طبق اعلام وزارت بهداشت، سبد روزانه تغذیه استاندارد هر ایرانی شامل 320 گرم نان، 100گرم برنج، 20گرم ماکارونی، 26گرم حبوبات، 70گرم سیبزمینی، 280گرم سبزی، 260گرم میوه، 48گرم گوشت قرمز،50گـــرم گـــــوشــت سفیــــد، 24گــــرم تخممرغ بین 225 تا 240گرم شیر یا لبنیات، 35 تا 40گرم روغن و 40 تا 50گرم قند و شکر است. بـــا ایــن احتساب، هــر نفــر بــایـــد مــاهــانــه9,5کیــلـو نــان مصــرف کنــد که با وزن 450گرمی سنگک شامل 21عدد نان میشود. میزان مصرف ماهانه برنج برای هـــر نفــر سهکیــلو، گــوشــت قــرمـــز 1,44 کیلو، گوشت سفید 1,5کیلو و لبنیات 6,9کیلو است و با محاسبه قیمتهای جدید و مصوب اقلام غذایی و سایر کالاها با حداقل نرخهای بازار، هر شهروند برای تغذیه استاندارد یک خانواده چهارنفره حدود سهمیلیون و 612 هزار تومان هزینه میکند؛ نرخهایی مثل نرخ برنج خارجی، اقلام دولتی و میدانهای میوه و ترهبار.
منوهای پرطمطراق
برخی توان خرید کالاهای اساسی را ندارند؛ چه برسد به اینکه سراغ رستورانهایی بروند که منوهایی با قیمتهای گران در اختیار مشتری قرار میدهند. در برخی رستورانهای اصفهان یک پرس چلوخورشت قیمه با قیمت 200هزار تومان در اختیار مشتریان قرار میگیرد. قیمـــت یکپـــرس کبــاب کــوبیـــده گوشـــت معـــادل 230هــزار تــومـــان و قیـمت یک پـــرس جــوجــهکبـــاب نیز معادل 230هــزار تــومــان است. در منو برخی رستورانها، شاهد خوراکیهایی با اسامی پرطمطراق هستیم. غذایی با عنوان «شاهعباسی» با قیمتی معادل با یکمیلیون و 200هزار تومان در لیست منوی رستورانهای لاکچری اصفهان دیده میشود. «وزیرپسند» غذای دیگری است که با قیمت 227هزار تومان به مشتریان فروخته میشود. جالب اینجاست که ترکیبات و مواد اولیه این غذا همان تهچین مرغ است که با عنوان وزیرپسند با این قیمت در اختیار مشتریان قرار میگیرد. قیمت «دمی گردن» در منو برخی رستورانها معادل با 325 هزار تومان است و چلو مجلسی نیز که همان گوشت بره است، قیمتی معادل با 287هزار تومان دارد. «پابهماه» یکی دیگر از همین اسامی پرطمطراق است که همان ماهی قزلآلا به همراه رب انار و گشنیز است با قیمت 197هزار تومان در اختیار مشتریان قرار میگیرد. «عنایتشاه» خوراکی دیگری است که در همین منوهای لاکچری بهچشم میخورد. قیمت این غذا که همان کباب پیچیده شده در پرده چربی است معادل با 195 هزار تومان
است. فسنجان گوشت با قیمت 225هزار تومان و دیزی با قیمت 185هزار تومان به مشتریان این رستورانها فروخته میشود.«آسه ملس» نام یکی دیگر از همین غذاهای لاکچری است. این غذا که مواد اولیهاش تکههای مرغ به همراه زرشک و کشمش است، هر پرس 223هزار تومان قیمت خورده است. «سرکیف» هم عنوان غذای دیگری است که در لیست منوی برخی رستورانهای لاکچری دیده میشود و همان کبــاب دنــدهای خــودمــان است که با این اسم هر پرس معادل با 325هزار تومان قیمت خــورده است. «شش طاووق» غذای دیگری است که ترکیباتش همان کباب مرغ است و اندکی با آبپرتقال آغشته شده که با نرخ 185 هزار تومان در برخی رستورانها به فروش میرود. قیمت «قیمه لاپلو» 185هزار تومان و قیمت «قنجه کباب» 281هزار تومان است.رستوراندارها خودشان را مقصر این گرانیها نمیدانند، بلکه همواره در واکنش به اعتراض و گلایه مشتریان از افزایش قیمت مواد اولیه سخن میگویند.
افزایش قیمت غذا در رستورانها در حالی است که کیفیتشان چندان هم چنگی به دل نمیزند و برخی رستورانگردها از افت کیفیت غذاها سخن میگویند.
هزینههای کافه گردی
منوهای لاکچری مختص رستورانها نیســت، بلکــه کــافــــهگــردهـــا نیــز از قیمـتهای عجیب بــرخی کــافــهها گــلایهمنـدنــد. بررسی منوی برخی کافهها نشان از اسامی پرطمطراق و قیمتهای سلیــقهای کافهداران میدهد که هیچ نظارتی هم روی قیمت این محصولات وجود ندارد و در فصل تابستان نوشیدنیهای سرد طرفداران خودش را دارد. نوشیدنی با عنوان «درخت زندگی» که ترکیباتش شامل خیار، عصاره گل بنفشه و لیمو است با قیمت 85هزار تومان عرضه میشود. شنیدن نام «زربافت» محصولاتی مانند پتو یا لباس را در اذهان متجلی میکند؛ ولی این هم نوشیدنی دیگری است که ترکیباتش زعفران، دارچین و پرتقال است که با قیمت 75هزار تومان عرضه میشود. «آتشبس» هم جزو نوشیدنیهای سرد است که با قیمت 70هزار تومان فروخته میشود. «لوسی» نوشیدنی دیگری است که این هم معادل با 75هزار تومان قیمت خورده است. قیمت یک نیمرو سـاده در منـوی صبحــانه کــافــههــا 71هزار تومان است. تخممرغ به همراه عصاره گوجهفرنگی نیز خوراکی دیگری است که با قیمــت 83هزار تــومـــان فـــروختـــه میشـود. در منوی کــافههــا چــای دارچین با قیمت 51 هزار تومان، چای زعفران با قیمت 55 هزار تومان و چــای زنجبیل با قیمت 51 هزار تومان به فروش میرسد. شربت خیار سکنجبین نیز با قیمت 60هزار تومان به فروش میرسد. برخی کافهداران اصفهان محصولاتشان را با شرایط ویژه در اختیار مشتری قرار میدهند. یکی از کافههای واقع در خیابان نظر «فراپاچینو» را همراه با ورق طلا با قیمت 109 هزار تومان به مشتری میفروشد.هزینه سالانه یک خانوار شهری به دو دسته هزینه خوراکی و غیرخوراکی تقسیم می شود که بیشترین سهم را هزینههای خوراکی و هزینه مسکن به خود اختصاص داده است. در کل هزینه های یک خانوار شهری کمترین سهم مربوط به تفریح و سرگرمی است. مردم هر سال نسبت به سال قبل پول کمتری برای تفریحشان خرج می کنند.
گرانی و تورم با شتاب در حال تاخت و تاز است و تفریح جزو اولویت های آخر خانوارها قرار گرفته است. هزینه رفتن به رستوران نشان میدهد با حقوق کارمندی و کارگری نمیتوان برای تفریح و سرگرمی هزینه کرد.