جام شگفتی

مرحله گروهی جام جهانی 2022 قطر با اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری برای تیم‌های مختلف همراه بود. خوشحالی و امید بازیکنان تیم ملی ایران پس از دیدار مقابل ولز تا اشک‌های شکست در برابر تیم ملی آمریکا، صعود دراماتیک ژاپن به عنوان صدرنشین در گروه مرگ و حذف ناباورانه آلمآن‌ها و بلژیک بخشی از اتفاقات مهم مرحله گروهی این جام بودند. در ادامه به بررسی اتفاقات و وضعیت نهایی گروه‌ها خواهیم پرداخت.

مروری بر آنچه در مرحله گروهی جام جهانی 2022 قطر به وقوع پیوست - اصفهان زیبا

قطر، میزبانی نسبتا ناکام

گروه نخست رقابت‌ها با صدرنشینی هلند و نیز صعود سنگال به پایان رسید. قطر، میزبان این رقابت‌ها با ثبت ضعیف ترین عملکرد در بین تمامی‌میزبان‌ جام‌های جهانی در رتبه آخر گروه جای گرفت.
گرچه قطر در داخل مستطیل سبز کاملا ناکام بود؛ اما پروژه ده ساله قطری‌ها برای ارائه شدن کشورشان به عنوان کشوری صاحب نام درعرصه جهانی و نیز بحث توریست پذیری کاملا موفقیت آمیز بود و می‌توان شاهد رشد این کشور پس از جام جهانی باشیم.
عملکرد درخشان شاگردان لوییس فن خال با هنرنمایی کاگپو،ستاره جدیدشان، نوید آینده ای درخشان در مراحل حذفی این جام برای لاله‌های نارنجی را می‌دهد و قطعا می‌توان آن‌ها را یکی از مدعیان اصلی جام دانست.
از سوی دیگر سنگال که در مسابقه ای بسیار حساس و نزدیک توانست اکوادور را از پیش رو بردارد؛ موفق شد به عنوان تیم دوم از این گروه صعود کند تا کسی جای خالی فوق ستاره مصدوم این تیم یعنی سادیو مانه را احساس نکند.
این گروه شاید برخلاف بسیاری از گروه‌ها‌ی این جام با شگفتی همراه نبود، اما مسابقات سخت و جدال‌ها‌ی حساس آن توانایی تیم‌ها‌ی صعود کننده از این گروه را به خوبی مشخص کرد و دو تیم هلند و سنگال قطعا در مراحل حذفی نیز حریفی دردسر ساز برای هر تیمی ‌خواهند بود.

درس نگرفتن از اشتباهات

دومین گروه جام جهانی با حضور تیم ملی کشورمان از اهمیت ویژه ای برای فوتبال دوستان ایرانی برخوردار بود. شاگردان کارلوس کی روش پس از نمایشی بسیار جذاب در دیدار مقابل ولز و کسب پیروزی در برابر این تیم، در هفته پایانی این گروه در مقابل تیم ملی آمریکا قرار گرفتند و با شکستی ناامید کننده از جام جهانی حذف شدند.
تیم ملی انگلیس با اقتدار توانست به عنوان صدرنشین از این گروه صعود کند تا انگلیسی‌ها مجددا امیدوار به تاریخ سازی و کسب جام توسط تیمشان باشند.
از سوی دیگر نیز نسل جدید فوتبالیست‌های آمریکایی  با نمایشی منطقی در برابر تیم‌های دیگر این گروه توانستند خودشان را به عنوان تیم دوم به مرحله حذفی برسانند.
ولز نیز که پس از سال‌ها به جام جهانی راه یافته بود نتوانست عملکرد قابل قبولی از خود به نمایش بگذارد تا شاگردان راب پیج به آسانی حذف شوند. نکته قابل توجه این گروه برای ما عملکرد دور از انتظار تیم ملی کشورمان در برابر انگلیس و آمریکا بود که انتقادات بسیاری را به کارلوس کی روش وارد ساخت.
سبکی که دیگر جواب گو نبوده و بازیکنانی که بدون هیچ خلاقیتی نمایشی تکراری را به اجرا گذاشتند نتوانستند نظر مثبت اهالی فوتبال را به خود جلب کنند؛ باعث شد تا زمزمه‌های تغییر بر نیمکت کادر فنی تیم و حتی در بین بازیکنان بیش از پیش به گوش برسد.

