کشاورزان برای تقسیم آب چاه‌ها دچار چالش شدند

قطعی برق؛ داغی دیگر بر دل کشاورزان اصفهان

ناترازی‌های حوزه انرژی علاوه بر نفت و گاز، تا حوزه برق نیز گسترده است؛ اما قطعی برق در برخی از استان‌ها به‌ویژه در اوج گرما نه‌تنها برای شهروندان، بلکه برای صنایع مختلف و حتی کشاورزان نیز شرایطی سخت ایجاد کرده بود.

تاریخ انتشار: 11:18 - یکشنبه 1403/07/1
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه
قطعی برق؛ داغی دیگر  بر دل کشاورزان اصفهان

به گزارش اصفهان زیبا؛ ناترازی‌های حوزه انرژی علاوه بر نفت و گاز، تا حوزه برق نیز گسترده است؛ اما قطعی برق در برخی از استان‌ها به‌ویژه در اوج گرما نه‌تنها برای شهروندان، بلکه برای صنایع مختلف و حتی کشاورزان نیز شرایطی سخت ایجاد کرده بود. به ازای هر یک‌درجه افزایش دما، یک‌هزار و ۵۰۰ مگاوات به مصرف برق کشور اضافه می‌شود که به دلیل ناترازی‌های موجود، تأمین برق برای همه مردم را با مشکل مواجه می‌کند.

کشاورزان که سال‌هاست با مشکلات خشک‌سالی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، تابستان امسال با چالش قطعی برق نیز مواجه شدند که بخش‌های تولیدی مختلفی را به خسارت و چالش دچار کرده بود.به گفته عضو هیئت‌رئیسه اتاق اصناف کشاورزی شهرستان اصفهان، بیشتر چاه‌های کشاورزی شراکتی و بین تعدادی از کشاورزان مشترک است که با قطعی برق، برای تقسیم آب کشاورزان به مشکل می‌خورند. حسین محمدرضایی در گفت‌وگو با «اصفهان زیبا« بیان می‌کند که با خشک‌بودن نُه‌ماهه زاینده‌رود در سال، آب چاه‌ها و منابع زیرزمینی کاهش یافته است، در زمان کشت تابستانه چاه‌های کشاورزی به‌قدر کافی آب ندارد و با قطع پنج‌ساعته برق در طول تابستان ضرر زیادی به درآمد کشاورز می‌زند.

تأثیر بی‌برقی‌ها روی آبیاری و کشت

محمدرضایی از درددل کشاورزان این‌طور می‌گوید: کشاورزانی در طول سال به آب زاینده‌رود دسترسی داشتند و هر موقع آب می‌خواستند از آب رودخانه استفاده می‌کردند؛ ولی متأسفانه به دلیل مدیریت ناصحیح بر زاینده‌رود، فعلا رودخانه خشک است و چاه‌های کشاورزی آب کمی دارند که پاسخگوی درصد پایینی از کشت کشاورزان بوده و با قطعی برق مشکل آن‌ها چندین‌برابر می‌شود. به گفته عضو هیئت‌رئیسه اتاق اصناف کشاورزی شهرستان اصفهان، قطعی برق چاه‌های کشاورزان به‌قدری به آبیاری و کشت و کار ضرر می‌رساند که برخی کشاورزان می‌گویند، ای‌کاش برق خانه‌ام قطع می‌شد؛ ولی برق چاه را قطع نمی‌کردند!

او با اشاره به تجربه سال‌های گذشته خاطرنشان می‌کند: به‌صورت اختیاری، طی تفاهم‌نامه‌ای بعضی از کشاورزان رضایت به قطعی برق در پیک مصرف به مدت چهار ساعت می‌دادند و ۲۰ ساعت دیگر برق برای آن‌ها رایگان می‌شد؛ اما امسال قطعی برق برای تمام چاه‌های کشاورزی اجباری است. همچنین در کنار اکثر چاه‌های کشاورزی یک اتاق کارگری وجود دارد که با قطع برق یخچال، کولر و سیستم‌های حفاظتی‌اش از کار می‌افتد یا دامداری‌های نزدیک چاه‌های کشاورزی برای شرب دام خود به مشکل می‌خورند. علاوه بر این، با قطع برق ماهیان داخل استخرهای چندمنظوره ذخیره آب، با کمبود اکسیژن مواجه شده و تلف می‌شوند.

مزرعه تولید برق خورشیدی راه‌اندازی شود

محمدرضایی معتقد است با این کمبود آب و بارندگی در کشور و با ذخیره‌کردن آب پشت سدها، بخشی از آب تبخیر می‌شود که می‌توان از نیروگاه‌های بادی و خورشیدی برای جلوگیری از قطعی برق استفاده کنند.

عضو هیئت‌رئیسه اتاق اصناف کشاورزی شهرستان اصفهان می‌گوید: کارشناسان باید برای قطعی برق فکری کنند و زیرساخت‌ها را توسعه دهند، نیروگاه‌های تولید برق را افزایش دهند، با توجه به موقعیت آب‌وهوای ایران مزرعه‌های تولید برق خورشیدی و نیروگاه‌های بادی باید اضافه شود تا در آینده شاهد چنین قطعی‌های طولانی و همه‌روزه نباشیم.

بی‌برقی امنیت غذایی را تهدید می‌کند

این قطعی‌ها نه‌تنها صنایع و بخش خانگی، بلکه بخش کشاورزی را هم با مشکلات متعددی مواجه کرده و براثر قطعی‌های مکرر برق، خسارات جبران‌ناپذیری به تولید و اقتصاد خانوار کشاورزان وارد شده است؛ خسارتی که درنهایت امنیت غذایی کشور را هم تهدید می‌کند. فعالان اقتصادی بخش کشاورزی می‌گویند در حال حاضر کشاورزان درخصوص قطعی برق چاه‌های کشاورزی با مشکلات اساسی روبه‌رو هستند.

کارشناسان اقتصادی بخش کشاورزی معتقدند که با قطع برق چاه‌های کشاورزی، عملکرد تولید ۳۰ تا ۳۵درصد در بخش کشاورزی کاهش می‌یابد. بالغ‌بر ۸۰درصد چاه‌های آبیاری کشور عمدتا به برق وابسته هستند و یک کشاورز در زمان مشخصی آبیاری انجام می‌دهد.

قطعی برق پنج تا شش‌ساعته چاه‌های کشاورزی در روز، تولید را با محدودیت و چالش‌هایی روبه‌رو کرده و طبق گفته کارشناسان این حوزه این موضوع خلاف قانون است؛ چراکه براساس قانون، وزارت نیرو ملزم به ‌تأمین ۲۴ساعته برق بخش کشاورزی است و درصورتی‌که شرایط تأمین برق بحرانی و حساس باشد، اولویت آخر باید قطع برق چاه‌های کشاورزی باشد.با قطع برق مقدار آبی که در اختیار کشاورز قرار می‌گیرد، ۶۰ تا ۷۰درصد کاهش می‌یابد که این امر بر تولید اثر می‌گذارد و این امروز تأثیری ۲۵ تا ۳۰درصدی بر میزان تولیدات کشاورزی دارد. از طرفی با قطع یک‌باره برق، دوباره‌کاری و هدررفت منابع آبی اتفاق می‌افتد؛ به‌عنوان‌مثال قبل از قطعی برق ممکن است آب به‌وسط مزرعه رسیده باشد که با قطع برق و آمدن آن از ابتدا باید آبیاری صورت بگیرد که این امر منجر به هدررفت منابع آبی یا نرسیدن آب به تمام مزرعه می‌شود.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

سیزده + 18 =