ماه فرهنگی ژاپن در ایران

ژاپن یک مقصد گردشگری ویژه است؛ کشوری که هم تاریخ دارد و هم طبیعت و وجهه خوبی هم در جهان دارد؛ رتبه قوی‌ترین پاسپورت جهان را هم از آن خود کرده است و این یعنی ژاپن را می‌توان «یک مقصد همه‌چیزتمام» دانست! شاید خیلی از ما به دلیل ماجراهای ویزا و هزینه نتوانیم مسافر این کشور جذاب شویم؛ اما خبر خوب این است که در آخرین روزهای تابستان شاهد برگزاری «هفته فرهنگی ژاپن» از سوی سفارت این کشور در ایران خواهیم بود و طی آن رویدادهای فرهنگی مختلفی برگزار خواهد شد؛ فرصت خوبی برای دوستداران فرهنگ ژاپن در ایران که بتوانند با این کشور آشنا شوند. جالب این‌که این روزها در ژاپن هم مطالبه‌ای برای رونق گردشگری پس از کرونا از دولت شکل گرفته و از طرفی کمتر از سه سال دیگر، ژاپن میزبان اکسپوی 2025 خواهد بود و در اکسپوی 2020 دبی هم توانست مخاطبان را با پاویون ویژه‌اش تحت تأثیر قرار دهد.
 
تاریخ انتشار: 02:20 - پنجشنبه 1401/06/24
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
ژاپن‌گردی مجازی وصف‌الحال است که نصف‌به‌عقب محسوب می‌شود و البته می‌تواند «باب آشنایی» باشد برای گردشگرانی که سفر ژاپن را در لیست بایدهای سفرهایشان قرار داده‌اند و دوست دارند یک سفر  جذاب به یکی از قدرتمندترین و غنی‌ترین کشورهای جهان داشته باشند.
 
 چه رویدادهایی برای ماه فرهنگی ژاپن تدارک دیده شده است؟
تهران و کاشان دو شهری هستند که میزبان رویدادهای ماه فرهنگی ژاپن در ایران خواهند شد. آن‌طور که سفارت این کشور اعلام کرده، زیرنویس فارسی فیلم‌های جشنواره‌شان توسط دانشجویان رشته زبان و ادبیات ژاپنی دانشگاه تهران انجام شده و لیست برنامه‌ها و رویدادها به این ترتیب است: افتتاح ماه فرهنگی در روز 28 شهریورماه در تهران؛سمینار کیمونو در ساعت 16:30 روز 29 شهریور در مجموعه فرهنگی هنری آسمان؛ اکران فیلم اول با نام «اوسو هاپیاکو» در جشنواره فیلم ژاپن (فیلم‌ها با زیرنویس فارسی و انگلیسی پخش می‌شوند) در ساعت 13:30 روز  31 شهریور در مجموعه فرهنگی آسمان؛ اکران فیلم دوم با نام «یوهی نو آتو» در جشنواره فیلم ژاپن، ساعت 10 روز 4 مهرماه (50 نفر به قید قرعه برای تماشا انتخاب می‌شوند)؛ اکران فیلم سوم با عنوان «نوساری نو سیما» در جشنواره فیلم ژاپن ، ساعت 14 روز 4 مهر ماه در محل سفارت ژاپن در ایران (ورود به قید قرعه برای 50 نفر)؛ نمایشگاه مانگاه (بخش اول) روز 6 و 7 مهرماه در محل سفارت ژاپن در تهران (اولویت ورود با 600 نفر اول)؛ اکران فیلم چهارم با عنوان «تاکاتسو گاوا» در جشنواره فیلم ژاپن ،  ساعت 13:30 روز 11 مهرماه در تالار مولوی دانشگاه تهران؛ نمایشگاه مانگاه (بخش دوم) در روزهای 26 و 27 مهرماه در دانشگاه کاشان حضور در همه رویدادها رایگان است؛ اما برای هر کدام شرایط خاصی در نظر گرفته‌اند. اطلاعات رویدادها را هم در سه صفحه اینستاگرامی سفارت ژاپن در ایران (iranjinjun@)، دانشگاه تهران (tehran_university@) و گروه آسمان آرت (asemanart.ac@) می‎‌توانید پیدا کنید.در حال حاضر کازو توشی آیکاوا (Kazutoshi AIKAWA) متولد 5 مارس 1960 (15 اسفند 1338) در شهر فوکواکا ژاپن (Fukuoka) سفیر فوق‌العاده و تام‌الاختیار ژاپن در جمهوری اسلامی ایران است. سفارت ژاپن هم در خیابان مقدس اردبیلی زعفرانیه تهران قرار دارد.
 
