نسب شایسته
آیتالله شیخ محمدعلی ناصری، عارف واصل، استاد اخلاق و عالم پاکسرشت، در سال 1309 در دولتآباد برخوار واقع در دهکیلومتری شهر اصفهان دیده به جهان گشود.پدرش، شیخ محمدباقر، محصل علوم دینی بود. او پس از کسب علوم مقدماتی، به دیار نورانی نجف کوچ کرد و کسب علم را در محضر فقیهان بزرگ ساکن آن دیار ادامه داد. او همچنین شاگرد عالمانی همچون جهانگیرخان قشقایی و علامه آخوند کاشی و حاجآقا رحیم ارباب بود.
کوچ به شهر حضرت ابوتراب(ع)
محمدعلی زمانی که پدرش به نجف کوچید، در اصفهان راه پدرش را ادامه داد و محصل علوم دینی شد. آموزش را در مکتبخانهای در دولتآباد آغاز کرد و بعد راهی حوزه علمیه اصفهان شد. زمانی که 14 سال داشت، به همراه خانواده راه نجف را در پیش گرفت. دو سال بعد، مادرش از دنیا رفت و در خاک مقدس حرم امیرالمومنین(ع) آرام گرفت. یک سال پس از آن، پدرش ناچار شد با دخترانش که هنوز کمسنوسال بودند، به اصفهان بازگردد؛ بنابراین، محمدعلی هفدهساله را در نجف به حضرت ابوتراب و بعد از آن، به شیخ محمدحسین دهاقانی که از سرآمدان نجف بود، سپرد.
فصل جدید زندگی
آغاز فصل جدید زندگی شیخ محمدعلی با ورودش به مدرسه صدر نجف بود. او در محضر استادان بزرگ نجف آموزش دید؛ همچون سید جمالالدین گلپایگانی که شیخ محمدعلی آغاز طلبگیاش را در محضر ایشان میداند و در محضر ایشان بهطور رسمی معمم شد.ایشان در این دوران، بخشی از علوم ادبی، حاشیه ملاعبدالله، معالمالأصول و قسمتی از شرح لمعه را نزد مرحوم علامه آیتالله مدرس افغانی فراگرفت. ادامه شرح لمعه را از محضر آیتالله شیخ مجتبی لنکرانی، مکاسب را از محضر آیتالله عبدالاعلی سبزواری و رسائل را نزد مرحوم آیتالله عبدالکریم کرونی اصفهانی آموخت. کفایه را نزد آیتالله محمدحسین دهاقانی، خارج مکاسب محرّمه را نزد آیتالله میرزا هاشم آملی و بحث خارج صلاة آیات را نزد آیتالله سید عبدالهادی شیرازی گذراند. در شماری دیگر از دروس همچون بحث خارج کتاب الحج آیتالله محمود شاهرودی نیز شرکت کرده و یک دوره کامل اصول فقه را از محضر آیتالله سید ابوالقاسم خوئی فراگرفت. دو سال هم مکاسب را نزد امام خمینی(ره) آموخت.
بازگشت به ایران
او پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، به فرموده استادش به ایران بازگشت. خودش ماجرا را اینگونه تعریف کرده است: «ما به همراه دوستان خدمت شیخ عباس قوچانی میرسیدیم و از محضر ایشان بهره میبردیم. ایشان روزی به من گفتند پیشامد خوشی برای عراق نیست و شما نمیتوانید در عراق بمانید. به ایران بازگردید.» او به ایران بازگشت و شش ماه بعد، خروج اجباری ایرانیها توسط صدام از عراق آغاز شد.
اقدامات پسندیده
ایشان در طول زندگانی خود علاوه بر کسب و ارائه علوم دینی و پرورش طلاب حاذق و نیز راهنمایی معنوی اهالی اصفهان، چند مرکز دینی را در راستای آموزش علاقهمندان به علوم دینی تأسیس کرد؛ همچون حوزههای علمیه حضرت ولیعصر(عج)، صاحبالزمان(عج) و نرجسخاتون(س).آیتالله ناصری برای ایجاد مراکز بهداشتی و درمانی نیز بسیار میکوشید و در مدت حیات پربرکتش، چندین مرکز درمانی را در استان اصفهان راه انداخت؛ مراکزی از قبیل مرکز درمانی حضرت ولیعصر(عج)، بخش دیالیز بیمارستان گلدیس شاهینشهر و بخش دیالیز بیمارستان محمد رسولالله(ص) میمه.
نیام از عالم خاک
این مجتهد و فقیه بزرگوار چهارم شهریور 1401 بر اثر کهولت سن، در 94سالگی به دیدار معبودش شتافت. پیکر او یکشنبه ششم شهریور در گلستانشهدای اصفهان در خاک آرام خواهد گرفت.