به گزارش اصفهان زیبا؛ هفته گذشته در حاشیه آیین گشایش سیزدهمین نمایشگاه جامع مدیریت شهری و هفتمین نمایشگاه تخصصی حملونقل عمومی و ترانزیت اصفهان، مذاکرههای اولیه امضای تفاهمنامه خواهرخواندگی اصفهان و حلب بین شهرداران این دو شهر انجام شد.
معاد المدلجی، شهردار حلب، بزرگترین شهر و پایتخت تجاری سوریه، مهمان ویژه این نمایشگاه بود و با ابراز خرسندی و تمایل برای خواهرخواندگی حلب با اصفهان عنوان کرد که اصفهان علاوه بر اینکه شهری بسیار زیبا و تمیز است، در شرایط تحریم بهخوبی توانسته اقتصاد رو به توسعه و پویایی داشته باشد و حلب میتواند از این شهر الگوبرداری کند.
او همچنین از علاقه و حس بسیار خوب خود به اصفهان از دوران کودکی تاکنون گفت و ابراز امیدواری کرد 80 درصد شهر حلب که در دوران جنگ تخریب شد، دوباره به دوران اوج خود بازگردد؛ شهری که پس از مکه و پیش از اصفهان از سال ۲۰۰۶ بهعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد و حالا اصفهان نیز تمایل بسیاری به افزایش مراودهها و همچنین عقد خواهرخواندگی با این شهر از سوریه بهعنوان دوست و متحد همیشگی ایران دارد.
ظرفیتهای مشترک اصفهان و حلب
سید محمدحسین سجادنژاد، رایزن اسبق تجاری ایران در سوریه و لبنان، در بررسی روابط اصفهان و حلب در قالب روابط خواهرخواندگی معتقد است استان حلب و اصفهان هم به لحاظ تاریخی و هم صنعتی با یکدیگر مشترکاتی دارند و میتوانند در این حوزهها با یکدیگر به تعامل بپردازند.
او به «اصفهانزیبا» میگوید: «استان حلب به لحاظ تاریخی آثار تاریخی موردتوجهی دارد و قلعه حلب آن نیز معروف است. ازطرفی، همجواری استان حلب با استان لاذقیه، استانی که ظرفیت گردشگری خوبی دارد، میتواند یک امتیاز برای حلب با هدف جذب گردشگر بهشمار رود؛ امکاناتی که در بستر روابط خواهرخواندگی با اصفهان قابلبررسی هستند.»
سجادنژاد در ادامه با اشاره به ظرفیتهای استان حلب خاطرنشان میکند: «استان حلب دومین استان سوریه بعد از دمشق، پایتخت سوریه بوده و مهمترین بخشهای اقتصادی سوریه را در خود جای داده است.»
او میافزاید: «در دورهای حتی این دو شهر در اینکه حلب پایتخت اقتصادی سوریه و دمشق پایتخت سیاسی کشور باشد، با یکدیگر رقابت میکردند؛ دو استانی که چه به لحاظ تاریخی و چه به لحاظ اقتصادی از جایگاه چشمگیری برخوردارند.»
حوزه کشاورزی و صنعتی حلب توسعه یافته است
رایزن اسبق تجاری ایران در سوریه و لبنان با بیان اینکه تمرکز بخش مهمی از اقتصاد سوریه بر استان حلب و شهر حلب است، میگوید: «در منطقه آزاد شیخ نجارِ استان حلب 60 هزار واحد صنعتی ثبت شده است. صنایع مهم این استان شامل صنایع مواد غذایی، صنایع شوینده، صنایع نساجی، کشاورزی و صنایع ماشینآلات کشاورزی است. از طرفی، استان حلب هم به لحاظ وسعت و هم به لحاظ موقعیت حساس جغرافیایی جایگاه مهمی دارد. این استان هممرز با ترکیه است و ارتباط ترکیه با سوریه از استان حلب از طریق یک تا دو ورودی صورت میگیرد، ورودیهایی که قبلا بیشتر ماشینهای ترانزیتی از آنها وارد سوریه میشدند.»
