تبعات مهاجرت معکوس مسکنی!

واحدهای مسکن ملی باید در مکان‌هایی ساخته شود که شرایط زندگی در ابعاد مختلف در آن منطقه فراهم شود. تأمین آب، انرژی، حمل‌و‌نقل، ترافیک، آلودگی هوا و مسائل زیست‌محیطی از مهم‌ترین گزینه‌هایی هستند که باید پیش از اجرایی‌کردن طرح مسکن ملی مطالعات و برنامه‌ریزی‌هایش از سوی متولیان اجرایی انجام شود تا پس از احداث این واحدها شاهد گلایه و شکایت متقاضیان مسکن ملی در اصفهان نباشیم. تأمین مسکن برای رفع نیاز مردم یک ضرورت است؛ ولی مهاجرت غیربومی‌ها به استان نگرانی دیگری است که به واسطه ساخت واحدهای مسکن ملی وجود دارد و برای جلوگیری از مشکلات این‌چنینی به‌طور حتم باید محدویت‌هایی لحاظ شود.
 
تاریخ انتشار: 08:22 - دوشنبه 1401/03/2
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
براساس آمار مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان، بیش از 419 هزار نفر در طرح نهضت مسکن ملی ثبت‌نام کرده‌اند و این تعداد بیش از دوبرابر سهمیه اعلامی استان است. این‌طور که علیرضا قاری‌قرآن گفته است، تاکنون بیش از ۲۰ هزار نفر واریز وجه داشته‌اند و اکنون میانگین پیشرفت فیزیکی نهضت ملی مسکن در اصفهان به ۱۶ درصد رسیده است.»
‌این‌طور که متولیان راه‌و‌شهرسازی اصفهان وعده می‌دهند، درخصوص تمام مواردی که برای جانمایی‌های طرح مسکن ملی باید لحاظ شود، در گام اول از سازمان‌های مربوطه استعلام گرفته می‌شود و در گام بعدی براساس این استعلامات تصمیم‌گیری خواهد شد. مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان به اصفهان‌زیبا می‌گوید: تأمین آب و رعایت مسائل زیست‌محیطی در جانمایی‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. از این رو مطالعات مربوطه در هر منطقه‌ای چه در راستای طرح مسکن ملی و چه در مطالعات جامع شهری برای جانمایی‌ها صورت می‌گیرد. علیرضا قاری‌قرآن تصریح می‌کند: درخصوص تمامی مواردی که در بحث جانمایی‌ها الحاق می‌شود، ابتدا استعلامات لازم از سازمان‌های مربوطه گرفته می‌شود و سپس براساس این استعلامات و پاسخ‌ها تصمیم‌گیری‌ها صورت می‌گیرد و در استان اصفهان نیز جانمایی‌ها به این روال پیش می‌رود.
قاری‌قرآن خاطرنشان می‌کند: یکی از شرایط احراز افرادی که ثبت‌نام می‌کنند این است که پنج سال سابقه سکونت در منطقه داشته باشند. افرادی که در این سیستم ثبت‌نام می‌کنند، شاید بومی منطقه نباشند، ولی طی پنج سال گذشته در این منطقه باید سکونت داشته باشند یا به خاطر شغلشان در این منطقه مستقر شده‌اند؛ ولی براساس شرایط ثبت‌نام، افراد غیربومی که پنج سال سابقه سکونت نداشته باشند، امکان ثبت نام در سیستم را ندارند.
تقویت انگیزه شهروندان برای سکونت در اصفهان
مهاجرت غیربومی‌ها به اصفهان معضلی است که با اجرای طرح‌های مسکن انبوه ایجاد می‌شود. نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در این باره به اصفهان‌زیبا می‌گوید: جانمایی‌های طرح مسکن ملی باید به‌گونه‌ای باشد که انگیزه‌های افراد را برای ماندن در شهر اصفهان تقویت کند تا مهاجرتی صورت نگیرد. حتی اگر این مکان‌ها در فولادشهر، شاهین شهر و سایر مناطق اطراف اصفهان باشد.