آلبی سلسته، سزاوارانه صعود کرد

پس از پیروزی عربستان در برابر آرژانتین در دور نخست بازی‌های این گروه، بسیاری از آغاز یک شگفتی بزرگ در جام جهانی صحبت کردند؛ اما در نهایت هیچ شگفتی خاصی در این گروه به وقوع نپیوست.
یاران لیونل مسی در دو دیدار بعدی خود توانستند با قدرت لهستان و مکزیک را از پیش روی بردارند و به عنوان تیم نخست از گروهشان صعود کنند تا همچنان به عنوان یکی از مدعیان اصلی جام نامشان دیده شود.
از سوی دیگر جدال حساس صعود بین لهستان و مکزیک با صعود لواندوفسکی و هم تیمی‌هایش به پایان رسید و پیروزی دو بر یک مکزیکی‌ها در برابر عربستان نیز نتوانست برگه صعود آن‌ها را امضا کند.
تیم ملی لهستان گرچه در این مرحله در هیچ کدام از سه دیدار خود نمایش دلچسب و خوبی از خود ارائه نداد اما سرانجام توانست به دلیل تفاضل گل بهتر به عنوان تیم دوم صعود کند. امیدهای بسیاری به شاگردان لیونل اسکالونی وجود دارد تا بتوانند همچون جام جهانی 1978 و 1986 قهرمان شده و تاریخ ساز شوند.

فرانسه، شکستن طلسم قهرمانان

پس از چندین دوره ناکامی ‌برای مدافعین عنوان قهرمانی و حذف پیاپی قهرمانان ادوار گذشته در جام‌های جهانی، سرانجام فرانسه این طلسم را شکست.
شاگردان دیدیه دشان اگرچه در دیدار پایانی خود در مرحله گروهی در برابر تیم تونس با شکست مواجه شدند، اما در دو دیدار قبلی خود در برابر استرالیا و دانمارک نمایش تحسین برانگیزی را از خود ثبت کردند تا نتیجه دیدار تشریفاتی آن‌ها در برابر تونس برای آن‌ها بی ثمر باشد.
خروس‌ها با پیروزی در برابر دانمارک و استارلیا که با عملکرد بسیار خوب بازیکنانی همچون امباپه، ژیرو هرناندز و شوامنی همراه بود خود را مجددا به عنوان یکی از مدعیان اصلی قهرمانی بر سر زبان‌ها آرودند.
دیگر شانس اصلی صعود از این گروه دانمارک بود. وایکینگ‌ها با عملکرد بسیار خوبشان در مقدماتی جام جهانی و نیز یورو 2020 امیدهای بسیاری برای موفقیت در این جام داشتند.
اما سرانجام برخلاف تصورات با نمایشی دور از انتظار به عنوان تیم آخر گروه پایین تر از تونس از مسابقات حذف شدند. استرالیا نیز علی رغم شروعی ضعیف در بازی نخست برابر فرانسه، با شجاعت و جنگندگی بازیکنانش توانست دو حریف سرسخت خود را در این گروه از پیش رو بردارد تا به نخستین تیم آسیایی صعود کننده در این جام لقب بگیرد.