به گفته سجادنژاد، بخش تجاری استان حلب نیز از سابقه و قدمت زیادی برخوردار است و موقعیت این استان ازلحاظ سیاسی قابلبررسی است. او عنوان میکند: «استان حلب نزدیک ساحل است و با استان لاذقیه نیز هممرز است.»
سجادزاده همچنین با اشاره به اینکه رویکرد دولت سوریه پیش از بحران و جنگ چه در زمان حافظاسد و چه هماکنون که بشار اسد رئیسجمهور این کشور است، توسعه بخش کشاورزی و بخش صنعتی بوده است، ادامه میدهد: «در حال حاضر بخش کشاورزی و صنعتی استان حلب نیز به دلیل اجرای این رویکرد طی سالهای متوالی توسعه یافته است.»
رویکرد اقتصادی سوریه بر مبنای تولید و صادرات است نه واردات
سید محمدحسین سجادنژاد، رایزن اسبق تجاری ایران در سوریه و لبنان، در توضیح اینکه رویکرد کلی اقتصاد سوریه بر مبنای تولید و صادرات است و در حوزه واردات اما چندان فعال نیست و البته انگیزهای هم برای فعالیت در این حوزه ندارند، میگوید: «سوریها بهدنبال این هستند که صنایع مختلف را تولید و صادر کنند؛ به همین خاطر هم احیا و بازسازی صنایع آسیبدیده در جنگ برای آنها بسیار مهم و در اولویت است؛ تا اینکه بتوانند توسعه صنایع و صادرات کشور خود را در بازارهای مختلف شاهد باشند.»
سجادنژاد ادامه میدهد: «بخشی از طرح بازسازی سوریه توسط ترکیه پایهریزی شده است و بخشی دیگر نیز توسط کشورهای اروپایی همچون ایتالیا و آلمان انجام میشود؛ حتی آمریکا و کره جنوبی نیز در راهاندازی بخشهای مختلف این کشور پس از جنگ مشارکت دارند تا حوزه آسیبدیده صنعتی سوریه در بخش دولتی و خصوصی احیا شود. این رویکرد اولین اولویت سوریه است.»
رایزن اسبق تجاری ایران در سوریه و لبنان با بیان اینکه سیاست دوم سوریه در حوزه اقتصادی تهیه مواد اولیه تولیدات در همه زمینههای این کشور است، خاطرنشان میکند: «مواد اولیه در سوریه وجود دارد؛ اما این مقدار از مواد اولیه کفاف تولیدات این کشور را نمیدهد. سوریها بیشتر بهدنبال تهیه مواد اولیهِ باکیفیت و قیمت مناسب هستند. ازطرفی، در شرایط حساس اقتصادی سوریه که دولت در تأمین منابع ارزی با مشکل مواجه است، اولویت با تهیه مواد اولیه است و ارز موردنیاز تجار نیز بر اساس واردات مواد اولیه سهمیهبندی میشود. دولت سوریه ارز موردنیاز برای تهیه اقلام مصرفی را تحت شرایط خاص و با محدودیتهایی تخصیص میدهد. به عبارتی، مهمترین سیاستی که دولت سوریه هماکنون در پیشگرفته و اجرایی میکند، تخصیص منابع ارزی برای مواد اولیه و بازسازی صنایع از بین رفته است.»
سجادنژاد در ارائه پیشنهاد خود به اصفهان برای بهرهبرداری از رابطه با حلب میگوید: «در حال حاضر بخش بزرگی از حلب در حوزههای کشاورزی، کارخانهها و منازل مسکونی که در جنگ توسط تروریستها، آمریکا و ترکیه تخریب شده، درحال بازسازی است و اصفهان میتواند از طریق روابط خواهرخواندگی تمرکز خود را بر بازسازی حلب بگذارد. از سوی دیگر، تجهیزاتی که قرار است برای این بازسازی تهیه شود نیز میتواند از شهر اصفهان به استان حلب فرستاده شود و اصفهان از این طریق سهم خوبی را از بازسازی و البته تهیه و تأمین مواد اولیه حلب از آن خود کند.»