به گزارش اصفهان زیبا؛ اگر بخواهيم در يك وعده غذايي مشخص اشتها را كنترل كنيم، بايد اتفاقاتي را كه منجر به ايجاد سيري ميشوند را بدانيم. در این مورد دکتر منصور ریسمانچیان، نايب رييس انجمن ارتقاء سلامت و بهبود تغذيه و عضو انجمن پيشگيري و درمان چاقي ايران توضیح میدهد.
با مصرف اولين لقمه غذا و باز شدن بافت معده، يك سري امواج عصبی از معده به سمت مركز سيري در مغز شروع به حركت ميكنند، پس از حدود 30 دقيقه به اين مركز رسيده و با تحريك اين مركز منجر به سيري ميشوند.
پس سيري در اصل از پر شدن معده نبوده، بلكه در مغز اتفاق ميافتد. از این رو ما حتي اگر چندين برابر نيازمان را در كمتر از 30 دقيقه مصرف كنيم، باز هم به علت اينكه هنوز مركز سيري در مغز توسط امواج معده تحريك نشدهاند، سير نخواهيم شد، ولي اگر غذاي مورد نيازمان را در عرض 30 دقيقه مصرف كنيم، با همان مقدار سير خواهيم شد.
در واقع، يكي از علل شايع پرخوري، تند غذا خوردن است، يعني هر چه سريعتر غذا بخوريم، مقدار بيشتري بايد غذا بخوريم تا احساس سيري کنيم.
راهکار
حال با توجه به این موضوع، جهت كنترل اشتها در يك وعده مشخص، موارد زير پيشنهاد ميشوند:
30 دقيقه قبل غذا از يك ليوان آب همراه يك قاشق از مواد ترش مزه نظير آب ليمو ترش، آب گريپ فروت، آب پرتقال و يا سركه سيب استفاده ميكنيم.
آب منجر به باز شدن بافت معده و مواد ترش منجر به تحريك گيرندههاي معده شده و باعث ميشود تا امواج سيري از معده به سمت مغز حركت كرده و پس از 30 دقيقه كه اين امواج به مركز سيري رسيد، غذا شروع ميشود كه در اين موقع مركز اعلام سيري كرده و اشتها كم ميشود.
اگر معده شما تحمل مواد ترش را ندارد، از افشره زیره به مقدار 5 تا 15 قطره در یک لیوان آب استفاده کنید.
با توجه به این مورد، هر چه مدت غذا خوردن بيشتر شود با مقدار غذاي كمتري سير ميشويم. پس بهتر است كه غذاي خود را با سالاد بدون چربي و يا با سبزيجات بخارپز(نظير هويج، كدو، گلكلم، لوبياسبز، كلم بروكلي…) شروع كنيم.
در اين مدت غذا شروع شده، حجم معده پر شده، ولي كالري خيلي كمي وارد بدن ميشود و مدت كل غذا را بيشتر خواهد کرد.
براي بخارپز كردن سبزيجات از بخارپزهاي برقي و يا از يك آبكش فلزي بر روي يك قابلمه نيمه پر آب ميتوان استفاده کرد.
براي تهيه سس ميتوان از ماستكم چربي، سسگوجه، آب ليموترش تازه و پودر سبزيجات معطر خشك شده استفاده کرد.
موقع غذا خوردن، هر چه غذا آرامتر خورده شود، با مقدار غذاي كمتري سير ميشويم. پس بايد از تند غذا خوردن پرهيز شود.
براي اينكه بتوانيم آرام غذا بخوريم بايد:
الف)لقمهها كوچك شوند: از قاشق مرباخوري يا چنگال براي برنج استفاده شود و لقمه نان كوچكتر شود.
ب) بين لقمهها قاشق چنگال را در بشقاب بگذاريم و بين لقمهها حتيالامكان از سبزي خوردن استفاده كنيم.
ج) هر لقمه غذا را در دهان نگه داريم و تا ميتوانيم بجويم.
دو نکته
راهكارهايي مثل جابهجا كردن ظروف آشپزخانه بين غذا، توقف ميان وعده غذايي و جويدن بيشتر ميتواند جهت كند كردن خوردن مؤثر واقع شوند.
رعايت نكات فوق علاوه بر كاهش اشتها، منجر به كاهش شديد ناراحتيهاي معده نيز نخواهد شد.