راه‌اندازی واحد شیرین‌سازی دیزل در پالایشگاه نفت اصفهان

مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان در نشست خبری با اصحاب رسانه به چشم‌انداز شرکت پالایش نفت اصفهان در افق 1405 اشاره کرد و گفت: طرح‌ها و پروژه‌های این شرکت شامل تکمیل طرح جامع و زیست‌محیطی بهبود فرایند و بهینه‌سازی، محیط‌زیست، اصلاح و بهبود زیرساخت آب و انرژی، رفع تنگناهای عملیاتی و افزایش ایمنی است. 

تاریخ انتشار: 02:29 - شنبه 1401/06/12
مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه
اهداف طرح جامع زیست‌محیطی بهبود فرایند و بهینه‌سازی شامل کاهش ظرفیت پالایشی نفت خام پالایشگاه اصفهان از 376 هزار بشکه در روز به ظرفیت بهینه و پایدار (360هزار بشکه در روز) و صیانت از صنایع ملی، احداث واحدهای جدید گوگردزدایی در راستای رعایت الزام‌های بهبود کیفیت محصولات تا دستیابی و استانداردهای یورو، کاهش تولید محصولات سنگین و ته‌مانده برج‌های تقطیر با انتخاب فرایند مناسب تبدیل ته‌مانده برج‌های تقطیر به برش‌های سبک‌تر و بهبود فرایندهای عملیاتی در واحدهای موجود و افزایش ضریب ایمنی واحدها می‌شود. محسن قدیری تصریح کرد: احداث واحد تصفیه گازوئیل و یوتیلیتی و آفسایت یکی از طرح‌های جامع زیست‌محیطی بهبود و بهینه‌سازی فرایند به‌شمار می‌رود. دستاورد این طرح، تصفیه گازوئیل به میزان 100هزار بشکه در روز و کاهش گوگرد از بالای 7000 پی‌پی‌ام به 10پی‌پی‌ام و افزایش کیفیت محصول دیزل به استاندارد یورو 5 است. حدود 848/67 میلیارد ریال در این پروژه سرمایه‌گذاری شده است. برآورد بازگشت سرمایه این طرح چهار سال و افزایش ضریب پیچیدگی این طرح 69/0 است. در قالب این طرح روزانه 300 تن گوگرد از گازوئیل تولید پالایشگاه در راستای صیانت از هوای پاک جداسازی می‌شود. اشتغال‌زایی این طرح 40میلیون نفرساعت در مدت‌زمان انجام این پروژه ملی به‌صورت مستقیم در محل سایت است. از امکانات داخلی و متخصصان داخلی استفاده می‌شود و حدود 90 درصد تجهیزات توسط سازندگان داخلی تهیه و ساخته شده است. 
 
طرح‌های پالایشگاه نفت
قدیری ادامه داد: احداث واحد گوگردزدایی ته‌مانده برج‌های تقطیر RHU نیز یکی دیگر از طرح‌هایی است که در دستور کار قرار گرفته است. حذف ناخالصی‌ها و کاهش گوگرد موجود در ته‌مانده برج‌های تقطیر دستاورد اجرای این طرح به شمار می‌رود. برای اجرای این طرح 128/16 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده است. برآورد افزایش سودآوری این طرح 315 میلیون دلار در سال به شمار می‌رود و برآورد بازگشت سرمایه طی چهار سال است و افزایش ضریب پیچیدگی آن 58/0 است.او بیان کرد: احداث واحد RFCC یکی دیگر از طرح‌های جامع زیست‌محیطی بهبود و بهینه‌سازی فرایند است. دستاورد اجرای این طرح تولید فراورده‌های سبک از محصولات سنگین، تولید محصول جدید پروپیلن و افزایش سودآوری است. سرمایه‌گذاری این طرح بالغ بر 873 میلیون یورو است. دستیابی به 300هزار تن پروپیلن از ویژگی‌های خاص این طرح به شمار می‌رود و افزایش سودآوری این طرح 398 میلیون دلار در سال برآورد می‌شود. برآورد بازگشت سرمایه این طرح چهار سال و افزایش ضریب پیچیدگی این طرح یک واحد است. مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان خاطرنشان کرد: جداسازی BTX از طریق پتروشیمی اصفهان یکی دیگر از طرح‌های این شرکت به شمار می‌رود. ارسال کل پلتفرمیت تولید پالایشگاه به شرکت پتروشیمی اصفهان به میزان 24 هزار بشکه در روز، جداسازی مواد اروماتیک BTX  از پلتفرمیت ، بررسی و امکان‌سنجی برای یافتن یک واحد BTX دست‌دوم و نصب آن در کنار واحدهای پتروشیمی اصفهان از دستاوردهای این اقدام به شمار می‌رود. 
 