ابوالفضل قربانی تصریح می‌کند: اجرای پروژه‌های مسکن ملی می‌تواند منجر به مهاجرت افراد غیربومی به استان شود؛ بنابراین باید این مسئله به طور حتم در جانمایی‌ها لحاظ شود و اجرای این پروژه‌ها در مناطقی باشد که واحدهای مسکونی در اختیار شهروندان اصفهانی قرار بگیرد؛ به‌گونه‌ای که شهروندان بتوانند پس از اتمام کارشان حتی اگر در شهرستان‌ها کار می‌کنند، محل زندگی آن‌ها نزدیک به شهر اصفهان باشد. این راه حل بهتری برای جلوگیری از مهاجرت معکوس حتی در شهرهای اقماری است که پیرامون شهر اصفهان شکل می‌گیرند.
برقراری محدودیت برای مهاجرت غیربومی‌ها
«طرح مسکن ملی با هدف افزایش تولید و عرضه مسکن و پاسخ به نیاز جامعه به مرحله اجرا درآمده است و در کنار آن باید متولیان اجرایی تمام مواردی را که درخصوص جانمایی‌ها مطرح است، بررسی کنند.» این را عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به اصفهان‌زیبا می‌گوید و ادامه می‌دهد: برای رفع نیازهای جامعه باید واحدهای مسکن ملی ساخته شود و لازمه تحقق این پروژه‌ها همکاری تمامی عوامل همچون همکاری بانک‌ها، تأمین زمین مناسب از سوی متولیان، تأمین مصالح و مطالعات جانمایی است که باید انجام شود.
رحمت‌الله فیروزی‌پور تصریح می‌کند: ساخت واحدهای مسکن ملی برای تأمین مسکن مردم یک ضرورت است؛ ولی در کنار آن باید متولیان وزارت مسکن و راه و شهرسازی نیز برای تأمین آب، مسائل زیست‌محیطی و… تصمیم‌گیری‌های لازم را انجام دهند. فیروزی‌پور عنوان می‌کند: برای جلوگیری از مهاجرت غیربومی‌ها به استان باید محدودیت‌هایی لحاظ شود تا فقط بومی‌های فاقد مسکن بتوانند از این طرح استفاده کنند. در این راستا دولت باید کار دقیق و کارشناسانه انجام دهد.
شهرک‌ها معضل حمل‌و‌نقل ندارند
به‌زعم برخی انبوه‌سازان از آنجایی که ساخت واحدهای مسکن ملی در شهرک ها انجام می‌شود، مشکلی بابت حمل‌و‌نقل و ترافیک و آلودگی در اصفهان ایجاد نخواهد شد. نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان استان به اصفهان‌زیبا می‌گوید: توسعه شهر اصفهان خوشبختانه با موازین شهرسازی هماهنگ است و توسعه شهری در شهرک‌های اقماری همچون بهارستان، فولادشهر، مجلسی و شاهین‌شهر انجام می‌شود. کریم داوودی بیان می‌کند: سیاست کلی براین اساس است که این شهرک‌ها مستقل باشند. این شهرک‌ها به واحدهای صنعتی نزدیک هستند و به این خاطر سفرهای شهری کمتری انجام می‌شود و مشکلی بابت ترافیک ایجاد نخواهد شد؛ ولی برای بحث تأمین آب بعد از احداث این واحدها متولیان امر یعنی سازمان آب باید رسیدگی کنند.داوودی عنوان می‌کند: در گذشته روستاها محروم بودند و شهرها درآمد داشتند و به این خاطر مردم به شهرها مهاجرت می‌کردند؛ ولی الان سودی که از کارهایی مانند پرورش دام و تولید گوشت در روستاها به دست می‌آید از سود مشاغل ساده‌ای که در شهرها وجود دارد بیشتر است؛ بنابراین مانند گذشته نباید نگران مهاجرت غیربومی‌ها به شهرها بود.