف از جهاد تبیین، آگاهی دادن صحیح است. این آگاهی میتواند در خصوص عملکرد دولت، مجلس یا قوه قضاییه یا هر نهاد فرهنگی، دینی، اقتصادی یا سیاسی دیگری باشد. ما باید در تبیین ارزشها در حوزه دینی، اجتماعی و اخلاقی بسیار کار کنیم. عدهای ممکن است از آثار این ارزشها و دستاوردهای انقلاب طی 43 سال بیخبر باشند و با منطق نادرست خود یا بیگانگان به برداشت شرایط فعلی ایران بپردازند که این بیاطلاعی از حقایق، باعث آسیبزدن به خود و جامعه آینده ایران خواهد شد. باید با شیوه عقلگرایی و زبان منطق حقایق برای مردم بیان شود. با شیوه زور الگوسازی صحیح فرهنگی صورت نخواهد گرفت. فرهنگ باید با عشق و با اعتماد ساخته شود. اگر اعتماد و عشق وجود نداشته باشد، ریشههای فرهنگ سست میشود؛ برای مثال، فرهنگ ایثار در کشور ما و در زمان انقلاب و جنگ بسیار قابلتوجه بود و همچنان این فرهنگ در جامعه ایران قابللمس است و با وقوع هر حادثهای ما شاهد سیل کمکهای مردمی از گوشهوکنار ایران عزیزمان هستیم؛ اما این حس همدلی و فداکاری در همه حوزهها وجود ندارد؛ درنتیجه باید در جهاد تبیین فرهنگسازی صحیح و منطقی متناسب با شرایط کنونی جامعه مردم پیاده شود و مردم را از حقایق و معضلهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آگاه و راهکارهای جلوگیری و خنثیکردن این مشکلات را به کمک مردم اجرایی کرد.