حفاظت از آب
مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان عنوان کرد: شرکت پالایشگاه نفت اصفهان در بخش حفاظت از آب اقداماتی همچون احداث تصفیه‌خانه و انتقال پساب تصفیه‌خانه شاهین‌شهر به پالایشگاه (تصفیه 400 مترمکعب در ساعت پساب)، بازسازی برج خنکA ، احداث خط انتقال 230 کیلوولت و پست 33/230 ، سرمایه‌گذاری در تأمین آب پایدار از منابع خاکستری و غیرشرب، خرید پساب سنگین (000/18 مترمکعب در ساعت) ، سرمایه‌گذاری در طرح ملی انتقال آب از خلیج‌فارس (500 لیتر در ثانیه) ، احداث واحد پیش‌تصفیه‌خانه فاضلاب شاهین‌شهر، احداث واحد بازیابی آب‌های فوق شوربا استفاده از سیستم HERO، احداث RO به ظرفیت 900 مترمکعب در ساعت، احداث واحد ZERO LIqid dischrg، حمایت سرمایه‌گذاری در فناوری آب، احداث کولینگ‌های هیبریدی شمالی و جنوبی (مجموع صرفه‌جویی 335 مترمکعب آب) ، تعویض خط لوله انتقال آب درچه به دلیل فرسودگی لوله‌های قدیمی و هدررفت آب ناشی از نشتی‌ها و نصب آنالایزر برخط سنجش پارامترهای کیفی پساب بهداشتی را در دستور کار قرار داده است.
 
حفاظت از هوا
قدیری عنوان کرد: شرکت پالایشگاه نفت اصفهان در بخش حفاظت از هوا اقداماتی از جمله خرید، جانمایی و نصب تعداد پنج دستگاه آنالایزر برخط ترکیبات آلی فرار voc در شعاع تأثیرگذار هوای اصفهان، نصب آنالایزر پایش برخط گازهای خروجی از دودکش کوره‌های شرکت، ایستگاه پایش کیفی هوای محیط جهت نصب در دونقطه از کلان‌شهر اصفهان، بهبود وضعیت مشعل شماره 2 با تعویض تیپ مشعل‌ها و نصب فناوری velocity seal روی آن، طراحی و نصب مشعل‌های جدید شماره 3 و 4 پالایشگاه، گازسوزکردن تمام کوره‌های عملیاتی با خرید مشعل‌های جدید Enviromix ، انجام دبل‌سیل (دوجداره) کردن سقف شناور مخازن و تجهیزکردن بویلرهای پالایشگاه شمالی به سیستم اکونومایزر و دی سوپر هیتر را انجام می‌دهد. 
 
حفاظت از خاک
مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان گفت: این شرکت در بخش حفاظت از خاک اقداماتی همچون پاک‌سازی خاک‌های آلوده به مواد نفتی باقی‌مانده از زمان جنگ تحمیلی، پایش مستمر کیفی خاک در سطح شرکت به‌منظور اندازه‌گیری میزان گازهای آلی فرار در خاک توسط آزمایشگاه معتمد سازمان محیط‌زیست، احداث سکوهای بارگیری جدید به‌منظور افزایش دقت در بارگیری محصولات و جلوگیری از ریزش احتمالی مواد نفتی و آلودگی خاک، خرید کانکس‌های ایزوله جهت نگهداری مواد شیمیایی مصرفی با سیستم تهویه مناسب و مجزا و احداث چاهک تخلیه بتونی برای جلوگیری از نشت احتمالی مواد شیمیایی در شرایط اضطراری را در دستور کار قرار داده است. 
 