نسل طلایی، بدون هیچ دست‌آورد

گروه پنجم رقابت‌های جام جهانی با دو شگفتی بزرگ همراه بود. نخستین شگفتی حذف بلژیک، دومین تیم رنکینگ فیفا و شگفتی دیگر صدرنشینی مراکش در حضور بلژیک و کراواسی،  دو غول بزرگ فوتبال اروپا بود.
تیم بلژیک که چندین سال است لقب نسل طلایی فوتبال را یدک می‌کشد؛ در این تورنمنت حتی شباهتی اندک به تیم ترسناک سالیان گذشته خود نیز نداشت. رختکنی کاملا فروپاشیده، اختلافات درون تیمی ‌‌و بازیکنانی که هر کدام برای خود اظهار نظر می‌کردند و هیچ همبستگی تیمی ‌‌نداشتند.
باعث شد تا شاگردان مارتینز در مرحله گروهی جام جهانی قطر به سادگی حذف شوند. از سوی دیگر تیم کاملا متحد و تهاجمی ‌‌مراکش نیز توانست با ارائه نمایش‌هایی بسیار تماشاگر پسند از خود، با شکست کانادا و بلژیک و تساوی برابر کرواسی به عنوان تیم نخست گروه به مرحله حذفی صعود کند.
دیگر تیم صعود کننده از این گروه کرواسی بود. یاران لوکا مودریچ همانند تورنمنت‌های سابق خود توانستند با ارائه فوتبالی منطقی و زیبا با دو تساوی و یک پیروزی به مرحله بعدی جام جهانی صعود کنند تا مجددا همچون جام جهانی پیشین امیدوار برای تاریخ سازی باشند.
کانادا نیز که از آن به عنوان یکی از شانس‌های شگفتی سازی در جام نام برده می‌شد بدون امتیاز همچون قطر میزبان از جام کنار رفت.

گروه مرگ یا گروه شگفتی

شاید بهتر است به جای نام گروه مرگ از گروه شگفتی برای توصیف گروه ششم جام جهانی استفاده شود. تیم ملی ژاپن پس از غلبه بر آلمان در دیدار نخست با شکستی ناباورانه و عجیب در برابر کاستاریکا روبرو شد که با هفت گل برابر اسپانیا تحقیر شده بودند.
پس از تساوی دو شانس اصلی صعود از این گروه در هفته دوم رقابت‌ها تکلیف مشخص شدن تیم‌های صعود کننده و پایان یافتن معادلات پیچیده این گروه به هفته سوم این رقابت‌ها کشیده شد.
در دیدارهای همزمان هفته پایانی این گروه انواع اتفاقات ممکن به وقوع پیوست تا تمامی‌‌ تیم‌ها حتی برای دقایقی اندک خطر حذف شدن را احساس کنند. در یکی از دیدارها آلمان درمسابقه ای پرگل با نتیجه 4 بر 2 کاستاریکا را از پیش رو برداشت.
این درحالی بود که برای دقایقی کاستاریکا از آلمان پیش افتاد و این نتیجه به معنای حذف همزمان دو تیم اسپانیا و آلمان از رقابت‌ها بود. از سوی دیگر لاروخا، علی رغم برتری در ابتدای بازی و ثبت آمار 83 درصدی مالکیت توپ  در برابر ژاپن در نهایت پیروزی را با شکست عوض کردند.
این شکست درحالی رقم خورد که گل دوم ژاپن با بازگرداندن توپی که تمامی ‌افراد تصور می‌کردند از زمین خارج شده است به ثمر رسید؛ اما پس از بررسی‌ها مشخص شد که 1.8 میلی متر از توپ بر روی خط قرار داشت و همین مقدار اندک برای برتری ژاپن و حذف ژرمن‌ها کافی بود.
پس از این بازی اسطوره‌های فوتبال آلمان به نقد مربی تیمشان پرداختند و چنین عملکردی از آلمان را مضحک و دور از شان این تیم بیان کردند.

