به گزارش اصفهان زیبا؛ در ایران میزان شیوع سرطان معده طی 30 سال گذشته رو به افزایش بوده است. از این رو نظر زمانه وفائی، کارشناس برنامه سرطانهای مرکز بهداشت شماره 2 اصفهان را جویا شدیم تا در این باره توضیح دهد:
سرطان معده، بیماری بدخیمی است که از معده شروع میشود و میزان موارد جدیدی که به این سرطان مبتلا میشوند 1/26 در هر 100هزار نفر است.
این سرطان کشندهترین سرطان است و افراد مبتلا، طول عمر کوتاهی دارند.
سرطان معده را میتوان رشد و تکثیر بدون کنترل سلولهاي بدخیم در معده دانست که جزء بیماريهاي چندعاملی دستهبندي میشود و بر اثر عوامل متعددي مانند عوامل عفونی، محیطی و ژنتیکی در افراد بروز میکند.
عوامل خطر
جنس: سرطان معده در مردان نسبت به زنان دو برابر بیشتر است.
هلیکوباکتر پیلوری: این باکتری که به میکروب معده معروف است، یک عامل شناخته شده سرطان معده است که خطر ابتلا به سرطان معده را 3-2 برابر افزایش میدهد.
مصرف کم میوهجات و سبزیجات: مصرف میوه و سبزی اثر حفاظتی در مقابل سرطان معده دارد.
نیترات و نیتریت: مطالعات حیوانی، سرطانزایی ترکیبهای نیتروز را نشان دادهاند که این عوامل میتوانند در معده انسان از نیترات و نیتریت تولید شوند.
گوشتهای فراوری شده(سوسیس، کالباس، کوکتل و ..) منبع عمده نیتریتها هستند.
نمک، غذاهای نمک سود و ترشیها: مصرف زیاد نمک و غذاهای دارای نمک زیاد مانند گوشت و ماهی نمک سود، ترشی سبزیجات و سایر غذاهایی که با نمک نگهداری شدهاند، خطر ابتلا به سرطان معده و میرایی آن را افزایش میدهد.
مصرف کم ویتامینC : مطالعات مختلف، ارتباط سطوح پایین ویتامینC با التهاب معده تخریبی و خطر سرطان معده را اثبات کرده است.
چاقی: یکی از عوامل خطر اصلی سرطان معده است.
سیگار: دود سیگار سبب ایجاد ضایعات پیشساز سرطانی میشود. همچنین در افراد سیگاری عفونت هلیکوباکتر پیلوری و التهاب معده و دوازدهه نسبت به غیر سیگاریها با میزان بالاتری مشاهده میشود.
سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی مثبت یک عامل خطر مهم سرطان معده است. 3-1 درصد همه موارد سرطان معده ارثی است.
علائم مراحل اولیه
سوء هاضمه و ناراحتی معده
احساس نفخ کردن بعد از خوردن غذا
تهوع خفیف
کاهش اشتها
سوزش سر دل
علائم مرحله پیشرفته بیماری
خون در مدفوع
استفراغ
کاهش وزن بدون علت قابل توجیه
درد معده
زردی
تجمع مایع در حفره شکم
دشواری در بلع
اقدامات کنترلی و پیشگیری
-حفظ وزن مناسب با انجام فعالیت فیزیکی حداقل 30 دقیقه در روز و 5 بار در هفته
-نکشیدن سیگار
-عدم مصرف الکل
-استفاده از حداقل 5 وعده سبزیجات و میوههای مختلف در روز
-محدودیت مصرف گوشت قرمز یا گوشت فراوری شده و استفاده از غلات کامل