مدیریت پسماند
قدیری خاطرنشان کرد: پالایشگاه نفت اصفهان برای مدیریت پسماند نیز اقداماتی همچون احداث و راه‌اندازی واحد گرانول سازی گوگرد با ظرفیت 300 تن در روز با هدف رفع معضل گوگردهای کلوخه‌ای دپوشده در محوطه باز و بازیابی حدود 72 تن ضایعات خطرناک تتراتیل سرب با هدف تبدیل آن به ماده ارزشمند استنارات سرب و استفاده به‌عنوان ماده افزودنی در صنایع pvc را انجام می‌دهد. 
 
اتصال به شبکه ریلی
مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان اظهار کرد: اتصال به شبکه ریلی سراسری کشور نیز از پروژه‌هایی است که در دستور کار قرار گرفته است. در این راستا ،احداث خط ریلی به‌طور تقریبی 78 کیلومتر از پالایشگاه تا ایستگاه ورتون، ایجاد تأسیسات تخلیه، بارگیری و باراندازی در یکی از بنادر جنوبی کشور و سرمایه‌گذاری اولیه این پروژه  به میزان حداقل 30هزار میلیارد ریال است و  نرخ بازگشت سرمایه بین 35 الی 45 درصد به شمار می‌رود؛ همچنین دوره بازگشت سرمایه 5/3 الی5/4 سال است. فارغ از مزایای اقتصادی، کاهش سوخت مصرفی جهت حمل جاده‌ای، کاهش ترافیک جاده‌ای و کاهش تصادفات از دیگر دستاوردهای این پروژه است. 
 
افزایش ایمنی 
قدیری بیان کرد: شرکت پالایشگاه نفت اصفهان برای رفع تنگناهای عملیاتی و افزایش ایمنی اقداماتی همچون احداث سیستم بازیابی گازLPG(جداسازی گازLPG از جریان گاز خروجی واحد ایزومریزاسیون) ، احداث پکیج PSA  (بازیابی و تولید هیدروژن با خلوص بالا)، به‌روزرسانی سیستم‌های کنترلی RE-INstrumentatiom(افزایش بهره‌وری و کاهش ریسک خاموشی ناخواسته)، بهینه‌سازی کوره‌های واحد تبدیل کانالیستی (بازیافت انرژی از گازهای حاصل از احتراق)، فاز مطالعاتیLPG Merox و حذف مرکاپتان( تصفیه گاز مایع و کاهش میزان ترکیبات گوگرددار و احداث پکیج Zero Flaring (خاموش‌کردن فلرها و صیانت از محیط‌زیست با ظرفیت سه‌هزار درمال مترمکعب در ساعت را در دستور کار قرار داده است. 
 
دستاوردهای شرکت در سه ماه نخست سال
مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان اظهار کرد: افزایش پنج‌برابری سود تحصیل‌شده، شروع راه‌اندازی واحد DHT ، بازنگری سیستم برنامه‌ریزی تولید و پیاده‌سازی مدل LP برای یافتن ترکیب بهینه محصولات، بازنگری برنامه استراتژیک شرکت و به‌روزرسانی Master plan شرکت در افق 1405، اجرای موفق تعمیرات اساسی چند واحد مهم، بهینه‌سازی ساختار سازمانی شرکت، راه‌اندازی واحد میترینگ برای بهبود عملکرد سیستم اندازه‌گیری مواد و محصولات، مدیریت وکیوم بانوم تولیدی پالایشگاه، راه‌اندازی واحد ساخت داخل به‌عنوان یک اداره مستقل و راه‌اندازی واحد بازرسی و کنترل کیفیت در بخش پروژه‌ها از جمله دستاوردهای به‌دست‌آمده تا سه‌ماهه نخست سال 1401 به‌شمار می‌رود. 
 
