خرید لوازم‌خانگی رؤیا شد

متولیان صنف لوازم‌خانگی اصفهان از افزایش 50درصدی قیمت لوازم‌خانگی درمقایسه با سال گذشته خبر می‌دهند. این افزایش قیمت درحالی اتفاق افتاده که سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان بازهم با افزایش 10 تا 15درصدی افزایش قیمت لوازم‌خانگی موافقت کرده است. 

تاریخ انتشار: 04:00 - سه شنبه 1401/04/7
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
برخی از فروشندگان لوازم‌خانگی در اصفهان طی سال گذشته و دوهفته اخیر، پروانه‌شان را باطل کرده‌اند و تغییر شغل داده‌اند؛ چون فروش لوازم‌خانگی به میزان چشمگیری کاهش‌یافته و دیگر فعالیت در این صنف برایشان صرفه اقتصادی ندارد. افزایش قیمت لوازم‌خانگی درحالی است که به‌زعم دبیر اتحادیه فروشندگان و تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی اصفهان، طی سال گذشته 930شکایت درخصوص کیفیت پایین یخچال ایرانی در این اتحادیه به‌ثبت رسیده است.تولیدکنندگان در شرایطی هرازگاهی عزمشان را برای افزایش قیمت لوازم ‌خانگی جزم می‌کنند که کیفیت این کالاها در مقایسه با گذشته افزایش نداشته و با نارضایتی مصرف‌کنندگان همراه بوده است. در این شرایط، به‌دلیل کاهش قدرت خرید برخی مصرف‌کنندگان نیز به‌جای خرید، به تعمیر لوازم‌خانگی روی آورده‌اند؛ غافل از اینکه تعمیرکاران نیز به‌خاطر افزایش هزینه‌ها قطعات تقلبی را جایگزین کرده و به تقلب و تخلف روی آورده‌اند!افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها فقط محدود به بازار خودرو و مسکن نیست؛ بلکه بازار لوازم‌خانگی نیز با این آشفتگی قیمتی دست‌به‌گریبان است. این افزایش قیمت  مدت‌هاست که به یکی از دغدغه‌های خریداران و به‌ویژه نوعروسان تبدیل‌شده است.وضعیت آشفته‌بازار لوازم‌خانگی تاجایی پیش رفت که سال گذشته تعمیرکاران لوازم‌خانگی در گفت‌وگو با «اصفهان‌زیبا» با صراحت اعلام کردند که سرشان حسابی شلوغ است؛ چون مردم ترجیح داده‌اند به‌جای خرید لوازم‌خانگی جدید، همان لوازم‌خانگی خودشان را تعمیر و استفاده کنند. سال گذشته تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی اعلام کردند که برخی نوعروسان تعدادی از لوازم‌خانگی خود را دسـت‌دوم خـریـده‌انـد و فروش جهیزیه طی شش‌ماه سال گذشته به صفر رسید. به‌تازگی اما امید قالیباف، سخن‌گوی وزارت صمت در گفت‌وگو با رسانه‌ها اعلام کرده است که «از تیرماه سال جاری براساس تأیید سازمان حمایت قیمت تلویزیون ۱۵درصد و قیمت یخچال و فریزر، ماشین‌لباس‌شویی و ماشین ‌ظرف‌شویی ۱۰درصد افزایش می‌یابد.» حالا به گفته متولیان بازار لوازم‌خانگی اصفهان، اگرچه تولیدکنندگان از ابتدای سال جاری قیمت کالاهایشان را افزایش دادنــد؛ امــا افـــزایـــش بیــــش‌ازانـــــدازه 
ایـــن قیــمــت‌هــا منجــر می‌شــود تـــا مصرف‌کنندگان به‌طور کامل قدرت خرید خود را از دست بدهند.
کسبه تغییر شغل دادند!
