به گزارش اصفهان زیبا؛ باوجود تأکید فعالان میراثفرهنگی مبنی بر عدم تخریب مسجد کازرونی، شبستان این مسجد روز پنجشنبه (بیستوپنجم مرداد) تخریب شد.
پیشازاین امیر کرمزاده، مدیرکل میراثفرهنگی استان اصفهان طی مصاحبه تلفنی با صداوسیما عنوان کرده بود که شبستان مسجد کازرونی جزو بخش تاریخی مسجد نیست؛ اما فعالان میراثفرهنگی و معمارانی عنوان میکردند که این مسجد تاریخی است و نباید به بهانه تعمیر، تخریبی در آن صورت گیرد. مسجد کازرونی یکی از مساجد معاصر اصفهان در محله عباسآباد است که به دست علیاکبر کازرونی بناشده و در تملک خانواده کازرونی قرار دارد. معماری دوره گذار و حفظ تداوم معماری گذشته در مسجد کازرونی، چرخش هنرمندانه شبستان این مسجد روبهقبله و همچنین آثار کاشیکاری و خطاطی آن به خط نستعلیق از ویژگیهای بارز این اثر تاریخی است.
این مسجد بخشی از خاطره جمعی مردم اصفهان را در خود محفوظ دارد و افرادی که نماز در محراب این مسجد اقامه کردهاند، افرادی چون حاجآقا رحیم ارباب استاد علم فقه، حاج میرزاعلی آقای شیرازی از عرفای بزرگ ایران و مرحوم حاج شیخ حسن نجفآبادی از علمای بزرگ بودهاند.
در سالهای گذشته هیئتامنای این مسجد درگیر چالشها و مشاجرههای فراوانی برای توسعه آن بوده است؛ بهگونهای که اقدام به تخریب این مسجد با واکنش اهالی محل و اقامه نمازجماعت در خیابان عباسآباد همراه بود. پیشازاین شهرام امیری، سخنگوی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان، در گفتوگویی اظهار کرده بود: شهرداری منطقه یک به میراث فرهنگی اعلام کرد که بدون مجوز میراث و تصویب طرح هیئتامنا هیچگونه مجوز ساختوسازی در این مسجد واجد ارزش صادر نمیکند و بر این اساس، میراثفرهنگی هنوز در رابطه با طرح هیئتامنا هیچ تصمیمی نگرفته و مجوزی صادر نکرده است. او افزود: هیئتامنا در زمان مدیر سابق میراثفرهنگی اصفهان طرحی را به میراث ارائه کرده که هنوز تصویب نشده است.
امیری تأکید کرده بود: هر اتفاقی در مسجد افتاده است، دخل و تصرف هیئتامنا محسوب میشود و شهرداری و میراث مجوزی برای هیچگونه عملیات تخریبی یا ساختوساز صادر نکرده است و اگر هم هیئتامنا بدون مجوز این دو نهاد اقدام کند، قاعدتا غیرقانونی بوده و مورد پیگرد قانونی است.
مرداد سال گذشته در گزارشی که در «اصفهان زیبا» منتشر شد، محمدعلی ایزدخواستی، مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، به اهمیت این مسجد اشاره کرد: «هم معماران و علاقهمندان میراث و هم سایر مردم منطقه دغدغه حفاظت از مسجد کازرونی را دارند و این همنشینی و همصدایی را شاید در کمتر اتفاق میراثی تابهحال دیدهایم؛ همین نکته هم بود که وقتی مردم متوجه شدند قصد تخریب شبانه مسجد وجود دارد، اقشار مختلف خودشان را به مسجد رساندند و مانع از این کار شدند.ما در شهرهایمان بهشدت بهدنبال تقویت هویت هستیم تا بتوانیم انسانها را در قبال شهرها مسئول کنیم و از حس تعلقی که به شهرها و محلهها بهوجود میآید، در راستای حفظ و توسعه شهر استفاده کنیم.
حالا شاهد این هستیم که این حافظه تاریخی در جغرافیایی به نام خیابان عباسآباد نقشآفرینی بسیار خوبی داشته و اینها همه مدیون مسجدی است که در طول قریب به یک قرن مملو از نمازگزاران بوده است. همنشینی ارزشهای کالبدی، تاریخی و اجتماعی در این مسجد، از آن، نمونه کمنظیری در حیات اجتماعیمذهبی شهر اصفهان ساخته است.» با این همه به نظر می رسد تخریب شبستان این مسجد در روزهای آینده نیز به یکی از موضوعهای مهم شهر اصفهان تبدیل شود، شبستانی که مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان آن را جزو بخش تاریخی مسجد نمی داند؛ اما مردم و رسانه ها در طول یک سال گذشته در برابر تخریب آن مقاومت کردند.