هم‌سفر قصه‌ها

همه‌مان نشسته‌ایم پای تلویزیون، یا گوشمان را سپرده‌ایم به رادیو اربعین و از طــرفـــی هــم گــوشی‌به‌دســت، مــدام استوری‌ها را چک می‌کنیم و پست‌‌ها را می‌خوانیم: نجف… حرم امیرالمؤمنین… مشایه… مهمان‌نوازی… بین‌الحرمین…  حرم سیدالشهدا… و آه می‌کشیم و بغض نشکسته‌ای را به‌زور می‌بلعیم. حالا که نشده است برویم و همراه و هم‌قدم زوارالحسین شویم، به سراغ کتاب‌هایی رفته‌ایم که حال و هوای دلتنگی‌مان را حفظ کند و از طرفی هم آبی باشد بر آتش دل سوخته‌مان.
 
تاریخ انتشار: 02:30 - پنجشنبه 1401/06/24
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
رومیِ روم
«رومی روم» ماجرای دو شخصیت ایرانی و عراقی اســت که وجه مشترکشان، حــضور در بــزرگ‌ترین جنگ کلاسیک تاریخ معاصر است. از این دو شخصیت، آن‌که در جبهه ایران است، بسیجی است و آن‌که در جبهه مقابل می‌جنگد، بعثی. تفاوت دو دیدگاه از زمین تا آسمان است و اتفاقا این دو هم بار روایت داستان را به‌طور موازی، یکی‌درمیان بر دوش می‌کشند. رمان غیر از دفاع مقدس، گریزی هم به برخی اتفاقات زمانه به‌ویژه داعش می‌زند. «رومی روم» دیگر اشتراکاتی را هم بیان می‌کند که از جمله آن‌ها می‌توان به جنگ تحمیلی، سازمان منافقین، داعش و پیاده‌روی اربعین هم اشاره کرد. نکته اصلی داستان «رومی روم» اربعین است؛ جایی که ظاهرا قرار است همه گره‌های داستان تحت لوای آن باز شود و این نمایش بزرگ مردمی، دوباره معرکه‌ای می‌شود برای تجدید عهد با سید و سالار شهیدان.حسین زحمتکش‌زنجانی، نویسنده «رومی روم» است و در شرکت چاپ و نشر بین‌الملل این کتاب را به چاپ رسانده است.
 
 ننه اربعین و ساک عجیب‌و‌غریب
اگر پیاده‌روی اربعین رفته باشید، حتما خانم‌های سن‌وسال‌داری را دیده‌اید که یک کیف بزرگ روی سرشان می‌گذارند و راهی می‌شوند. اگر کمی هم با آن‌ها گرم بگیرید، از توی همان کیف بزرگ انواع و اقسام خوراکی‌ها و وسایل مختلف را بیرون می‌آورند و کار دیگران را راه‌ می‌اندازند. داستان کتاب «ننه اربعین و ساک عجیب‌و‌غریب» درباره یکی از همین خانم‌های سن‌وسال‌دار است به نام «ننه اربعین» که با یک ساک بزرگ و پر از وسایل مختلف راهی پیاده‌روی کربلا شده است. توی ساک هم هر چیزی که فکر کنید پیدا می‌شود و همان وسایل کار خیلی‌ها را راه می‌اندازد.این کتاب داستان پیاده‌روی اربعین را به‌صورت داستان و بسیار جذاب، با بیانی کودکانه و کاملا ملموس روایت می‌کند و گوشه‌ای از واقعیت بزرگ و اتفاقات آن را که ممکن است برای هر فردی پیش بیاید، نشان می‌دهد.انتشارات رود آبی کتاب «ننه اربعین و ساک عجیب و غریب» را به قلم سنا ثقفی منتشر کرده است.
 
