به گزارش اصفهان زیبا؛ «باید فرصت حضور و مشارکت برای کسانی که تا کنون در حاشیه بودند را فراهم کنیم.» این جمله را مسعود پزشکیان اوایل مردادو پس از انتخابش بهعنوان ریاستجمهوری دولت چهاردهم، در توییتر خود منتشر و خاطرنشان کرد باید به مردم ایران، زنان، جوانان و قومیتها بهعنوان فرصتهای بینظیر ملی نگریست؛ چراکه آنها میتوانند راههایی نو برای حل مشکلات کشور ارائه دهند.
پزشکیان پیشتر نیز در مراسم تنفیذ و تحلیف خود، عنوان دولتش را «دولت وفاق ملی» معرفی کرد و گفت: «وفاق ملی یعنی دستبرداشتن از اختلافاتی که جز بر پایه نفسانیت شکل نگرفته و دست در دست هم نهادن برای دستیابی به این چشمانداز.» رویکردی که جامعه چند فرهنگی و چند قومیتی ایران فراوان به اجرای آن نیاز دارد تا در سایه توافق و همبستگی گروههای مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، انسجام اجتماعی، ثبات سیاسی و درنهایت توسعه اقتصادی در کشور حاصل شود؛ بهعنوانمثال در سایهای رویکرد از بعد اجتماعی به ایجاد حس تعلق و هویت مشترک در میان افراد جامعه کمک میکند و در سطح سیاسی اما به تقویت نهادهای دموکراتیک و مشارکت عمومی در فرایندهای تصمیمگیری میانجامد و درعینحال باعث کاهش تنشهای اجتماعی و البته مشروعیت دولت نیز میشود؛ آنچه اساس و بنیان آن در ایجاد امنیت، توسعه پایدار و ثبات، زیرساختهای تخصصی و اجرای صحیح رویکرد است تا علاوه بر شکلگیری همکاری از جنس همدلی، مانع بروز چالشهایی در قالب اختلافات قومی و مذهبی و سیاستهای تبعیضآمیز در کشور شود.
نقطه مقابل وفاق، افراطوتفریط است
سید روحالله فیاض، امامجمعه ملکشهر و استاد دانشگاه اصفهان معتقد است وفاق زمانی حاصل میشود که عقلانیت در صحنه باشد؛ بدین معنا که عقلانیت میداندار بوده و در این بستر افرادی که تأثیرگذار و دارای رویکرد عقلانی هستند، بر سرکار آیند. فیاض در ادامه به «اصفهانزیبا» میگوید: «عملا نقطه مقابل سیاست وفاق ملی، رویکرد افراطوتفریط است؛ اینکه افرادی از هر دو جناح سیاسی بر سر کار آیند که در رفتار، تحلیل و اعتقاد خود افراطی و ضد وفاق عمل کنند و صحنهگردان سپهر سیاسی کشور شوند.» این استاد معارف دانشگاه اصفهان با اشاره به ملاکهای موردنظر در اجرای وفاق ملی و انتصابات عنوان میکند: «به عقیده بنده ملاک اصلی برای اجرای صحیح این رویکرد فرمایشات رهبر معظم انقلاب در این مورد است که فرمودند: “کسی را باید میداندار کرد که از بن دندان به جمهوری اسلامی اعتقاد داشته باشد.” افرادی که در تضاد با جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی نباشند و سابقهای در این خصوص نداشته باشند؛ چراکه شرایطی غیرازاین، ضد وفاق و خلاف وفاق به شمار میرود و باعث تشدد، اختلاف و تفرقه در جامعه نیز خواهد شد.»
