روح تازه در کالبد صنایع‌دستی اصفهان

زمزمه‌هایی درباره رفع تعهد ارزی از صادرات صنایع‌دستی شنیده می‌شود تا ارز حاصل از صادرات این محصولات در اختیار هنرمندان و صادرکنندگان این حوزه قرار گیرد؛ این اتفاق برای هنرمندان اصفهانی خوشحال‌کننده است.

روح تازه در کالبد صنایع‌دستی اصفهان - اصفهان زیبا

به گزارش اصفهان زیبا؛ زمزمه‌هایی درباره رفع تعهد ارزی از صادرات صنایع‌دستی شنیده می‌شود تا ارز حاصل از صادرات این محصولات در اختیار هنرمندان و صادرکنندگان این حوزه قرار گیرد؛ این اتفاق برای هنرمندان اصفهانی خوشحال‌کننده است.

فعالان صنایع‌دستی بارها در اظهارنظرهایشان اعلام کرده بودند که در این شرایط اقتصادی فروش داخلی چندان مطلوبی ندارند و صنایع‌دستی جزو اولویت‌های خرید مردم نیست. حالا رفع تعهد ارزی بارقه امید را در دل فعالان صنایع‌دستی اصفهان زنده کرده است؛ چراکه تولید یک‌سوم صنایع‌دستی کشور متعلق به این شهر است و هم‌زمان با رفع قوانین و بخشنامه‌های دست و پاگیر صادرات، خون تازه در رگ‌های تجارت صنایع‌دستی جاری می‌شود.

«تعهد ارزی برای صادرکنندگان صنایع‌دستی، خودتحریمی است.» این جمله مشترکی است که همواره از زبان فعالان صنایع‌دستی اصفهان در توصیف مشکلات این هنرصنعت شنیده می‌شد. این اتفاق باعث شد تا جایگاه صنایع‌دستی اصفهان در بازارهای صادراتی به‌طور محسوسی کم‌رنگ شود. سال گذشته بود که رسول کوهستانی‌پزوه، مدیرکل گمرکات استان اصفهان در گفت‌وگو با فارس درخصوص آمار دقیق صادرات صنایع‌دستی استان اصفهان گفت: در هشت‌ماهه سال ۱۴۰۲ صادرات از طریق گمرکات استان اصفهان به میزان یک‌میلیون و ۵۵۰ هزار تن و به ارزش ۹۷۰میلیون و ۳۲۷ هزار دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، تغییر محسوسی نداشته است.

بازگشت ارز حاصل از صادرات کی به ادبیات تجاری وارد شد؟

بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور از سال ۱۳۹۷ وارد ادبیات تجاری شده و توسط بانک مرکزی تصویب شد. براساس این قانون، صادرکنندگان باید از طریق سامانه نیما و طبق مقررات برای رفع تعهد ارزی خود اقدامات لازم را انجام دهند؛ در غیر این صورت شامل معافیت‌های مالیاتی نمی‌شوند.

بعد از گذشت چندین سال حالا مریم جلالی، معاون صنایع‌دستی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از تصویب قانون رفع تعهد ارزی در امر صادرات صنایع‌دستی در کشور خبر داد و در ادامه گفته است: تحقق شعار سال با مشارکت مردم در تولید صنایع‌دستی محقق می‌شود.

تصمیمات تازه برای حمایت از فعالان صنایع‌دستی

اصفهان به‌عنوان شهر تاریخی بزرگ در کشور میراث‌دار صنایع‌دستی و گردشگری محسوب می‌شود که هنرمندان زیادی را در حوزه‌های مختلف فرهنگی به کشور و جهان معرفی کرده است. رونق صنایع‌دستی، حمایت هنرمندان و تلاش در این راستا یکی از ارکان اصلی رونق گردشگری اصفهان است. درخصوص دستورالعمل جدید دولتی‌ها درباره رفع تعهد ارزی صادرات صنایع‌دستی رئیس اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان به «اصفهان‌زیبا» می‌گوید: از تولید صنایع‌دستی حمایت‌های چندانی صورت نمی‌گرفت.

این حمایت‌های ضعیف در حالی است که فعالان صنایع‌دستی از طرف دیگر باید برای فروش محصولات خود در سامانه نیمایی ثبت‌نام می‌کردند.مجدالدین تاج خاطرنشان می‌کند: در بحث صادرات و تولید در هفته گذشته با موافقت وزیر صنایع‌دستی و گردشگری و همچنین مریم جلالی معاون این وزارتخانه مشکل تبدیل ارز حاصل از فروش و صادرات محصولات به‌طورکلی برطرف شد.

چندین ماه طول می‌کشد تا صنایع‌دستی به فروش برود

تاج ادامه می‌دهد: تا قبل از مشخص شدن این وضعیت و رفع مشکل موجود، فعالان صنایع‌دستی برای صادر و فروش محصولات خود در سامانه نیمایی ثبت می‌کردند که این روند باعث می‌شد چندین ماه طول بکشد تا این محصولات در بازارهای خارجی فروش برود و پول حاصل از آن تبدیل به ارز شود.رئیس اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان می‌افزاید: به‌واسطه اینکه فعالان این حوزه عملا حمایت چندانی از طرف دولت نمی‌شدند، صادرات و فروش محصولات آن‌ها در شرایطی که باید ارز حاصل از صادرات را برمی‌گرداندند، نتیجه چندانی در برنداشت.

رئیس اتحادیه صنایع‌دستی اصفهان می‌گوید: در حال حاضر فعالان حوزه صنایع‌دستی دیگر برای صادر و فروش محصولات خود نیاز به ثبت در سامانه نیمایی ندارند و این امر باعث می‌شود به دلیل اینکه از معافیت‌های کامل مالیاتی برخوردار هستند، با حمایت‌های دولت ارز حاصل از صادرات محصولاتشان به خودشان برسدکه این امر روی بهبود روند صادرات تأثیرگذار خواهد بود.

او می‌گوید: بالغ‌بر سه‌میلیون قطعه صنایع‌دستی در اصفهان تولید می‌شود که فعالان صنایع‌دستی می‌توانند برای ارزش‌گذاری محصولات خودشان را در سامانه جامع تجارت به ثبت برسانند؛ ولی شناسایی این تعداد قطعه و ارزش‌گذاری آن‌ها کار مشکلی است.

تاج بیان می‌کند: با ثبت محصولات در این سامانه فعالان صنایع‌دستی می‌توانند اعلام زنجیره ارزش کنند تا برای صادر و فروش کار راحت‌تری داشته باشند. یکی از مهم‌ترین حوزه‌ها در کشورمان که با ظرفیت غنی و جذاب خود می‌تواند ما را به سمت اقتصاد بدون نفت هدایت کند، صنایع‌دستی است.

توجه مسئولان به صنایع‌دستی و رفع مشکلات و موانع آن می‌تواند علاوه ‌بر رونق این رشته‌ها، زمینه اشتغال جوانان جویای کار را فراهم کند و از طرفی باعث زنده نگه‌داشتن هنر و گنجینه فرهنگی ارزشمند و انتقال آن به نسل‌های بعد شود. یکی از مطالبات فعالان صنایع‌دستی اصفهان رفع تعهد ارزی بوده و هست که با دستورالعمل جدیدی که درخصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات به خود هنرمندان و فعالان صنایع‌دستی ابلاغ شده، امید تازه‌ای درخصوص رونق تولید و صادرات صنایع‌دستی در بین فعالان این هنرصنعت شکل گرفته است.