به گزارش اصفهان زیبا؛ در تازهترین گزارش مرکز پژوهشهای اتاق ایران، قطعیهای مکرر برق اصلیترین مشکل فعالان اقتصادی شناسایی شده است. بهدلیل قطعیهای گسترده برق (دو تا سه روز در هفته) همچنان شرکتها در رکود هستند و با ظرفیت بسیار پایینتر از توان تولید فعالیت میکنند؛ همچنین قطعیهای برق با آسیب به دستگاهها و مواد اولیه شرکتها را متضرر کرده است. برخی از شرکتها بهدلیل کاهش فعالیتها ناشی از قطعی برق و مشکلات تولید ناچار به تعدیل نیروی کار خود شدهاند. از طرفی سطح پایین دستمزدها نیز باعث شده تا نیروی انسانی تمایلی به ماندن نداشته باشند. علاوه بر قطعیهای گسترده برق، تغییرات دولت و تعطیلات تابستان نیز در کندی فعالیتها تأثیرگذار بوده است.
در شامخ مدیران خرید کل اقتصاد در مرداد 1403 معادل 44.9 محاسبه شده است. این شاخص نشان میدهد که سطح فعالیتهای اقتصادی در این ماه همچنان کاهشی است و همچنین پس از تعدیل فصلی، این شاخص برای مرداد معادل 47.4 برآورد شده که حاکی از رکود برای چهارمین ماه پیاپی است.
مواد اولیه دیرهنگام به بخش تولید میرسد
بهدلیل عدمتخصیص ارز، مواد اولیه بهکندی به بخش تولید میرسد؛ اما بسیاری از شرکتها منتظر تأثیر مثبت شروع به کار دولت جدید و تغییر سیاستها در جهت سهولت کسبوکار هستند؛ همچنین به عقیده بنگاههای تولیدی، دریافت ارز در بخش بازرگانی نسبت به سایر بخشها راحتتر است؛ درحالیکه تولیدکنندگان با چالش زیادی در دریافت ارز روبهرو هستند.
بسیاری از شرکتها همچنان با مشکل رفع تعهد ارزی روبهرو هستند و برخی نیز مشکلات زیادی مرتبط با امور مالیاتی دارند.برخی از شرکتها بهرغم اینکه مواد اولیه را با قیمت هنگفت خریداری میکنند؛ اما بهدلیل افزایش رکود در بازار مصرف برای حفظ بازار و تقویت تقاضا و فروش ناچار به فروش با قیمت پایینتر هستند. گاهی نیز به دلیل عدمتسویه بدهیهای مشتریان و کمبود نقدینگی، با کمبود منابع مالی روبهرو شدهاند.شرکتهای حملونقل بهدلیل معطلی طولانیمدت حدود 700 دستگاه خودرو در مرز ماهیرود افغانستان و عدم مجوز ورود و تخلیه بار در این کشور، دچار مشکلات بسیاری شدهاند؛ این در حالی است که قبلا مجوزهای لازم به آنها دادهشده!
بدهی شرکتها تسویه نشد
افزایش رکود در سمت تقاضا و تسویهنشدن بدهیها، سفارشها و کمبود نقدینگی مشتریان باعث شده تا در برخی فعالیتها با وجود اینکه شرکت تولید پایینی داشته است؛ اما نتواند بفروشد و درنتیجه موجودی انبار افزایش داشته است.
کاهش میزان تولید محصول یا ارائه خدمات
در مردادماه شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمات» بعد از تعدیل فصلی عدد 43.4 به دست آمده که برای پنجمین ماه پیاپی کاهشی است و این شاخص درحالیکه نسبت به تیر (۴۵.2) کاهش شدیدتری داشته، دومین کمترین مقدار را در ۴۶ماهه گذشته در سری تعدیلشده به ثبت رسانده است.
همچنین بر اساس اطلاعات شامخ مردادماه، شاخص «میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی» پس از حذف اثر فصلی 47.7 به دست آمده که نسبت به ماه قبل با شدت کاهش بیشتری همراه بوده و کمترین مقدار 45ماهه را به ثبت رسانده است.
شاخص «میزان فروش کالاها یا خدمات» در مردادماه پس از حذف اثر فصلی، معادل 46.9 است که برای چهارمین ماه پیاپی کاهشی است و در 19 ماه گذشته دومین کمترین میزان خود را به ثبت رسانده است.شاخص «میزان سفارشها جدید مشتریان» در مرداد، پس از حذف اثر فصلی، معادل 46.9 برآورد شده و برای چهارمین ماه متوالی از اردیبهشتماه کاهشی است که نشان میدهد کمبود نقدینگی طرف تقاضا در کاهش سفارشها تأثیر داشته است.
در همین حال تقاضای خارجی نیز همچنان برای چهارمین ماه پیاپی و با شدت بیشتری نسبت به ماه قبل کاهش داشته؛ به طوریکه شاخص میزان صادرات کالا یا خدمات در مردادماه عدد 46.8 را به ثبت رسانده است. به عقیده فعالان اقتصادی مراسم اربعین و محدودیت در مرزها برای نقلوانتقال کالاهای تجاری، در کاهش صادرات به عراق بهعنوان یکی از مقاصد اصلی صادرات محصولات صنعتی کشور تأثیر داشته است.
شاخص «میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی» پس از حذف اثر فصلی 47.7 کاهش داشته و نسبت به ماه قبل با شدت کاهش بیشتری همراه بوده و کمترین مقدار 45ماهه را به ثبت رسانده است. از یک سو به دلیل فشار هزینههای زندگی و عدم تناسب آن با حقوق و دستمزد، نیروی کار انگیزهای برای ماندن در شرکتها را ندارند و از طرف دیگر به دلیل قطعیهای برق، عدمتخصیص ارز مواد اولیه و کاهش تقاضا، تولید کاهش داشته و بسیاری از شرکتها تعدیل نیرو داشتهاند.
شاخص «قیمت محصولات تولیدشده و خدمات ارائهشده» 58.1 بهدستآمده که بیشترین مقدار هشت ماه اخیر را ثبت کرده است. افزایش نرخ ارز طی ماههای گذشته و عدمتخصیص ارز بر افزایش قیمت شرکتها تأثیرگذار بوده است؛ اگرچه گاهی بهدلیل رکود در تقاضا و بهمنظور تقویت تقاضا افزایش قیمتها را تاکنون اعمال نکردهاند.
شاخص «میزان فروش کالاها یا خدمات» در مردادماه پس از حذف اثر فصلی 46.9 بهدستآمده که برای چهارمین ماه پیاپی کاهشی است و در 19 ماه گذشته دومین کمترین میزان خود را به ثبت رساندهاست. فروش در مردادماه با شدت بیشتری در مقایسه با ماه قبل کاهشی بوده است. به نظر میرسد تداوم کاهش سطح تقاضای داخلی متأثر از کمبود نقدینگی و کاهش تقاضای صادراتی باعث شده تا همچنان فروش شرکتها در سطوح پایین باقی بماند.