به گزارش اصفهان زیبا؛ تولیدکنندگان اصفهانی در سالی که با عنوان «مهارتورم، رشد تولید» نامگذاری شده، مطالبههای زیادی از مسئولان دارند. اصفهان، صنعتیترین استان کشور است و با وجود برخورداری از تولیدکنندگان بزرگ و کوچک و متوسط، نقش بسزایی در تولید کشور ایفا میکند.
این مطلب جمعبندی از دغدغهها و مشکلات صنعتگران اصفهان است که طی مصاحبهها و گفتوگوهای متعدد با این تولیدکنندگان به دست آوردیم. صنعتگران اصفهان مطالبهشان رفع این موانع است تا شاهد رشد تولید در این استان صنعتی باشیم.
تولید اصفهان، اسیر بوروکراسیهای دستوپاگیر
برخی تولیدکنندگان اسیر بوروکراسیهای دستوپاگیر شدهاند و گاهی برای پیشبرد فعالیتشان مدت زیادی معطل و بلاتکلیف ماندهاند. تشریفات زائد اداری و بوروکراسیهای پیچیده در اصفهان پررنگتر از سایر استانهاست و این مشکلی است که تولیدکنندگان کوچک و متوسط استانمان بیشتر به آن اشاره میکنند.
این بوروکراسیها تولیدکنندگان را دلسرد و آنها را از فعالیت در بخش خصوصی منصرف یا دستکم، انگیزه آنها را کاهش میدهد. اصلاح جدی بوروکراسیها میتواند مانع زدایی کند و مسیر را برای پیشبرد فعالیتهای صنعتگران هموارتر سازد.
مقرراتزدایی، حذف تشریفات زائد اداری و انتخاب افراد شایسته و متخصص در سمتهای اداری و نه افراد بدون صلاحیت که رفاقتی گزینش میشوند و زمینهساز فساد اداری در سازمانها شدهاند، گامی اساسی برای رفع این مانع است. در سطح کلان هم تغییرات ناگهانی و تصمیمات خلقالساعه و صدور بخشنامههای متعدد و متناقض، صنعتگران را سردرگم کرده است.
قیمتگذاری دستوری؛ آفت رشد تولید
دخالتنکردن در قیمتها و عدمقیمتگذاری دستوری، یکی از مهمترین کارها برای حمایت از تولید است. وقتی کشف قیمت انجام شود، دست واسطهها کوتاه میشود؛ ولی وقتی دولت در بازار دخالت کرده و قیمتها را دستوری تعیین میکند، هیجان خرید برای مواد اولیهای که توسط تولیدکنندگانی که مواد موردنیاز صنایع مادر را تأمین میکنند، افزایش مییابد و دلالی و واسطهگری رواج پیدا میکند.پ
بخشنامههای یکشبه تولید را زمین میزند
در کمال تأسف بخشنامهها و ابلاغیههای پرحاشیه جایگزین حمایت از صنایع شدهاند. یک زمانی جلوی صادرات گرفته میشود و پای طرحهای ضدصادراتی به میان میآید.
یک زمانی قیمتگذاریها دستوری میشود و غیرکارشناسانه تصمیماتی گرفته میشود که وضعیت بازار محصولات را هم آشفته میکند و تولیدکنندگان را با مشکل مواجه میکند.همین تصمیمات خلقالساعه و شتابزده مانع از راهاندازی طرحهای توسعهای برای واحدهای تولیدی استانمان میشوند.
بانکهای اصفهان با تولیدکنندگان همکاری نمیکنند
یکی از دغدغههــای صنعتگران اصفهانی، تأمین مالی است. در شرایطی که نقدینگی در واحدهای تولیدی به خاطر تورم و فشارهای اقتصادی کاهش یافته است، تولیدکنندگان باید مالیات هم پرداخت کنند.