بـــه‌زعــم بــرخــــی از فعــــالان بـــــازار، انحصاری‌کردن لوازم‌خانگی به ضرر مصرف‌کنندگان است؛ به‌گونه‌ای که تولیدکننده درصورت داشتن انحصار در بازار، دلیلی برافزایش کیفیت محصول خود نمی‌بیند و قیمت‌ها را افزایش می‌دهد. در این شرایط این مصرف‌کنندگان هستند که در مضیقه قرار می‌گیرند. دبیر اتحادیه فروشندگان و تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی اصفهان به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: «این‌طور که اعلام‌شده قیمت لــوازم‌خانگــی 10 تـــا 15درصــد گــران می‌شود؛ ولی این افزایش قیمت تازگی  ندارد. درواقع از اوایل سال لوازم‌خانگی را گران کردند. در کمال تأسف یخچالی که الان ارزش کــالایی‌اش15میـلیــون تومان است، با قیمت 37میلیون‌تومان فروخته می‌شودو حالا اگر بخواهند قیمت یخچال را از این میزان بیشتر افزایش دهند خانوارها قدرت خریدشان را کامل از دست می‌دهند.» اکبر خرمیان تصریح می‌کند: «جاروبرقی تولید اصفهان از اوایل سال 500هزار تومان افزایش قیمت داشته و به نرخ دومیلیون و 500هزار تومان رسیده است. قیمت جاروبرقی در مقایسه با سال گذشته 50درصد افزایش‌یافته؛ علاوه برآن، قیمت انواع یخچال نیز از سال گذشته تا الان 50درصد و قیمت اجاق‌گاز و ماشیـــن‌لبــاس‌شــویــی نیز 50درصد افزایشی شده است.»او بیان می‌کند: «تولیدکنندگان اعلام کرده‌اند مواداولیه و دستمزد کارگران افزایش‌یافته و آن‌ها نیز باید قیمت محصول نهایی را افزایش دهند.این اقدامات نشان می‌دهد تولید لوازم‌خانگی ایران در آینده موفق نخواهد بود. مردم هم قدرت خرید ندارند و گاهی مواردی هم بوده که طی رفتن به مسافرت خارج از کشور کالایی که موردنیاز جهیزیه‌شان بوده را خرید کرده‌اند.»دبیراتحادیه فروشندگان و تعمیرکنندگان لــوازم‌خــانــگی اصفهــان خــاطــرنشــان می‌کنـد: «فروش لــوازم‌خـانگـــی طــی سه‌سال گذشته در رکود کامل است و بسیاری از کسبه تغییر شغل داده‌اند؛ حتی این افراد، تعمیرکننده لوازم‌خانگی هم نمی‌توانند بشوند؛ چون باید کار فنی بلد باشند. طی دوهفته گذشته، دونفر از فروشندگان لوازم‌خانگی از بازار بیرون رفتند و خانه‌نشین شدند و درسال گذشته نیز افرادی بودند که نزد ما مراجعه‌کرده و پروانه‌شان را ابطال کردند.»
 تعمیرکار تقلب می‌کند!
خرمیان خاطرنشان می‌کند: «درشرایطی که تقاضا برای خرید لوازم‌خانگی کاهش‌یافته، تعمیرکنندگان فعال هستند. مشتری درگذشته یک هاون برقی را 300هزار تومان خریده است و حالا برای تعمیر و عوض‌شدن موتور این وسیله باید سه‌میلیون و 500هزار تومان پرداخت کند. متأسفانه تعمیرکاران نیز در این شرایط تقلب می‌کنند. تعمیرکار گاهی موتور بدل را جایگزین موتوری که خراب‌شده می‌کند؛ البته ما تلاش کردیم جلوی تقلب این دسته از تعمیرکاران را بگیریم و برخورد کنیم؛ ولی فشار اقتصادی و افزایش هزینه‌ها در این شرایط منجرشده تا تعمیرکاران نیز تقلب کنند.»دبیر اتحادیه فروشندگان و تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی اصفهان اذعان می‌کند: «در سال گذشته حدود 930شکایت برای یخچال ایرانی انجام‌شده است. مشتریان از کیفیت یخچال ناراضی بودند و اعلام کردند یخچالی که خریده‌اند موتورش بعد از  دوهفته خراب شده است. وقتی این مشتریان برای شکایت نزد ما می‌آیند و ما هم بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم که موتور چینی درجه‌پایین را وارد کرده و در داخل مونتاژ کرده‌اند.»خرمیان بیان می‌کند: «بنده طی بازدیدی که سال‌ها پیش از یک کارخانه در چین داشتم، کارخانه‌دار چندین موتور باکیفیت مختلف را جلوی روی مشتری قرار می‌داد و سؤال می‌پرسید کدام موتور مدنظر شماست؟ وقتی از آن‌ها سؤال می‌پرسیدیم که این‌ها چه تفاوتی باهم دارند؟ پاسخشان این بود که قیمت این موتورها از 9هزار تومان تا 60هزار تومان، بسته به کیفیتشان، متفاوت است و خریداران موتور گران‌قیمت‌تر بیشتر انگلستان، کشورهای اروپایی و آمریکا هستند. درکمال‌تأسف موتورهای باکیفیت پایین چینی وارد کشور ما می‌شود.»دبیر اتحادیه فروشندگان و تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی اصفهان خاطرنشان می‌کند: «در اصفهان تولیدکنندگان لوازم‌خانگی اسنوا، دوو و تولیدکنندگانی در زمینه تولید یخچال و جاروبرقی فعال‌اند؛ ولی تعداد این کارخانه‌ها کافی نیست و باید عرضه لوازم‌خانگی در بازار افزایش پیدا کند. تولیدکنندگان نباید صرفا وعده دهند که میزان تولیدشان را افزایش می‌دهند. آن‌ها به چه قیمتی قرار است تولید را افزایش دهند؟»خرمیان می‌گوید: «لوازم‌خانگی هراندازه گران شود، نمی‌توانند جلویش را بگیرند. مزد کارگر، مواداولیه همچون فلز و ورق افزایش قیمت داشته و تولیدکنندگان نیز خواهان افزایش قیمت هستند. متأسفانه تا وقتی‌که رقابت وجود نداشته باشد بی‌دلیل قیمت‌ها را افزایش می‌دهند.تولیدکنندگان لوازم‌خانگی انحصاری شده‌اند و اعلام کرده‌اند که واردات نباید صورت بگیرد. حال باید از این تولیدکنندگان پرسید به چه قیمتی نباید واردات انجام شود؟ در شرایط کنونی مصرف‌کنندگان در مضیقه قرار دارند.»