 ژاپن کجاست؟
اما اجازه بدهید بگوییم اصلا ژاپن کجاست و چه مختصاتی در جهان دارد. در سایت سفارت ژاپن در ایران به زبان فارسی نوشته‌اند: «ژاپن مجمع‌الجزایری است در اقیانوس آرام که در غرب ساحل شرقی قاره آسیا واقع شده است. مساحت کشور ژاپن را چهار جزیره به نام‌های هوکایدو  (Hokkaido)، هونشو (Honshu)، شیکوکو (Shikoku) و کیوشو  (Ky ushu) تشکیل می‌دهند و مساحت کل این کشور حدود 378000 کیلومتر مربع است. ژاپن کاملا با آب محصور شده است: اقیانوس آرام در شرق، دریای ژاپن در غرب، دریای شرق چین در جنوب، دریای اوخوتسوکو در شمال و دریای داخلی ستو، بین جزایر شیکوکو و هونشو. وجود اقیانوس سبب شده است که در رژیم غذایی و اقتصاد مردم ژاپن ماهی نقش مهمی داشته باشد. مجمع‌الجزایر ژاپن بر روی محور تقریبی شمال‌جنوب تا 3000 کیلومتر امتداد یافته است و به دلیل گستردگی طولی فراوان جزایر آن از تنوع آب‌و‌هوایی زیادی نیز برخوردار است. از هوکایدوی بسیار سرد در شمال تا جزایر کوچک نیمه‌گرمسیری جنوب، در هر جا آب‌وهوا با دیگر جاها  کمی تفاوت دارد و آب‌وهوا با تغییر فصول نیز تغییر می‌کند.»
 
 سفر لاکچری ایرانی به ژاپن
«پانزده روز تور کره جنوبی و ژاپن از 10 تا 25 شهریورماه»؛ این یکی از پکیج‌ تورهای تابستان امسال شرکت ایوار بود که با استقبال خوبی هم از طرف ایرانی‌ها روبه‌رو و تکمیل ظرفیت شد. گردشگران یکی از دو پکیج با دو قیمت 6190 دلار به علاوه هزینه پرواز و 9990 دلار به علاوه پرواز را خریدند و این برنامه را در پیش داشتند: یک شب پرواز، سه شب سئول، دو شب جیجو، چهار شب اوزاکا (کیوتو، کوبه) و پنج شب توکیو، هاکونه و کوه فیجی.در توضیح برنامه تور نوشته‌اند: «تور کره‌جنوبی و ژاپن با ورود به شهر سئول آغاز می‌شود. از خانه آبی و پارک تفریحی اورلند دیدن کنید و در لابه‌لای مغازه‌های بازار اینسادونگ، فرهنگ بومی مردم کره را بیابید. فراموش نکنید که بهترین منظره از شهر را می‌توانید از بالای برج سئول ببینید. سپس به جیجو بروید و در طبیعت ناب این منطقه روحتان را لبریز از آرامش کنید. در بالای کوه آتش‌فشانی سونگ‌سان به تماشای طلوع و غروب خورشید بنشینید و در آبشار چئون جی یئون غبار سفر را از چهره خود بشویید. بعد از آن به اوزاکا خواهید رفت که به لطف موقعیت مکانی مناسب و وجود راه‌های ارتباطی با نهرها و کانال‌های آبی که از روی آن‌ها، هزاران پل عبور می‌کند، شایستگی خود را برای گرفتن لقب «ونیز شرق» نشان داده است. بعد از بازدید از قلعه و آکواریوم اوزاکا که مهم‌ترین جاذبه‌های این شهر به حساب می‌آیند، به سمت کیوتو و کوبه رهسپار خواهید شد. در معبد فوشیمی ایناری قصر طلایی، فرهنگ ناب ژاپن را لمس کنید و در کوبه، پل آکاشی شما را به وجد خواهد آورد. حالا وقت سرازیر شدن به توکیوست، آن هم با قطار! توکیو با جاذبه‌های سنتی و مدرن خود، شما را به حیرت وا خواهد داشت. بعد از آن نیز نوبت به هاکونه می‌رسد؛ جایی که می‌توانید در دریاچه‌ معروفش بهترین خاطره‌ زندگی خود را رقم بزنید و دورنمای کوه فوجی، مهم‌ترین نماد کشور ژاپن را ببینید. بعد از همه‌ این خاطرات لذت‌بخش، به سمت خانه رهسپار خواهید شد.» در مطلبی به قلم طناز قربانی در سایت ایوار به گردشگران توصیه شده اگر در دوران کرونا نمی‌توانند به ژاپن سفر کنند، در خانه تجربه‌های ژاپنی داشته باشند به این ترتیب: پختن رامن (Ramen) که نوعی سوپ نودل به روش ژاپنی است، تماشای فیلم سرگردان در توکیو (Adrift in Tokyo) آثار دایدو موریاما (Daido Moriyama) عکاس خیابانی و معروف ژاپنی را تماشا کنید و کتاب پس از تاریکی (After Dark) یکی از کتاب‌های معروف هاروکی موراکامی (Haruki Murakami) نویسنده صاحب‌نام ژاپنی را بخوانید تا در حال و هوای توکیو قرار بگیرد.
 