 عقیله
الهام امین در کتاب «عقیله» به سراغ یکی از کاریزماتیک‌ترین شخصیت‌های تاریخ رفته و برای بیان حقایق دست‌به‌دامن او شده است. هرچند کتاب‌ها و وقایع و روایت‌های مختلفی از حضرت زینب(س) موجود است، می‌توان «عقیله» را تافته‌ای جدابافته دانست و به‌عنوان یک منبع مجزا از آن نام برد.ابعاد گوناگون وجودی حضرت زینب کبری(س) که نمونه عالی مادری و همسری و خواهری بودند، به‌قدری عظیم است که قلم‌ها و بیان‌ها عاجز از وصف اندکی از این دریای بیکران فضایل هستند. نویسنده با بیان فرازهای مهم زندگانی آن حضرت، چیزی را فروگذار نکرده و در حقیقت یک دوره از نقش‌آفرینی‌های وجود مقدس حضرت زینب کبری(س) را در مقاطع گوناگون تاریخی با قلمی شیوا و هنرمندانه و ذوقی تحسین‌برانگیز بــرای خــوانــندگــان بــازگو کرده‌ است.«عقیله» در انتشارات آستان قدس رضوی، به‌نشر، به چاپ رسیده است.
 
 مسیر خارج از نقشه
چشمانتان را ببندید و فکر کنید به‌جای سفرکردن با هواپیما و ماشین و قطار، باید با اسب راهی سفری طولانی شوید؛ آن هم در یک کشور بیابانی با آب و هوای گرم و خشک. بدتر آنکه نه راه را بشناسید و نه همراهانتان را… بدتر از آن هم هست؛ زمان را هم از دست داده باشید و برگشته باشید به ۱۴۰۰ سال قبل؛ جایی حوالی عاشورای سال ۶۱.«مسیر خارج از نقشه» داستان نویسنده‌ای است که قرار است روایتی از سفر اربعینش را بنویسد و منتشر کند. همان‌طور که در فرودگاه نجف منتظر دوستش است، سواری با اسب به دنبالش می‌آید و او را منزل به منزل، به دنبال کاروان امام حسین(ع) هدایت می‌کند.مجید که در مسیر خارج از نقشه قرار گرفته است، در راه با افراد زیادی گفت‌وگو می‌کند و سراغ و نشانی کاروان امام حسین(ع) را می‌گیرد. یکی از نکات بااهمیت این کتاب آن است که تمامی افرادی که با مجید گفت‌وگو می‌کنند، کسانی هستند که امام را دیده‌اند، با او حرف زده‌اند، غذا خورده‌اند، حتی امام را به‌خوبی می‌شناختند؛ اما حاضر نشدند او را در این مسیر یاری کنند و با تراشیدن بهانه‌هایی کاروان را رها کرد‌ه‌اند.مجید ملاحسنی به‌خوبی توانسته تاریخ را از گذشته به حال بیاورد و با بیان جزئیات، آن را برای مخاطب نوجوان، فهمیدنی کند.
 
 از این ستون به آن ستون
این کتاب شامل خاطرات کوتاهی از پیاده‌روی اربعین است که از زاویه‌دیدهای متفاوتی روایت می‌شود. راوی گاهی در جایگاه مهمان می‌ایستد و گاهی به میزبانی می‌پردازد، گاهی هم می‌شود مسئول کاروان، خادم و کارهای فرهنگی هم می‌کند و… .به نظر می‌رسد محمدرضا وحیدزاده خاطرات شیرین و به‌ندرت تلخ چندین سفر اربعینش را جمع کرده و در این کتاب کنار هم چیده و محصولی خوش‌خوان تحویل مخاطب داده است.مخاطب در این کتاب ضمن درک و تجربه موقعیت‌‌ها و صحنه‌های مختلف، هم‌سفر راوی کتاب می‌شود و در منازل مختلف قدم می‌گذارد و گاهی هم به تماشا می‌نشیند.وحیدزاده که پیش از این کتاب‌های دیگری هم نوشته است، با انتشار این اثرش ثابت کرد که می‌تواند با ۷۶ صفحه مخاطب را همراه کند و حلاوت این حماسه بزرگ را به مخاطب بچشاند.