گروهی با طعم انتقام

گروه هفتم مسابقات جام جهانی قطر نیز فارغ از شگفتی نبود و در حضور اروگوئه قدرتمند، تیم کره جنوبی به همراه پرتغال مجوز صعود به مرحله حذفی این جام را به دست آورد.
شاگردان سانتوس در تیم ملی پرتغال علی رغم شکست در دیدار سوم خود در مرحله گروهی برابر کره جنوبی، اما به لطف دو پیروزی خود در بازی برابر اروگوئه و غنا توانستند به عنوان تیم صدرنشین پای به مرحله حذفی بگذارند.
گرچه نمایش آن‌ها در هر سه دیدار کمی ‌برای علاقمندان به این تیم نگران کننده بود و تا حدی ‌آن‌ها‌ را از جمع مدعیان اصلی جام دور کرد؛ اما با توجه به یورو2016 نمی‌توان هیچ گاه این تیم را بدون شانس قهرمانی در نظر گرفت.
از سوی دیگر غنا نیز که به دنبال انتقام از اروگوئه بود با اینکه نتوانست آن‌ها را شکست دهد اما مانع از صعود شاگردان دیگو آلونسو شد تا آن‌ها را در یک قدمیر‌صعود ناگهان نا امید کند.
فارغ از تمامی‌اتفاقات این گروه، حساس ترین جدال در بین دو تیم اروگوئه و کره جنوبی رقم خورد. دو تیمی‌که در دیدار نخست خود به تساوی در برابر یکدیگر رضایت داده بودند در بازی‌های دوم خود به ترتیب برابر پرتغال و غنا شکست خوردند تا معادلات پیچیده این گروه منتظر بازی‌های آخر بماند.
در بازی‌های پایانی این گروه در حالی که اروگوئه با دو گل از غنا پیش بود و تا حدود زیادی از صعود خود مطمئن بود؛ سرانجام با گل دقیقه 90 هواهنگ هی چان به پرتغال جایگاه دوم خود را از دست رفته می‌دیدند.
علی رغم تمامی ‌تلاش‌های اروگوئه در دقایق پایانی اما با خلق اتفاقی تراژدیک، صعود کره از این گروه رقم خورد و شاگردان پائولو بنتو در حالی که کمتر کسی شانسی برایشان در نظر می‌گرفت توانستند شگفتی ساز شده و دیگر آسیایی صعود کرده از گروهشان لقب بگیرند.

از اقتدار سلسائو تا صعود نه چندان سخت سوئیس

گروه هشتم رقابت‌ها‌ی جام جهانی، صحنه قدرت نمایی شاگردان تیته در تیم ملی برزیل بود. گرچه آن‌ها‌ دیدار سوم خود را در برابر کامرون واگذار کردند، اما این نتیجه با حضور تمامی ‌بازیکنان ترکیب دوم آن‌ها‌ رقم خورد و نمی‌تواند معیار خوبی برای قضاوت تیم اصلی برزیل باشد.
سلسائو در دو دیدار نخست خود برابر صربستان و سوئیس با ارائه فوتبالی چشم نواز و قدرتمندانه توانست دو پیروزی ارزشمند کسب کند تا بازی سوم گروه برایشان تشریفاتی باشد.
بسیاری این برزیل را بسیار شبیه به برزیل 1970 تحت هدایت ماریو زاگالو قهرمان جهان شد و نیز برزیل جذاب تحت هدایت تله سانتانا می‌دانند و با آن‌ها‌ مقایسه می‌کند.
از سوی دیگر کامرون نیز علی رغم پیروزی در بازی سوم برابر برزیل نتوانستن مجوز صعود به مرحله بعد را کسب کند؛ زیرا نیاز به از دست دادن امتیاز توسط سوئیسی‌ها‌ داشت که این موضوع محقق نشد.
دیگر تیم حاضر در این گروه صربستان بود که با توجه به نمایش  درخشان در مقدماتی جام جهانی، بسیاری آن‌ها‌ را یکی از امیدهای صعود از این گروه می‌دانستند؛ با این حال جنگندگی یاران میلینکویچ ساویچ بی نتیجه بود و با شکست 3 بر 2 مقابل سوئیس از دور مسابقات حذف شدند.
سوئیس نیز همچون گذشته با تیمی ‌متحد هماهنطور که باعث عدم راهیابی مستقیم ایتالیا شد؛ توانست در برابر هر سه تیم حاضر در این گروه نمایشی قابل قبول ارائه دهد و با شایستگی تمام صعود کنند.