همزمان با افزایش قیمت مواد اولیه و با تغییر روزانه قیمت این مواد، بیشتر نقدینگی کارگاههای تولیدی صرف خرید مواد اولیه میشود و با توجه به اینکه فروش محصولات، چکی و مدتدار است، تولیدکنندگان با بحرانی به نام کمبود مفرط نقدینگی مواجه هستند. همکاری بانکها با تولیدکنندگان نیز در سال جاری اهمیت دوچندانی پیدا میکند.
عوامل متعددی منجر میشوند که بنگاههای تولیدی برای تأمین سرمایه در گردش خود با چالش مواجه شوند که برخی از این عوامل از کنترل بنگاهها خارج است. تأمین مالی بنگاههای تولیدی از وظایف ذاتی بانکهاست. یکی از مشکلات تولیدکنندگان اصفهانی اما همکارینکردن بانکهاست. همکارینکردن برخی بانکهای اصفهان با تولیدکنندگان در جلسات کارگروه رفع موانع تولید استان نیز مطرحشده و مشکلی است که برخی تولیدکنندگان اصفهان نسبت به آن گلایهمند هستند.
تولیدکنندگان به تسهیلاتدهی بانکها نیز نمیتوانند دل خوش کنند. فرایند اعتباردهی بانکها بهگونهای است که عمده تسهیلات به شرکتهای بزرگ تعلق میگیرد و دراینبین واحدهای کوچک و متوسط بینصیب میمانند.
بانکها برای اعطای تسهیلات از متقاضیان وثیقه میخواهند و این بنگاهها در رقابت با سایر بنگاهها ازآنجاییکه املاک و مستغلاتشان بیشتر است، دستشان بازتر است. علاوه بر این، به دلیل ارتباطهای قویتر، از قدرت چانهزنی بالاتری برخوردارند. مجموع این عوامل باعث میشود بخش عمدهای از بنگاهها از تسهیلات بانکی محروم بمانند.
سختگیری مالیاتی بر دوش تولید نباشد
تولیدکنندگان بار سنگینی بر دوششان است و یکی از مطالبههایشان همین کاهش سختگیریهای مالیاتی است. صحبت از عدالت مالیاتی و ترویج فرهنگ مالیاتی در کشور میشود؛ اما دلالانی که در بازارهای مختلف جولان میدهند و سودها به جیب میزنند، از پرداخت مالیات معاف هستند.
این افراد با احاطه بر نابسامانیهای موجود از طریق فعالیتهای غیرمولد بر ثروت خود میافزایند و هیچ نگرانی بابت پرداخت مالیات ندارند. در این شرایط تولیدکنندهای که بهزحمت مواد اولیه تهیه میکند و با وجود فشارهای اقتصادی چرخهای صنعت را میچرخاند، باید بهموقع مالیات پرداخت کند. رفع این مانع نیازمند عزم جدی مسئولان و متولیان استانی است که در سال جاری اهمیت مضاعفی پیدا میکند.
انجام اصلاحات جدی در مبانی فکری حاکم بر تصمیمات لازم است
واقعیت این است که تولید باید به یک ارزش والا در ذهن تصمیمگیران و تصمیمسازان تبدیل شود. برای پشتیبانی از تولید و تولیدکننده در وهله اول نیازمند انجام اصلاحات جدی در مبانی فکری حاکم بر تصمیمات هستیم.
ساختارهای معیوب اجرایی، اداری و سیاسی باید اصلاح شوند. افراد غیرمتخصص که فاقد شناخت از ساختارهای ناکارآمد تأثیرگذار بر متغیرهای اقتصادی هستند و با نسخههای غلط تولیدکنندگان را سردرگم میکنند، از حلوفصل مشکلات تولید هم عاجزند. برای حمایت از تولید و صنعتگر باید برخوردهای سیاسی و شعاری به پایان برسد تا بتوان نسخههای راهگشا برای تولید و تولیدکننده تجویز کرد.