کارخانه‌دار فربه شد
دبیر اتحادیه فروشندگان و تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی اصفهان ادامه می‌دهد: «تولید یخچال در داخل به‌اندازه کافی نیست. متأسفانه کارخانه‌داران فربه شده‌اند و ثروتی که به‌دست می‌آورند، نه در جیب مردم می‌رود و نه در جیب دولت. این ثروت فقط در جیب خود کارخانه‌دار می‌رود. درشرایطی که عرضه در داخل به میزان کافی نیست، باید واردات انجام شود تا مصرف‌کنندگان تحت‌فشار نباشند.»
خرمیان اذعان می‌کند: «تولیدکنندگان با فناوری سال‌ها پیش‌تولید لوازم‌خانگی را انجام می‌دهند، قطعات را از چین وارد کرده و در داخل مونتاژ می‌کنند؛ درحالی‌که اگر لوازم‌خانگی را با کیفیت بالا از چین وارد کشور کنند، قیمت این کالاهای وارداتی یک‌دهم تولید داخل است و دیگر مصرف‌کنندگان تحت‌فشار قرار نمی‌گیرند.»
صمت نظرات ما را نمی‌شنود!
دبیـــــر اتحـــــادیــــــه فـــروشنـــدگــــان و تعمیرکنندگان لوازم‌خانگی خاطرنشان می‌کند: «متأسفانه سازمان صمت از لوازم‌خانگی اطلاع کافی ندارد. افراد تحصیل‌کرده در این سازمان فراوانند؛ ولی این سازمان از نظرهای ما به‌عنوان صنف لوازم‌خانگی که به‌طور مستقیم با بازار ارتباط داریم و در جریان مشکلاتی که وجود دارد هستیم، استفاده نمی‌کند. اگر صمت با اتحادیه‌های لوازم‌خانگی تعامل داشت و برای تصمیم‌گیری‌ها از تجربیات و نظارت آن‌ها جویا می‌شد، روزگار لوازم‌خانگی بهتر از الان بود.»خرمیان می‌گوید: «سازمان صمت باید روی تولیدکنندگان کنترل داشته باشد. اگر سازمان صمت و وزارت بازرگانی با اتحادیه‌ها تعامل و همکاری داشته باشند، این تصمیم‌گیری‌ها اصلاح می‌شود. فردی که در اتحادیه و صنف کار می‌کند 50 تا 60سال تجربه دارد و باید از نظارت آن‌ها بهره جست.»
 او بیان می‌کند: «سازمان صمت باید به‌طور شفاف مشخص کند که چه میزان کمبود لوازم‌خانگی در کشور هست و برای رفع این کمبود، بازرگانانی تعیین شوند یا به مرزنشینان اعلام کنند که به همین میزان لوازم‌خانگی وارد کنند.»خرمیان می‌افزاید: «عرضه و تقاضا تعیــیــن‌کنــنــده قیمـــت‌هـــــا در بـــازار لوازم‌خانگی است. اگر عرضه افزایش یابد، قیمت‌ها متعادل می‌شود و اگر عرضه به میزان کافی نباشد بازار سیاه شکل می‌گیرد. اگر قیمت لوازم‌خانگی ایرانی افزایش یابد، مردم به سمت خرید کالاهای قاچاق حرکت می‌کنند.»