به گزارش اصفهان زیبا؛ باند سفیدی بهصورت عمودی از میانه سرش تا پیشانی با چسب چسبانده بود. خودش را یک معلم بازنشسته معرفی کرد. کارش بعد از بازنشستگی توزیع اقلام فرهنگی در میان مدارس بود. چندی پیش برای توزیع اقلام راهی یک مدرسه در کوچه ماهان واقع در خیابان بزرگمهر شده بود. برخورد سرش با علمک گاز که فاصله استانداردی تا زمین نداشته، باعث شکستگی شدید سرش وخوردن 16 بخیه شده بود.
تقی زاده به دفتر روزنامه مراجعه کرد تا ماجرا و اتفاقی را که برایش افتاده بود، برایمان شرح بدهد. «داشتم به یکی از دبیرستانهای داخل کوچه ماهان میرفتم. به شرح وظیفهای که دارم در حال عبور از کنار کوچه بودم تا بتوانم به مدرسهای برای معرفی محصولات فرهنگی سری بزنم. آفتاب شدیدی بود. برای فرار از آفتاب در کوچه ماهان از باریکه راه در حال عبور بودم، یکمرتبه وقتی سرم را بالا آوردم بهشدت با علمک برخورد کردم و سرم خونریزی شدید کرد. خودم را سریع به یک مرکز درمانی رساندم و در بیمارستان 16 بخیه خورد.»
ممکن بود فرد دیگری دچار آسیب بشود
تقی زاده که سالها تدریس داشته به دنبال بررسی موضوع میرود و برطرف کردن مشکل به جهت جنبه عمومی برایش مهم میشود. «برای پیگیری موضوع داخل محل رفتم تا برای اثبات موضوع و مشکلی که علمک داشت و ممکن بود فرد دیگری دچار آسیب بشود، استشهاد محلی پر کنم. علمک بین دو منزل مسکونی مشترک بود. یکی از خانهها قدیمی و یکی دیگر تازهساز و عقبنشینی کرده بود و طبق قانون باید جای علمک را تغییر میداد.
اما این اتفاق نیفتاده بود. مالکان خانه قدیمی سنشان بالا بود و نسبت به تغییر جای علمک ابراز بیاطلاعی کردند. یکی از ساختمانها مؤسسه دارالقرآن بود. آقای ملکی مالک ساختمان گفت: «باید وقتی عقبنشینی میکردیم، علمک را تغییر میدادند». اما پیمانکار کارش را درست انجام نداده بود. طبق بررسی من صاحبخانه هم سرش به علمک خورده بود. استشهاد محلی ضمیمه پرونده پزشکی شد و چند نفر هم شاکی بودند.»
این معلم بازنشسته که در صحبتهایش مکررا تأکید بر رفع موضوع و بررسی این اشکال در شهر بود، گفت: «بعضی همسایهها هم برخوردی با علمک داشتند. در زمان تهیه استشهاد محلی شاهد احتمال برخورد سر یک رهگذر دیگر بودیم. البته بعد از این اتفاق در خیابان های مختلف این مشکل را دیدم. حتی مواردی هم دچار مشکل شده بودند اما پیگیری نکرده بودند.»
المانهای شهری و گردشگری باید در اصفهان رعایت شود
تقی زاده که تحصیلات گردشگری دارد با تأکید بر اینکه اصفهان پایتخت فرهنگی است و باید استانداردهای گردشگری و شهری در آن رعایت شود، اضافه کرد: «من در خیابانهای مختلف علمکهای خطرآفرین زیاد دیدم. باید تدبیری اندیشه شود تا این موضوع سریعا رسیدگی شود. بهاحتمالزیاد استانداردی تعریف شده که باید رعایت شود.»
این معلم بازنشسته بعد از تهیه استشهاد به شرکت گاز مراجعه کرده و شکایت خودش را به واحد حراست و مشاور حقوقی این اداره ارجاع داده بود که ورود جدی به مسئله نداشتند و پاسخ مناسبی دریافت نکرده بود. او تأکید کرد: «به من گفتند پیمانکار را معرفی کنم، درحالیکه این وظیفه من نبوده است. پیمانکاران باید وظایفشان را درست انجام دهند و تحت نظارت باشند. پیمانکار این ساختمان هم تهران بود و عملا دسترسی به آن وجود ندارد.»
شنیدن شرح ماجرا و اتفاقی که برای این شهروند افتاده بود، ما را به بررسی میدانی موضوع کشاند. طبق آدرس به کوچه مهران در خیابان بزرگمهر رفتم. با چند علمک مواجه شدم که به لحاظ قرار گرفتن در موقعیت مناسبی نبود و احتمال خطر وجود داشت. علمکی که در این کوچه باعث حادثه شده بود، ارتفاع بسیار پایینی داشت و در حین گزارش میدانی نیز با یک صحنه احتمال حادثه و برخورد مواجه شدم. علمک بین دوخانه مشترک بود که خانه نوسازشده عقبنشینی کرده بود، ولی علمک هنوز سر جایش باقی مانده و حادثهساز شده بود. گفتوگویم با اهالی یکی از خانهها که مشترک علمک بودند نتیجه نداد. آنها میگفتند «اداره گاز باید بیاید علمک را جابهجا کند نیامده، ما هم نمیتوانیم پیگیری کنیم.»
طبق قانون نصب علمک و جابهجایی آن با اداره گاز است
آنچه در قوانین آمده است، اصولا از کنتور گاز تا علمک در محدوده شرکت ملی گاز است. تعیین محل علمک فقط با استعلام یا دریافت اطلاعات از شرکت گاز ناحیه از سوی کارفرما یا مجری امکانپذیر است. ناظر و مجری نیز بر اساس نظارت اداره گاز فعالیت میکنند.
