در حالی که به گفته مهدی تاج توافقات با هروه رنار انجام شده بود و حضور او فقط به علت اینکه او چند ماه زمان میخواست منتفی شد و مارک ویلموتس بلژیکی به عنوان سرمربی تیم ملی ایران انتخاب شد. نتایج ضعیف ویلموتس در مرحله اول انتخابی جامجهانی، تیم ملی ایران را در شرایط سختی قرار داد و دراگان اسکوچیچ در این شرایط سخت هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده گرفت و با پیروزیهای متعدد یوزهای ایرانی را مسافر دوحه کرد؛ اما حواشی فراوان مرد کروات و عدم مدیریت او بر شرایط از همان بدو امر جایگاه او را متزلزل نشان میداد.
ایران کیروش را مسافر جامجهانی کرد
با بازگشت مجدد تاج به مسند ریاست فدراسیون فوتبال انتخاب دوباره کیروش محتمل بود و حتی تاج به صراحت گفته بود که در صورت پیروزی در انتخابات فدراسیون فوتبال قصد بازگرداندن کیروش را دارد. کیروش که در مقدماتی جامجهانی 2022 با مصر و کلمبیا ناکام بود، این بار به ایران بازگشت تا ایران او را مسافر جامجهانی کند.
گروه ایران سخت و آسان
از لحاظ نام تیمها شاید حضور ولز و آمریکا کمی ایران را امیدوار کند، اما باید دانست که در آخرین ردهبندی فیفا ایالات متحده آمریکا در رده شانزدهم و تیم ملی ولز در رده نوزدهم قرار دارد و ایران یک پله پایینتر از ولز در رده بیستم دنیا قرار دارد. طبق رنکینگ فیفا این گروه یکی از رقابتیترین گروههای جام جهانی است، ضمن اینکه اگر فرض بر آن باشد تیم ملی انگلستان به عنوان تیم اول صعود کند، نمیتوان نقش این تیم را از جهت تأثیر بر تفاضل گل بقیه تیمهای گروه انکار کرد؛ بنابراین با توجه به دادههای موجود تیم ملی ایران در یک گروه بسیار رقابتی قرار دارد و میتواند یکی از بختهای صعود باشد؛ در واقع به جز انگلستان سه تیم دیگر در یک سطح قرار دارند که با توجه به این نکته تیم ملی ایران برای صعود باید نمایش قابل قبولی از خود نشان بدهد.
چهار بازی تدارکاتی و نمایشهای متفاوت
شکست در برابر الجزایر، پیروزی در برابر اروگوئه، تساوی با سنگال و غلبه بر تیم نه چندان مطرح نیکاراگوئه با ترکیبی از جوانان و بازیکنان با تجربه حاصل کار تیم ملی در راه آمادهسازی جامجهانی 2022 قطر بوده است. البته تیم ملی فوتبال ایران در قطر روز بیستوپنج آبان در دیداری تدارکاتی به مصاف تیم ملی تونس نیز خواهد رفت. بررسی عملکرد و روند بازیهای تیم ملی فوتبال ایران در بازگشت مجدد کارلوس کیروش به ویژه مصاف برابر اروگوئه و سنگال نشان از بلوغ تاکتیکی تیم ملی ایران دارد. با این حساب میتوان به کسب نتایجی در شأن نام ایران در آوردگاه جامجهانی امیدوار بود.
بررسی عملکرد رقبا در راه آمادهسازی جام جهانی
عملکرد ناامیدکننده شاگردان ساوت گیت در لیگ ملتهای اروپا و سقوط این تیم به دسته پایینتر این رقابتها موجی از انتقادات را برای این مربی جوان در پی داشت؛ آنچه واضح است انگلستان به هر دلیلی عملکرد مناسبی در بازیهای اخیر خود نداشته است و از طرفی در پی آغازی قدرتمند در جام جهانی است تا خود را به عنوان یکی از مدعیان فتح جام معرفی کند؛ بنابراین پیشبینی میشود ملیپوشان ایران در روز دوم جام جهانی کار سختی در برابر ستارههای گرانقیمت انگلیسی داشته باشند. سه تساوی و سه شکست و قرارگرفتن در قعر گروه سه سطح A لیگ ملتهای اروپا حاصل تلاش سهشیرها در دیدارهای اخیرشان بوده است.تیم ملی ایالات متحده آمریکا که یکی از رقبای ایران در گروه B جامجهانی محسوب میشود، در راه آمادهسازی جام جهانی چهار بازی تدارکاتی انجام داده که حاصل آن تنها یک پیروزی برابر تیم گمنام گرنادا بوده است. یانکیها در برابر السالوادور و عربستان به تساوی رضایت دادند و در برابر ژاپن تن به شکست دادند.ولزیها نیز دومین حضور خود را در جامجهانی در تاریخ فوتبال خود تجربه میکنند. یاران گرتبیل با شکست اوکراین در پلیآف یکی از آخرین مسافران جام جهانی بودند. شاگردان رابپیج در شش بازی خود در لیگ ملتهای اروپا متحمل پنج شکست شدند و با کسب یک تساوی در قعر جدول گروه 4 سطح A لیگ ملتهای اروپا قرار گرفتند و به دسته پایینتر سقوط کردند. آخرین پیروزی ولز برابر اوکراین در پلیآف جامجهانی بوده است.
