به گزارش اصفهان زیبا؛ خوابیدن در طب سنتی به جهت سلامت جسم و روان بر آن تاکید فراوان شده است. اما آنچه که در این میان لازم است چگونگی خواب و وضعیت صحیح آن است که دکتر محسن باطنی، محقق طب سنتی به آن اشاره میکند:
-خواب و بیداری باید در حد تعادل باشد. زیرا افراط یا تفریط در هر کدام باعث بیماری خواهد شد.
-مهمترین زمان خواب موقعی است که غذا از معده خارج شده باشد. یعنی حدود دو ساعت بعد از مصرف غذا.
-خوابیدن با شکم پر موجب بیدار شدن زیاد در خواب و احساس کسالت و خستگی و کوفتگی بدن در هنگام صبح است.
خواب با شکم خالی هم برای بدن مضر است. چراکه معده در حالت خواب و بیداری فعالیت داشته و بدن رطوبات و اخلاط را جذب و موجب تحلیل و لاغری بدن میشود.
البته افراد چاق که رطوبت اضافی در بدن آنها وجود دارد؛ برای لاغری میتوانند در حالت گرسنگی و شکم خالی بخوابند.
-خواب روزانه به خصوص در زمستان باعث امراض و بیماریهایی مانند: درد مفاصل، رماتیسم، افزایش نزلهها، بزرگی طحال، کاهش قوای نفسانی، کاهش حافظه و کندی ذهن، کاهش اشتها، ورمهای موضعی در بدن موجب میشود.
در نهایت به تیرگی پوست صورت و از بین رفتن طراوت پوست منجر میشود. خوابیدن در روز به سبب وجود خورشید، خواب عمیق را به واقعیت نمیرساند.
کسی که عادت به خوابیدن در روز دارد، باید این عادت را کم کم ترک کند. زیرا ترک عادت فوری فرد باعث ضرر است، ولی در تابستان به دلیل کوتاهی شب و بلندی روز خوابیدن حدود 45دقیقه تا 1 ساعت در طول روز که قبل از اذان ظهر یا 5/1 ساعت بعد از صرف ناهار ایرادی ندارد.
-خواب بعد از نماز صبح نیز مضر است. زیرا باعث فراموشی و کاهش حافظه میشود. خواب نزدیک به غروب آفتاب نیز مضر است حتی موجب هلاکت افراد میشود.
-حداقل نیاز به خواب در مزاجهای مختلف 6 ساعت و 8 ساعت است. افراد گرم و خشک حداقل 6 ساعت و سرد و تر حداکثر 10 ساعت نیاز به خواب دارند.
بهترین زمان خواب در شب بوده و از ساعت 5/10-10 تا 8-6 ساعت بعد از آن.
وضعیت صحیح خوابیدن
خوابیدن بر پهلوی راست بهترین وضعیت است. خوابیدن بر پشت باعث صعود بخارات معده به سینوسها و مغز، کابوس، صرع، سکته، درد کمر، نزول نزلهها از بینی میشود.
خوابیدن بر روی شکم نیز بسیار مضر است و باعث کدورت چشم و نارسایی دید میشود.
اما، هر که در خواب عرق زیاد میکند بدون اینکه هوا گرم باشد یا اینکه پوشش بسیار بر روی خود داشته باشد، دلالت بر پری بدن از غذایی است که تازه تناول کرده است یا اینکه خلط بسیاری در بدن از پرخوری و یا غذاهای گوناگونی است که با هم مصرف کرده و بدن از هضم کامل آنها بر نیامده است.
عرق کف دست نیز نشاندهنده وخامت اوضاع داخل بدن و بخاطر موادی است که در بدن تجمع یافته و درمان آن نیز باید از طریق اصلاح تغذیه و درمانهای طب سنتی و پاکسازی صورت پذیرد، نه اینکه فقط از خشککنندههای سطحی استفاده کنند.