جامعه کارگری در کشور، همواره با چالشهای بسیاری روبهرو بوده و با وجود پیگیریها و اقدامات انجامشده برای رفع مشکلات این قشر از جامعه از سوی نمایندگان کارگری، اما همچنان مشکلات و گرفتاریهای جامعه کارگری به قوت خود باقی است.
کرونا، تورم و افزایش مخارج زندگی موجب شده سفره جامعه کارگری خالیتر از قبل شود. کارگران در این شرایط اقتصادی به سختی گذران معیشت میکنند. جلسههای تعیین مزد هم که هرساله تشکیل میشود، نتیجهای غیرقابلقبول برای قشر کارگری داشته است؛ چون تعیین دستمزد به گونهای است که با دخل و خرج کارگران جور در نمیآید.
حالا که به ماههای پایانی سال نزدیک میشویم، چگونگی تصمیمگیری و رایزنی برای تعیین دستمزد در جلسهها اهمیت ویژهای دارد. شرایط کنونی اقتصاد میطلبد برای سال آینده ترکیب نمایندگان حاضر در جلسههای تعیین مزد اصلاح شود تا با قدرت چانهزنی برابر در تعیین مزد، منافع کارگران هم در نظر گرفته شود و سنگینی وزنه کارفرمایی در جلسهها مانع از شنیدن مطالبات قشر کارگری در شرایطی که قیمتها افزایش پیدا کرده و قدرت خرید کاهشی شده، نشود.
حدود یک ماه است که حقوق کارکنان دولت مشخص شده؛ اما هنوز رقم حقوق کارگران اعلام نشده و کارگران منتظرند تا شورای حقوق و دستمزد، حقوق کارگران برای سال آینده را مشخص کند؛ با وجود اینکه کمتر از دو هفته تا پایان سال باقی مانده، هنوز حتی رقم تقریبی دستمزد کارگران برای سال آینده مشخص نشده است.
باتوجه به اینکه در روزهای پایانی سال قرار داریم و حقوق کارگران باید مشخص شود، این سؤال مطرح است که رقم حقوق کارگران چقدر خواهد بود؟ و آیا رقم سبد معیشتی کارگران مبنای حقوق قرار خواهد گرفت یا خیر؟
رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار در پاسخ به این پرسش در گفتوگو با اقتصاد آنلاین اظهار میکند: فعلا اتفاق خاصی نیفتاده و نمایندگان کارفرمایان برای جمعبندی درخواست زمان بیشتری کردهاند؛ بنابراین هنوزرقم مشخصی اعلام نشده است.
او درباره این صحبت نمایندگان که اعلام کردهاند رقم دستمزد کارگران باید حداقل ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان باشد، توضیح داد: افزایش دستمزد کارگران در شورای عالی کارگر انجام میشود و هر عددی که تعیین شود باید در این شورا باشد و افراد خارج از آن فقط میتوانند نظر دهند و نمیتوانند بایدی به کار ببرند، تصمیم نهایی نیز در شورای عالی کار و دستمزد اتخاذ خواهد شد.
رئیس کمیته دستمزد شورای عالی کار در پاسخ به این سؤال که دستمزد مدنظر طرف کارگران چه میزان است، اظهار داشت: نمایندگان کارگران گفتند سبد معیشت کارگران و تورم باید مبنا قرار گیرد و نماینده کارفرمایان نیز تقاضای زمان بیشتری کردند. اینکه رقم ۸ میلیون تومان برای مزد کارگران محقق شود یا خیر، به میل و اراده دولت و نمایندگان کارفرمایی باز میگردد.
او افزود: به نظر ما اگر این اتفاق نیفتد، دودش در چشم کارفرما میرود. کارگری که امنیت شغلی نداشته باشد و نداند میتواند با دستمزدش زندگی کند یا خیر، قطعا کارفرماست که اول آسیب میبیند؛ زیرا کارگر در این شرایط بهرهوری لازم را ندارد.
او در پایان تصریح کرد: امیدوارم برای کارگران، صنعتگران تصمیم بگیرند نه سوداگران؛ سالهاست که سوداگران برای کارگران تصمیم میگیرند؛ باید دست از سر صنعت بردارند و بگذارند صاحبان صنعت برای خود تصمیم بگیرند. به اندازه کافی برای کارگر تصمیم گرفتهاند و نتیجه آن را هم دیدهایم.
همچنین اقتصاد آنلاین در ادامه به گفتوگو با علی اصغر آهنیها، عضو کانون کارفرمایان پرداخت؛ او نیز در این باره توضیح داد: هنوز رقم خاصی تعیین نشده و باید منتظر جلسه شورای عالی کار ماند.