از خطاهای مبنایی افراد نمیتوان چشمپوشی کرد
به گفته امامجمعه ملکشهر فردی که قرار است مسئولیت مهمی در کشور بر عهده گیرد، حتی اگر دارای خطاهای جزئی رفتاری باشد و درعینحال اما بنمایه فکری مناسب و اعتقاد به آرمانهای انقلاب، توجه به عدالت و ارزشهای انقلاب و ایران و اسلامی را داشته باشد، قابلاعتماد است؛ چراکه اشتباهات جزئی رفتاری قابلاغماض است. او خاطرنشان میکند: «به عقیده بنده باید بر اساس نگاه جذب حداکثری که مقام معظم رهبری فرمودند، از ظرفیتهای این نظام حتی با خطاهای جزئی استفاده کرد؛ چراکه این رفتارها قابل اصلاح است. البته برخی خطاها، رفتاری و جزئی نیست و مبنایی هستند. در انتخاب مدیران باید این دو ویژگی و سابقه افراد بهصورت مجزا از یکدیگر تعریف و موردتوجه قرار گیرد. مسئولی که قرار است در نظام جمهوری اسلامی به مردم خدمت کند، اگر با آرمانهای نظام و مردم زاویه داشته باشد، نمیتواند به این آبوخاک به خاطر نوع زاویه و انحرافی که در فکرش وجود دارد، خدمت کند.»
استاندار موفق؛ پل ارتباطی میان همه جناحهای سیاسی
فیاض در ادامه با اشاره به انتخاب استاندار اصفهان بر اساس رویکرد وفاق ملی نیز میگوید: «قاعدتا در موضوع انتخاب استاندار اصفهان باید ملاکهایی موردتوجه قرار گیرد. استاندار آینده اصفهان باید عاقل و اهل افراط نباشد. فردی با هر جناح سیاسی که به فرمایش آقا از بن دندان به جمهوری اسلامی و قوانین انقلاب اسلامی اعتقاد داشته باشد.»
او میافزاید: «به عقیده بنده استانداری برای استان اصفهان مناسب است که جوان، تازهنفس، کارآمد و اهل کار جهادی باشد. چراکه مسائل و مشکلات اصفهان خصوصا موضوع آب اصفهان تنها با یک روحیه جهادی حل میشود. خیلی از مشکلات اصفهان به روال طبیعی حل نخواهد شد و نیاز به پیگیریهای شبانهروزی و جهادی دارد.» این استاد دانشگاه همچنین معتقد است به خاطر شرایط حساس سیاسی اصفهان، استاندار اصفهان نیز باید فردی باشد که بتواند بین گروههای مختلف سیاسی وحدت ایجاد کند. او میگوید: «استاندار اصفهان همچنین باید در بین جریان مختلف سیاسی موجود اصفهان هم مقبولیت داشته باشد.» فیاض همچنین با بیان اینکه به دلیل سیاسی بودن فضای اصفهان، استانداری در این استان موفق است که بتواند پل ارتباطی میان همه جناحهای سیاسی باشد و بتواند با آنها ارتباط خوبی برقرار کند، عنوان میکند: «افراد از هر جناحی باید استاندار را استاندار خود بدانند؛ بدین معنا که استاندار منتخب باید دارای بینش خاص سیاسی یا گرایش خاص سیاسی افراطی نباشد و با حکمت و عقلانیت خود تعامل فوقالعادهای با همه ایجاد کند. درنهایت فردی که قرار است استاندار آینده اصفهان باشد، باید بتواند از همه ظرفیتهای استان استفاده کند تا مشکلات استان را رفع کند یا کاهش دهد.»
استان اصفهان، استاندار تشریفاتی نمیخواهد
حجتالاسلام احمد سالک، عضو جامعه روحانیت مبارز نیز از خط قرمزهای وفاق ملی به «اصفهانزیبا» میگوید و خاطرنشان میکند: «به عقیده بنده خط قرمزها و معیارهای عنوانشده از سوی رهبر معظم انقلاب در رابطه با وفاق ملی، ملاک اصلی برای انتخاب مسئولان در کشور است؛ بهعنوانمثال رئیسجمهور در انتخاب معاونان و مدیران خود باید از افرادی استفاده کند که امین و صالح باشند و سوءسابقه نداشته باشند. درنهایت 12 محوری که مقام معظم رهبری در خصوص وفاق ملی عنوان کردند باید نقشه راه دولت در انتخاب مسئولان باشد.»