مدل‌های جدید تأمین مالی پالایشگاه
قدیری اذعان کرد: شرکت پالایشگاه نفت اصفهان از مدل‌های مالی جدیدی بهره می‌برد. دریافت تسهیلات از بانک این شرکت در قالب وام سرمایه ثابت، وام مشارکت در پروژه صورت می‌گیرد؛ همچنین انتشار اوراق نیز از سه نوع اوراق بدهی، اوراق صکوک و اوراق سلف است؛ علاوه‌برآن، دریافت وام از صندوق توسعه ملی، انعقاد قراردادهای EPCF  و انعقاد قراردادهای EPCM ، ایجاد بسترهای لازم برای استفاده از خدمات فاینانس توسط فاینانسرها و استفاده از مکانیزم‌های تهاتر بر اساس جداول تهاتر موجود در معاونت اقتصادی ریاست‌جمهوری ازجمله مدل‌های جدید مالی است که این شرکت استفاده می‌کند. 
 
دستاوردهای شرکت در حوزه سرمایه انسانی
مـدیرعامل شــرکت پــالایشگاه نفت اصفهان بیان کرد: بهبود و ارتقای چارت سازمانی شرکت مطابق با نیازمندی‌ها، جاری‌سازی عدالت‌محوری در  زمینه خدمت‌رسانی و توسعه امکانات خدماتی  و رفاهی، برگزاری دوره کارآفرینی با همکاری دانشگاه شریف، برگزاری دوره‌های جانشین‌پروری و شناسایی نفرات توانمند، برگزاری جلسه‌های طوفان فکری و هم‌فکری با تمامی کارکنان، تبدیل وضعیت تمامی کارکنان قراردادی، تحویل مدرک کارکنان، تحول توسعه و زیباسازی شهرک شهید منتظری و اختصاص منازل شهرک به کارکنان، افزایش سرانه فضای سبز شرکت و شهرک، بهبود حقوق و دستمزد کارکنان، توسعه برنامه‌های فرهنگی، حمایت از تیم‌های ورزشی تحت پوشش شرکت، پیگیری و رفع مشکلات ایثارگران و انجام اقدامات عام‌المنفعه برای استان اصفهان و شهرهای هم‌جوار از جمله دستاوردهای به‌دست‌آمده در حوزه سرمایه انسانی و توسعه مدیریت شرکت پالایشگاه نفت اصفهان به ‌شمار می‌رود.  قدیری گفت: راه‌اندازی ناوگان حمل‌ونقل با حداقل 20 تانکر (ملکی) و تعداد نامحدود تانکر (اجاره‌ای) ، کاهش قیمت تمام‌شده محصولات پالایشگاه برای حمل فراورده‌های نفتی به تمام پایانه‌های صادراتی و طراحی برنامه بلندمدت برای افزایش تانکرهای ملکی به تعداد 200 دستگاه از دیگر دستاوردهای این شرکت است. 
 
افزایش داخلی‌سازی در پالایشگاه
مدیرعامل شرکت پالایشگاه نفت اصفهان تأکید کرد: اولویت شرکت در تأمین تجهیزات موردنیاز پالایشگاه و پروژه‌های مربوطه ساخت داخل است. راه‌اندازی یک اداره مستقل به‌عنوان ساخت داخل، مطالعه و برنامه‌ریزی برای احداث یک مجموعه کارخانجات و خطوط تولیدی جهت ساخت تجهیزات پرمصرف پالایشگاه ازجمله تجهیزات ثابت، مبدل‌ها، فن‌های هوایی، ظروف تحت‌فشار، مخازن، ساخت متریال پایپینگ مانند ولوها، فلنج‌ها و ساخت تجهیزات ابزار دقیقی و کنترلی مانند انواع گیج‌ها، ترانسمیترها و سنسورها ازجمله اقداماتی است که به‌منظور تمرکز بر ساخت داخل در این شرکت انجام شده است. 
 