در بندی از قوانین مطرحشده در نظام مهندسی درخصوص محل نصب علمک پیرو صورتجلسه کمیته چهارجانبه گاز مورخ اسفند سال 93 آمده است، درخصوص محل اجرای نصب انشعاب (علمک) مقرر شد با توجه به اینکه مسئولیت مکان نصب انشعاب (علمک) بر عهده شرکت گاز و مجوزهای لازم را کسب کرده است؛ لذا کارشناسان ناظر سازمان بر طبق مبحث 17 مقررات ملی ساختمان نسبت به کارشناسی پس از علمک اقدام و از اظهارنظر درخصوص محل اجرای علمک خودداری کنند.
همچنین در برخی مواقع که به علت عقبنشینی ملک، علمک از ملک موردنظر فاصلهدار میشود، مهندس ناظر مسیر را از شروع ملک نشان میدهد و تأیید میکند و شرکت گاز با استفاده از رابط یا جابهجایی علمک نسبت به گازرسانی ملک اقدام خواهد کرد و مهندس ناظر هیچگونه مسئولیتی در این خصوص نخواهد داشت.
در اسرع وقت به مشکل رسیدگی میشود
طبق این مادهقانونی و مسئولیت شرکت گاز در خصوص علمک ها به سراغ مدیرعامل شرکت گاز استان در خصوص پاسخگویی رفتیم. در گفتوگو با ابوالقاسم عسکری مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان مشکل پیشآمده مطرح و وضعیت علمک طبق بررسی میدانی شرح داده شد. عسکری در پاسخ به این سؤال ضمن عذرخواهی از اتفاق پیشآمده برای شهروند اصفهانی گفت: «نظارت بر علمکها انجام میشود و علمکها بر اساس مشخصات فنی و در ارتفاع خودش و طبق استانداردها نصب میشود. البته بهمرورزمان مالکان یا شهرداری اقدام به آسفالت کوچهها میکنند و یا بدون اطلاع به شرکت گاز اقدام به عقبنشینی میکنند و به شرکت گاز اطلاع نمیدهند و استعلام نمیگیرند و همین مسائل باعث مشکلات میشود.»
او با تأکید بر اینکه بزرگترین شبکه توزیع گاز را در استان داریم و جمعیت زیادی تحت پوشش قرار دارند، گفت: «بالاخره در شهر به این بزرگی مواردی ازایندست هم پیدا میشود. البته یک مورد هم نباید وجود داشته باشد. به بچههای تعمیرات گفته شده موارد اینچنینی را رسیدگی کنند و در بازدیدها سرکشی کنند تا موارد مشکلدار حل شود.»
مدیرعامل شرکت گاز استان با اشاره به اینکه باید شهرداری قبل از صادر کردن پروانه تخریب از شرکت گاز استعلام کنند و کارشناسان بیایند و علمک را جمع کنند، گفت: «ساختمانها بعد از انجام عملیات نوسازی، نصب علمک را انجام دهند. روند کار و نحوه انجام این موضوع با شهرداری پیگیری شده و مقرر شده قبل از هرگونه تخریب از شرکت استعلام کنند.»
او در پاسخ به این سؤال که خسارت فرد توسط چه کسی باید پرداخت شود، گفت: «بیمه حوادث پوشش میدهد. ما از این حادثه ناراحت هستیم و به همکاران دستور رسیدگی فوری میدهیم. البته در استان گستردگی و فراوانی زیاد است و به لحاظ آماری نباید یک مورد هم وجود داشته باشد و در اسرع وقت رسیدگی خواهیم کرد.»
عسکری در پاسخ به این شبهه که پرداخت نشدن مطالبات پیمانکاران باعث تعلل آنها در منتقل کردن علمکها و انجام وظایفشان در قبال ساختمانهای جدید شده است، گفت: «این حرف صحت ندارد. در دو سال و نیم گذشته بهترین زمان پرداخت به پیمانکاران علاوه بر مشکلات اقتصادی که وجود داشته، بوده است. نظارت ما بر پیمانکاران هم دائمی است و هرروز دستور کار را دریافت میکند و روزانه و ساعتی گزارش میآورند. شرکت گاز یکی از منظمترین شرکتهاست. تمام نقشهها، شبکهها، عمقها مشخص است و دقیقترین سیستمها را ما در کشور داریم.»
مدیرعامل شرکت گاز درخصوص تعامل با شهرداری در خصوص انجام استعلامها و نصب علمکها گفت: «ما در تأمین انرژی و رضایتمندی شرکت گاز سرآمد هستیم و تلاش میکنیم مشکلی ایجاد نشود. این مسئله و روند کار با شهرداری در اکثر مناطق انجام میشود و خوشبختانه تعامل خوبی داریم و جلسات متعددی داشتیم تا مشکلی ایجاد نشود.»
به دنبال پیگیری روزنامه
به دنبال پیگیری «اصفهانزیبا» در این خصوص، مدیرعامل شرکت گاز در دستور به مسئول رسیدگی به مشکل این علمک، عوامل شرکت گاز در اسرع وقت نسبت به شناسایی مشکل و جابهجایی علمک خطرآفرین در این خیابان اقدام کردند و مستندات این اقدام به دفتر روزنامه ارسال شد.
پیگیری شرکت گاز و رسیدگی مدیرعامل گاز استان در خصوص سوژه موردنظر قابلتقدیر است، اما باید در خصوص نظارت بهتر بر عملکرد شهرداریها در خصوص دریافت استعلامها و تغییر علمکهای نامناسب اقدامات و نظارت بهتری انجام شود تا دیگر شاهد اتفاقات مشابهی نباشیم.