توصیه‌های تغذیه‌ای در سندرم روده تحریک‌پذیر

سندرم روده تحریک‌پذیر، اختلالی شایع در عملكرد روده است كه با درد مزمن در ناحيه شكم، احساس ناراحتي، نفخ و تغييرات در عادات روده‌اي بدون هرگونه علت ساختاری مشخص می‌شود.

تاریخ انتشار: 10:14 - یکشنبه 1403/03/6
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
توصیه‌های تغذیه‌ای در سندرم روده تحریک‌پذیر

به گزارش اصفهان زیبا؛ سندرم روده تحریک‌پذیر، اختلالی شایع در عملكرد روده است كه با درد مزمن در ناحيه شكم، احساس ناراحتي، نفخ و تغييرات در عادات روده‌اي بدون هرگونه علت ساختاری مشخص می‌شود. مهسا رضازادگان‌، کارشناس ارشد علوم تغذیه در این باره توضیح می‌دهد:

علائم و عوامل

سندرم روده تحریک‌پذیر از اختلال‌هایی است که با علائمی خود را نشان می‌دهد، اسهال يا يبوست می‌توانند علامت غالب باشند كه ممكن است به صورت متناوب نیز ظاهر شوند.

ضرورت دفع مدفوع، احساس تخليه ناقص، نفخ و گشادگي شكم نيز از علائم دیگر این سندرم هستند.

شیوع این اختلال در دنیا 10 تا 15 درصد است که در زنان 2 برابر مردان است و علت سندرم روده تحريك‌پذير مشخص نیست.

 اما عفونت‌های حاد دستگاه گوارش، اضطراب، افسردگی و نامنظم بودن خواب و استراحت می‌توانند زمينه‌ساز آن باشند.

رویکردهای درمانی

از جمله درمان‌های مورد استفاده برای این سندرم می‌توان به دارو‌درمانی، روان‌درمانی و مشاوره، اصلاح رژیم غذایی، پروبیوتیک‌ها و ورزش اشاره کرد.

نکات تغذیه‌ای مؤثر در تسکین علائم

-‌دريافت مواد غذايي را كاهش و دفعات آن را افزايش دهید.‌‌(وعده‌های بزرگ می‌توانند باعث دل‌پيچه و اسهال شوند)

-مواد غذايي در فواصل منظم مصرف شود.

-‌الكل را حذف کنید.

-‌از مصرف مواد غذايي محرك و حاوي كافئين مانند شكلات، قهوه و… بپرهیزید.

-از مصرف مواد غذايي حاوي شيرين‌کننده‌های مصنوعي مانند سوربيتول، مانيتول و… خودداری کنید.

-از مصرف غذاهاي پرچرب بپرهیزید.

-در صورت وجود عدم تحمل غذايي براي مثال شير، مصرف آن ماده غذايي را در رژيم غذايي خود محدود کنید. مصرف شیرهای بدون لاکتوز ایرادی ندارد و بهتر تحمل می‌شوند.

-ماست مصرفی از نوع ماست پروبیوتیک کم‌چرب باشد.

-مقدار کافی آب بنوشید.

-از سریع غذا خوردن پرهیز کنید و غذا را کاملاً بجوید.

-مصرف نوشابه‌های گازدار را محدود كنيد.

-آدامس جويدن را به حداقل برسانيد.

-نمك را محدود كنيد.

-از مواد غذايي آماده صرف‌نظر کنید. مواد غذایی از قبیل: سوسیس و کالباس و کنسروها سرشار از نمك و ميزان پايين فيبر است كه هر دو ايجاد نفخ می‌کنند.

-از مصرف مواد غذایی تند و حاوی ادویه زیاد پرهیز کنید.

-اگر علائم شما نفخ و باد شکم است: دریافت غذاهای تولیدکننده باد شامل لوبیا و حبوبات، کلم بروکسل، گل‌کلم، سیر، پیاز و ترب را محدود کنید.

-اگر علائم شما یبوست است: فیبر دریافتی خود را به تدریج افزایش دهید. چراکه هرگونه تغییر ناگهانی می‌تواند منجر به تشدید علائم شود. منابع غنی از فیبر شامل: غلات کامل، جو، سبزیجات و میوه‌ها است که می‌تواند منجر به نرم شدن مدفوع و تسهیل عبور آن شود.

-اگر علائم شما اسهال است: با نوشیدن مایعات فراوان، مقدار آب از دست رفته را جبران کنید، از مصرف مواد غذایی حاوی کافئین‌(از قبیل قهوه، کاکائو، نوشابه‌های سیاه و چای پر‌رنگ) پرهیز کنید.

دریافت غذاهای پُر‌فیبر شامل: غلات کامل صبحانه و نان سبوس‌دار را کاهش دهید.

-از دریافت آدامس و نوشیدنی‌های حاوی سوربیتول، مانیتول و گزیلیتول بپرهیزید.

-از مصرف زیاد قند، شکر، نوشابه‌ها، ماءالشعیر، آبمیوه‌های صنعتی، کمپوت‌ها و شربت پرهیز کنید.

‌-اضافه کردن سماق آسیاب شده به غذاها برای برطرف شدن اسهال توصیه می‌شود.

‌-از مصرف غذاهای بسیار سرد یا بسیار گرم پرهیز کنید.

-‌به طور کلی با رعایت توصیه‌های غذایی، کاهش استرس و اضطراب و ورزش منظم‌(حتی قدم زدن به مدت نیم ساعت در روز) می‌توان به بهبود علائم سندرم روده تحریک‌پذیر کمک کرد.

 

 

برچسب‌های خبر
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

سیزده − 5 =