 اقبال ژاپن برای گردشگری پساکرونایی
گاردین در مطلبی که دو روز پیش منتشر شده، از فشار کسب‌وکارهای گردشگری ژاپن برای گذر از محدودیت‌های کرونایی و بازگشت به شرایط عادی پذیرش گردشگر خبر داده است. مدتی پیش هم نیویورک‌تایمز در مقاله‌ای تیتر زده بود: «آسیا به گردشگران خوش‌آمد می‌گوید، ژاپن می‌گوید: هنوز نه!»در ابتدای خبر گاردین آمده که همه از نخست‌وزیر فومیو کیشیدا (Fumio Kishida) درخواست دارند که محدودیت‌ها را کاهش و اجازه دهد سومین اقتصاد بزرگ جهان از زیر بار محدودیت‌های ناشی از کرونا بیرون بیاید. در این گزارش ذکر شده که فعلا سقف محدودیت ورود 50 هزار گردشگر در روز به ژاپن وجود دارد؛ اما به‌زودی برطرف می‌شود و حتی ممکن است به‌زودی قانون‌های سفر بدون روادید و عدم الزام به مسافرت از طریق آژانس‌ها هم به حالت قبل برگردند. آن‌طور که ایسنا از گاردین نقل کرده، دولت این کشور اواخر سال گذشته در بحبوحه افزایش جهانی موارد ابتلا به کرونا که ناشی از نوع بسیار قابل‌انتقال امیکرون بود، طرح ممنوعیت تقریبا کامل سفر به این کشور را اجرا کرد. این طرح باعث انتقاد کارگران، دانشجویان و سایر ژاپنی‌هایی شد که عملا در خارج از کشور گیر کرده بودند. این در حالی بود که سایر کشورهای G۷  (هفت کشور بزرگ صنعتی جهان) شروع به باز‌کردن مرزهای خود کرده بودند. هیروکازو ماتسونو، دبیر ارشد کابینه دولت ژاپن نیز این هفته اعلام کرد که دولت به دنبال کاهش محدودیت‌های کووید‌۱۹ و در عین حال حفظ تعادل بین جلوگیری از شیوع عفونت و همچنین، ترویج فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی است.ژاپن از هفته گذشته سقف روزانه برای ورود مسافران خارجی به این کشور را از ۲۰ هزار به ۵۰ هزار نفر افزایش داد. همچنین مسافرانی که حداقل سه بار واکسینه شده‌اند، دیگر نیازی به انجام تست کووید‌۱۹ در ۷۲ ساعت پیش از سفر، ندارند. مقامات ژاپن امیدوارند پایان‌دادن به محدودیت‌ها شمار گردشگران این کشور را افزایش دهد؛ اگرچه ساکنان برخی از مقاصد محبوب برای بازگشت به «آلودگی گردشگری» که قبل از همه‌گیری به مناطق آن‌ها آسیب زده بود، ابراز نگرانی کرده‌اند. سال گذشته تنها ۲۴۵ هزار و ۹۰۰ نفر گردشگر خارجی وارد ژاپن شدند که کمترین آمار به‌ثبت‌رسیده از سال ۱۹۶۴ تا‌کنون است و در مقابل، در سال ۲۰۱۹، رکورد ۳۱ میلیون نفر ورود گردشگر خارجی در ژاپن ثبت شد. دولت این کشور چشم‌انداز بلندپروازانه جذب ۶۰ میلیون گردشگر را تا پایان دهه میلادی ترسیم کرده بود. در میان هشدارهای تحلیلگران مبنی بر کاهش هزینه‌های مصرف‌کننده، مقامات ژاپنی امیدوارند که گردشگران خارجی جذب ین (واحد پول ژاپن) ضعیف شوند که اخیرا در برابر دلار به پایین‌ترین حد خود در تاریخ رسیده است. روزنامه تجاری «Nikkei» برآورد کرده، از سرگیری کامل سفرهای خارجی می‌تواند با هزینه‌کرد شش‌تریلیون ین (۴۲‌میلیارد دلاری) گردشگران همراه شود.از این‌ها گذشته، اگر قصد سفر به ژاپن را دارید، می‌توانید به سایت گردشگری ژاپن (https://www.japan.travel/en) مراجعه کنید و جدیدترین اطلاعات مربوط به گردشگری این کشور را به طور مجازی دریافت کنید.