صنعتگران فعال در شهرکهای صنعتی، با معضل مکان برای توسعه واحدهایشان مواجه هستند. بسیاری از زمینهای واقع در شهرکهای صنعتی واگذار شده، ولی ساخته نشده است. از سوی دیگر، متقاضی برای ورود به شهرکهای صنعتی وجود دارد؛ ولی چون زمینها واگذار شده، نمیتوان زمین در اختیار این متقاضیان قرار داد. سازمان مدیریت و برنامهریزی نیز به شهرکهای صنعتی مجوز توسعه نمیدهد؛ چون ظرفیت استفاده نشده دارند و متقاضیان بلاتکلیف میمانند. خلعید از افرادی که سالهای گذشته این زمینها را گرفتهاند، ولی ساخت نکردهاند، زمانبر است.
معضل مهم دیگری هم از نگاه فعالان شهرکهای صنعتی وجود دارد. در واقع، شرکت شهرکهای صنعتی زمینها را با قیمت قراردادهای قبلی که طی سالهای گذشته منعقد شده، میخرد و این زمینها را با چند برابر قیمت به مزایده میگذارد. این اقدام باعث افزایش قیمت زمین میشود که مانعی جدی در مسیر تولید به شمار میرود.
درآمدزایی شرکت شهرکها با خلعید و مزایده
دراینباره، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: برخی فعالان اقتصادی از سالها پیش، بـــرای فعـــالیـــتهای اقتصادی و تــولیــــدیشـــان زمیـــن گــرفتـــهانـــد؛ ولـــی بهدلایــــل متعـــدد مــانند همکـــارینکردن بانـــکها و… نتوانستهاند روی این زمینها کاری انجام دهند. شرکت شهرکهای صنعتی این زمینها را با وجود قراردادی که طی سالها پیش منعقد شده، از این فعالان اقتصادی خلعید میکند و با چهار یا پنج برابر افزایش قیمت، آن را به مزایده میگذارد. البته بهدلیل درآمد آن و منفعتی که برای شرکت شهرکهای صنعتی حاصل میشود، این شرکت مصرانه بر ادامه این روند پافشاری میکند.
اصغر اخوانمقدم ادامه میدهد: پیشنهاد میشود وجهی که بابت خلعید و بهمزایدهگذاشتن زمینها نصیب شرکت شهرکهای صنعتی میشود، برای امور شرکت شهرکها و همان شهرک صنعتی هزینه شود.
اخوانمقدم بیان میکند: به نظر میرسد این اقدام شرکت شهرکهای صنعتی منصفانه نیست. فعالان اقتصادی بهدلیل مشکلاتی که در سالهای اخیر در حوزه کسبوکار وجود داشته است، نتوانستهاند روی این زمینها کار بکنند؛ ولی شرکت شهرکهای صنعتی با قیمت روز زمین را به مزایده میگذارد؛ با این حال، وجه پرداختشده به فعال اقتصادی صرفا همان وجه پرداختشده در زمان خرید توسط فعال اقتصادی بوده است. این در حالی است که الان ارزش این زمینها افزایش یافته است و صرفا میتوان گفت در این میان، فقط شرکت شهرکهای صنعتی سود برده است.
او خاطرنشان میکند: بانکها باید با فعالان اقتصادی برای خرید خارجی همکاری لازم را داشته باشند؛ ولی نمیتوانند همراهی کنند. برخی بانکها نیز توان اعطای تسهیلات به فعالان اقتصادی را متناسب با تورم موجود ندارند. تفکرشان این است که تولیدکننده ضعیف است و مشخص نیست کارخانهای که قرار است روی آن سرمایهگذاری کند، موفق عمل کند یا خیر.
مزایده قیمت زمین را افزایشی کرد
سایر فعالان شهرکهای صنعتی نیز از بهمزایدهگذاشتن زمینها توسط شرکت شهرکهای صنعتی گلایهمندند و این اقدام را عامل افزایش قیمت زمین عنوان میکنند. مدیرعامل شهرک صنعتی جی به اصفهانزیبا میگوید: برخی زمینها در شهرک صنعتی جی واگذار شده و بلاتکلیف مانده است؛ این در حالی است که صنعتگران با معضل زمین در شهرک مواجه هستند؛ چون برای توسعه فعالیتهایشان نیاز به زمین و مکان دارند.
کلباسی تصریح میکند: مزایدهگذاشتن زمینها مشکل دیگری است که باعث افزایش قیمت و تورم میشود و به فعالیتهای تولیدی لطمه وارد میکند. در دوبی، زمین را رایگان و با وامهای بلاعوض و با تمامی امکانات در اختیار صنعتگران قرار میدهند و فقط از صنعتگران میخواهند که هنر کارکردن داشته باشند. به همین دلیل، صنعتگران اغلب به دوبی میروند.مدیرعامل شهرک صنعتی جی ادامه میدهد: زمانی که زمین را به مزایده میگذارند، صنعتگر ناچار است با قیمت بالا زمین را بخرد که با مشکلات بعدی روبهرو خواهد شد. کلباسی عنوان میکند: واحدی که راهاندازی شده، نیاز به توسعه دارد؛ ولی صنعتگران مکان ندارند. در شهرک صنعتی جی حدود پنجهزار متر مربع زمین وجود دارد که به کار توسعه واحدهای صنعتی میآید. باید این زمینها را با همان قیمت دولتی در اختیار صنعتگران قرار دهند، نه اینکه زمینها را به مزایده بگذارند تا قیمتها افزایش پیدا کند. ضمن اینکه قرار بود پول حاصل از بهمزایدهگذاشتن زمین را در اختیار شرکت شهرکهای صنعتی قرار دهند تا صرف آبادانی و توسعه شرکت شهرکها شود؛ ولی هنوز کاری انجام نشده است.