نماینده سابق اصفهان در مجلس شورای اسلامی همچنین به انتخاب استاندار آینده اصفهان نیز بر اساس رویکرد وفاق ملی اشارهای میکند و میگوید: «هماکنون اصفهان پس از ۴۶ سال استاندار تشریفاتی نمیخواهد؛ بلکه استانداری میخواهد که سابقه کار قوی، تحولخواهی و تجربه بهکارگیری جمیع ظرفیتهای استان اصفهان را برای حل مشکلات اصفهان و بالا بردن رتبه اصفهان داشته باشد.» او ادامه میدهد: «خداروشکر ما در استان اصفهان چنین افرادی را در اختیار داریم و نیازمند دیگران نیستیم که به ما تحمیل کنند. باید از وجود این افراد شایسته استان استفاده کرد.» سالک با بیان اینکه در دورههای مختلف استاندارهای مختلفی آمدند و رفتند، اما همچنان چالشها و مشکلات اصفهان چه ازنظر مادی چه ازنظر معنوی باقی مانده است، میگوید: «به عقیده بنده شاخصهایی که مقام معظم رهبری برای انتخاب وزرا به رئیسجمهور کشورمان توصیه کردند، باید در تمام سیستم مدیریت اداره کشور نیز موردتوجه قرار گیرد و برای انتخاب استاندار اصفهان نیز باید بر این معیارها تمرکز شود.»
استاندار آینده اصفهان باید اصفهانشناس باشد
او در ادامه با اشاره به اینکه استاندار آینده اصفهان باید اصفهانشناس باشد، خاطرنشان میکند: «در حال حاضر شاهد هستیم برخی از مدیران اصفهان، اصلا استان اصفهان را نمیشناسند؛ آنهایی که از تاریخ و سابقه استان چیزی نمیدانند، درنهایت نمیتوانند بهخوبی مدیریت کنند. اینگونه افراد به دلیل ناآگاهی و نداشتن اطلاعات کافی باعث از بین رفتن کل حقوق اصفهان میشوند. اصفهانشناسی یکی از شاخصههای اصلی در انتخاب مدیران و مسئولان استانی به شمار میرود. آنهم نه به معنای سطحی جامعه اسلامی انقلابی اصفهان، بلکه بهصورت عمیق. بدین معنا که افراد موردنظر برای مدیریت استان باید ظرفیتهای پنهان اصفهان را بشناسند تا بتوانند عملکرد قابل قبولی را در استفاده از ظرفیتها و کاهش مشکلات اصفهان داشته باشند.» سالک میگوید: «نکته دیگر در انتخاب استاندار اصفهان اما به سوابق عملکرد قوی کاری گزینههای موردنظر برمیگردد؛ ما پیشازاین، افراد کارآمد بسیاری را داشتهایم که باعث تحولات بسیاری در استانهای دیگر بهجز اصفهان شدهاند.»
استاندار باید قطب کشاورزی دانشبنیان کشور را در اصفهان احیا کند
عضو جامعه روحانیت مبارز ادامه میدهد: «انقلابی و ولایتپذیری بودن دیگر ویژگی مدنظر برای انتخاب استاندار اصفهان است؛ نمیتوان کسی راکه در مقابل ولایت ایستاده است، بهعنوان استاندار اصفهان انتخاب کرد. مردم اصفهان ولایتپذیرند و در عرصههای مختلف مبارزاتی پیشکسوت هستند. اصفهان پیش از انقلاب بیش از ۱۵۰ شهید تقدیم کشور کرده است. مردم اصفهان، انسانهایی پخته، وزین و باصلابت هستند. استان اصفهان نیز استانی پرقدرت و پرظرفیت است؛ استانی که همچنان با مشکلات آبی و آلودگی دستوپنجه نرم میکند و نیاز به استانداری دارد که قطب کشاورزی دانشبنیان در کشور را در اصفهان احیا کند.»