روی کاغذ ایران بهتر از دیگران در نتیجه بازیهای اخیر
با بررسی عملکرد تیمهای گروهB جامجهانی 2022 قطر ایران از لحاظ آماری عملکرد بسیار خوبی در رقابتهای تدارکاتی هم از لحاظ بازی با تیمهای سطح اول در مقایسه با ایالات متحده و هم از لحاظ نتیجهگیری در مقایسه با همه تیمهای این گروه داشته است؛ البته رقابتهای تدارکاتی اگرچه میتواند معیار خوبی برای محک تیمها باشد، اما عملکرد تیمها در جام جهانی لزوما بستگی به نتایج آنها در دیدارهای تدارکاتی ندارد.
بازیکنان کلیدی تیم ملی ایران در جامجهانی
کلید پیروزی همواره به دست مهاجمان بوده است؛ اما با توجه به نزدیک بودن سطح تیمها در این گروه پیشبینی میشود گلنخوردن نیز معیار مهمی در صعود باشد. با توجه به سبک بازی احتمالی تیم ملی ایران شاید بتوان نقشه صعود ایران را در یک سوم دفاعی ترسیم کرد.در ادامه نفرات اصلی و ذخیره هر پست را بررسی خواهیم کرد:خط دروازه: برای حفاظت از قفس توری تیم ملی علیرضا بیرانوند و سید حسین حسینی احتمالا به عنوان دروازهبانهای اول و دوم راهی قطر خواهند شد. از بین پیام نیازمند و محمدرضا اخباری و امیر عابدزاده احتمالا باید شاهد یک نفر باشیم که حضور عابدزاده به علت لژیونر بودن محتملتر است.مرکز خط دفاعی: برای مرکز خط دفاع گزینههای تیم ملی تقریبا مشخص هستند و احتمالا شاهد حضور حسین کنعانی، شجاع خلیلزاده، سید مجید حسینی و مرتضی پورعلیگنجی خواهیم بود.دفاع راست: حضور صادق محرمی به عنوان گزینه اول کی روش در این پست تقریبا قطعی است و رامین رضاییان نیز به عنوان بازیکن مورد علاقه کیروش احتمالا مسافر جامجهانی خواهد بود.دفاع چپ: این پست کمی پرترافیک است؛ ولی احتمالا باید شاهد حضور احسان حاج صفی در این پست باشیم اما امید نورافکن نیز توانایی بازی در این پست را دارد. ابوالفضل جلالی هم میتواند گزینه دیگر کیروش در این پست باشد.خط میانی: مصدومیت امید ابراهیمی در بازی با نیکاراگوئه شرایط را کمی در این پست پیچیده کرد. سعید عزتاللهی به عنوان گزینه اصلی کیروش در این پست و در صورت جدیبودن مصدومیت ابراهیمی احتمالا انتخاب کیروش در این پست روزبه چشمی باشد؛ سامان قدوس و احمد نوراللهی به عنوان هافبک دفاعی بازو در این پست میتوانند ایفای نقش کنند.خط حمله: در این پست که ترافیک بازیکن وجود دارد، حضور سردار آزمون شاید به علت مصدومیت در هالهای از ابهام باشد؛ اما حضور علیرضا جهانبخش، مهدی طارمی، کریم انصاریفرد و علی قلیزاده و البته مهدی ترابی را باید در این پست قطعی دانست.
مقایسه لیست تیم ملی با رقبا
تیم ملی انگلستان با ستارههایی همچون پیکفورد، ترنت الکساندر آرنولد، لوک شاو، هری کین و استرلینگ و… در جامجهانی حداقل از لحاظ نفرات یکی از مدعیان فتح جام است. تیم ملی ایالات متحده مثل انگلستان پرستاره نیست؛ اما بازیکنان نسبتا مطرحی همچون مت ترنر، سرجینیو دست، یونس موسی، رینا و پولیشیچ دارد که در سطح اول فوتبال اروپا توپ میزنند. شاخصترین بازیکنان تیم ملی ولز گرت بیل و آرون رمزی و بن دیویس هستند. با توجه به لیست رقبا فاصله ایران با انگلستان نسبتا زیاد است؛ اما به نظر نمیرسد از رقابت با ولز و ایالات متحده ناتوان باشد.
امتیازگرفتن در بازی اول بسیار مهم است
ایران در پنج حضور قبلی خود سه مرتبه بازیهای اول را واگذار کرده و آمار نشان میدهد اگر ایران بتواند در بازی اول امتیاز بگیرد، شانس صعود خوبی خواهد داشت. به دلیل اینکه تیمی که یک امتیاز دارد در بازی سوم نیز میتواند امیدوار به صعود باشد و نکته دیگر اینکه اگر انگلستان امتیاز از دست بدهد، در بازی دوم و سوم عرصه را بر آمریکا و ولز تنگ خواهد کرد و شاید باعث شود این تیمها را با نتیجه پرگل شکست دهد؛ بنابراین متوقفکردن انگلیس بسیار مهم است.
امیدوار باشیم؟
با توجه به همه این تفاسیر روی کاغذ ایران و آمریکا و ولز احتمالا رقابتی جذاب خواهند داشت، البته نباید شگفتی را دست کم گرفت و انگلستان را از پیش صعود کرده دانست؛ اما با توجه به آمار ایران توانایی ارائه یک نمایش قابل قبول را دارد. در بخش قبل اشاره شد خوب آغازکردن جام بسیار مهم است باید منتظر ماند و دید یوزهای ایرانی موفق به شکستن طلسم صعود به مرحله حذفی خواهند شد یا خیر.