تعمیرات، طراحی و مسئولیت اجتماعی شرکت
قدیری خاطرنشان کرد: این شرکت برای تعمیرات اساسی مخازن پالایشگاه برنامه‌ریزی‌هایی انجام داده است. 71 مخزن حیاتی پالایشگاه از زمان اورهال آن‌ها بیش از 2 الی 12 سال گذشته است. این مخازن خطر جدی برای تداوم تولید و ایمنی محسوب می‌شوند. این شرکت برای اورهال 71 مخزن در بازه زمانی دوساله از 1401 تا 1402 برنامه‌ریزی کرده است؛ همچنین انجام اورهال 48 مخزن هم‌زمان برای اولین‌بار در تاریخ شرکت‌های پالایشی سطح کشور و برنامه‌ریزی برای تحویل 32مخزن اورهال شده تا پایان سال 1401 در دستور کار قرار گرفته است. باتوجه‌به اینکه اورهال مخازن بزرگ به‌صورت نرمال در صنایع نفت به مدت یک سال طول می‌کشد، برنامه‌ریزی انجام شده جسورانه و فشرده است. او اذعان کرد: به‌کارگیری شرکت‌های توانمند مشاور جهت ارائه و بررسی طرح‌ها و انتخاب گزینه‌های برتر، طراحی درب جدید ورودی پالایشگاه، طراحی پل‌های روگذر اتوبان آزادگان، طراحی اتاق مانیتورینگ و ستاد بحران، زیرسازی جاده‌های دسترسی حراستی ضلع غربی پالایشگاه و نصب دوربین‌های مداربسته، هماهنگی با سایر صنایع هم‌جوار و تشکیل جلسه‌های ستاد بحران با حضور مدیرکل حراست استان، مدیرکل پدافند استانداری، آمادگی برای شروع طرح جامع کل شهر انرژی، محصورکردن کل محیط پیرامونی شرکت‌های مستقر با دیوار، رصد و کنترل ورودی‌ها و خروجی‌ها با دوربین‌های مداربسته و هوش مصنوعی، انجام ایکس ری تانکرها در حین حرکت و صیانت و پاسداری از شهرک انرژی از مهم‌ترین اقدامات انجام شده در حوزه پدافند غیرعامل به شمار می‌رود.قدیری تأکید کرد: زباله‌های پالایشگاه نفت اصفهان را تفکیک کرده و به گرانول تبدیل می‌کنیم و با درآمدی که از فروش آن‌ها کسب می‌کنیم، برای انجام مسئولیت‌های اجتماعی گام برمی‌داریم ؛درواقع کارگروه مدیریت پسماند ما با کارگروه مسئولیت اجتماعی ما همکاری لازم را دارند  تا تمامی پسماندها بازیافت شده و تمامی ضایعات قابل بازیافت به ارزش‌افزوده تبدیل شود؛ همچنین تمامی ضایعات چوب و درختان را در دستگاه چیپس چوب به پرک تبدیل می‌کنیم تا برای جلوگیری از آلودگی هوا و آبیاری فضای سبز قدم برداریم. قدیری گفت: برای همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان نیز میز همکاری شرکت پالایشگاه نفت اصفهان با شهرک علمی و تحقیقاتی در مهرماه افتتاح می‌شود تا تجهیزات موردنیاز پالایشگاه توسط شرکت‌های دانش‌بنیان تأمین شود. 
 
راه‌اندازی واحد هیدروژن
در ادامه این نشست، گودرز جوادی، معاون برنامه‌ریزی مهندسی توسعه شرکت پالایشگاه نفت اصفهان گفت: پیش‌تر پالایشگاه‌ها و صنایع شیمیایی به کشورهای غربی وابسته بودند؛ اما به‌واسطه اعتمادی که پالایشگاه به شرکت‌های دانش‌بنیان کرد، توانستیم کاتالیزورمان را توسط شرکت‌های دانش‌بنیان تولید کنیم. اصغر صابری، معاون تولید شرکت پالایشگاه نفت اصفهان نیز بیان کرد: راه‌اندازی واحد هیدروژن در مدار تولید قرار گرفته است و ظرف یک ماه آینده بزرگ‌ترین واحد شیرین‌سازی دیزل راه‌اندازی می‌شود.