رهبر معظم انقلاب بارها برتوجه به کانونهای فرهنگی مساجد تأکید کردهاند. ایشان در یکی از سخنرانیهایشان در سالگرد تأسیس کانونهای فرهنگی اعلام کردند: «با همکاری بسیج، این کانونهای فرهنگیهنری مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید، بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیاز آن جوانی است که آنجا حضور پیدا میکند، فراهم کنید ودر جهت جذب جوانان و افزایش بصیرت دینی آنان حرکت کنید.» حضرت آیت الله خامنهای، مشارکت عموم مردم و انجام فعالیتهای فرهنگی با همکاری اقشار مختلف جامعه در مساجد را یکی از مهمترین اولویتهای کانونهای فرهنگیهنری مساجد میدانند که با تأسیس کانونهای فرهنگیهنری این هدف دنبال میشود. کانونهای فرهنگیهنری با توجه به رسالتهای خود این توان و ظرفیت را دارند که در مقابل هجمه دشمنان در جنگ نرم با حضور همهجانبه خود نقش مهمی ایفا کنند.بنا به گفته مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگیهنری مساجد (فهما) استان اصفهان نزدیک به دوهزار باب کانون فرهنگیهنری در مساجد استان اصفهان فعال است و تاکنون بیش از 350 هزار عضو با ورود به سامانه بچههای مسجد، عضویت خود در یکی از کانونهای فرهنگیهنری در سطح استان را انتخاب کردهاند. استان اصفهان از لحاظ تعداد کانونها و تعداد اعضای کانونها حائز رتبه نخست در کشور است.
مشارکت عمومی مردم در فعالیتهای فرهنگی و مقابله با جنگ نرم دشمن از اولویتهایی است که رهبر معظم انقلاب برای کانونها تعریف کردهاند. کانون فرهنگی در اصفهان با برنامهریزی منسجم و هماهنگ، به راحتی میتوانند در این مسیر حرکت کنند. البته در ایام کرونا حضور اقشار مختلف مردم در کانونهای فرهنگی و کمک به همنوعان و حضور در بیمارستانها نشانه تأثیر کانونهای فرهنگی مساجد در همراهکردن و مشارکت عموم مردم در جهاد است. حضور در فعالیتهای جهادی نیز یکی از مسائلی است که کانونهای فرهنگی به خوبی میتوانند در توسعه آن و البته هدایت قشر نوجوان وجوان به این سمت وتقویت روحیه جهادی در آنها مؤثر واقع شوند. به طوری که بسیاری از کانونها در این امر موفق بودهاند و حرکتهای جهادی مؤثری در عرصههای مختلف داشتهاند.
ساماندهی کانونهای فرهنگی اهمیت زیادی دارد
رضا ابراهیمزاده، استاد یار گروه مدیریت برنامهریزی فرهنگی دانشگاه آزاد واحد اصفهان در خصوص نقش کانونهای فرهنگی در جامعه میگوید: کانونهای فرهنگیهنری مساجد مراکز مردمنهاد و غیردولتی بوده که در کنار مساجد و با استفاده از نیروهای متخصص و متعهد زیر نظر ائمه جماعات و فعالیتهای مختلف فرهنگیهنری شروع به فعالیت کردهاند. این مراکز زمینه حضور مؤثر و معنوی جوانان را در مساجد فراهم آوردهاند. ابراهیمزاده با تأکید بر اینکه ساماندهی کانونهای فرهنگی به عنوان دستهای از سازمانهای فرهنگی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، خاطر نشان میکند: با توجه به رویکرد برنامه توسعه کشور هرگونه طرح ساماندهی کانونهای فرهنگی در چهارچوب برنامهها باید با هدف ایجاد نظامی برای نوسازی و ارتقای اثربخشی حاکمیت کانونهای فرهنگی باشد. او در ادامه با اشاره به بند و ماده ۶۶ قانون پنجم توسعه کشور میگوید: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف است به منظور ارتقای کارکرد فرهنگیهنری مساجد و برقراری عدالت فرهنگی و ترویج فرهنگ اسلامی و جذب جوانان و نوجوانان به مساجد کانونهای فرهنگی اقدام کند.
کانونها باید سند چشمانداز داشته باشند
این استاد دانشگاه تأکید میکند: اگر کانونها بخواهند قانونمند مسیر سند چشمانداز توسعه کشور را طی کنند، خود باید سند چشمانداز ۲۰ ساله تهیه کنند و آن را مبنا و خطمشی در برنامهریزی توسعه فعلی خود قرار دهند. ابراهیمزاده وظیفه اصلی کانونهای فرهنگی مساجد را تبلیغ و تعمیق فرهنگ و گسترش زمینه مشارکت مردم در امور فرهنگی، اجتماعی و علمی و همگانیکردن عرصههای فرهنگی و هنری میداند و معتقد است کانونهای فرهنگی به عنوان یک نهاد اجتماعی میتوانند در راستای اعتلای فرهنگ و توسعه اجتماعی جامعه خود گام بردارند. اگر بگوییم کانونهای فرهنگی به خوبی میتوانند نیروهای جوان و جهادی تربیت کنند، اگر در مسیر و توسعه اهداف بلندمدت خود با برنامه حرکت کنند، بیراه نگفتهایم؛ نیروهایی که میتوانند در عرصههای مختلف جهادی ومشارکت عمومی حضور داشته باشند و نیروهای مؤثری در عرصه جدید جهاد به نام «جهاد تببین» حضوری پررنگ داشته باشند.