به گزارش اصفهان زیبا؛ «هنر» آخرین راه برای روایت جریان مقاومت نیست، بلکه نخستین راه است! آنهم وقتی «هنر» در این منطقه از آسیا دارای ریشه و پیشینهای کهن بوده و به عبارتی با گوشت و استخوان اهالی این منطقه از جهان همبستگی دارد. درواقع «هنر» یک زبان مشترک بین مردم ایران، فلسطین، لبنان، یمن و عراق بهشمار میرود. همانگونه که فرهنگ مقاومت در برابر استکبار جهانی نیز موضوع مشترک بین این ملتها بوده است.
فلسطین، موضوع مهم هنر مقاومت
از سالیان دور تاکنون، هنر نقش پررنگی در مقاومت اسلامی داشته است. شاید بتوان هنر مقاومت را شاخهای مهم از هنر دانست که در گذر زمان، به قدرت و تأثیرگذاری آن افزوده شده است. برای نمونه آثار هنری که جبهه مقاومت را در مبارزه با رژیم صهیونیستی روایت میکند، یکی از اصیلترین و مهمترین موضوعات موجود در این زمینه است.
این هنر، مرز ندارد
هنر مقاومت در این سالیان آنقدر دغدغه مهمی در بین مردم جهان ایجاد کرده که هنرمندان نقاط مختلف دنیا برای خلق اثر در این زمینه دستبهکار شدند، حتی از برزیل!
«کارلوس لتوف» کاریکاتوریست اهل ریودوژانیرو برزیل است که آثار متعددی با محوریت فلسطین خلق کرده. او کاریکاتوریستی است که کارهایش در روزنامهها و مجلههای گوناگون سراسر دنیا ازجمله مجله «دی مگزین» ایتالیا منتشر میشود. معروفترین کارهای او مجموعهای است با عنوان «همه ما فلسطینی هستیم» که در آن ظلم رژیم صهیونیستی به مردم فلسطین را با رفتار نازیها نسبت به یهودیان مقایسه میکند. «لتوف» درباره پیامدهای آثار ضدصهیونیستی خود اینگونه میگوید: «هرکسی که کاریکاتوری با محور خاص غزه کار کند، باید بهایش را نیز بپردازد و ممکن است بهای این اتفاق جانم باشد.»
انتفاضه فلسطین، سبک جدید در هنر مقاومت
آثار هنری و شجاعانه هنرمندان فلسطینی از سالیان دور موردتوجه مردم نقاط گوناگون جهان است. در فلسطین هنرمندان متعددی در این چنددهه دست به خلق آثار هنری با محوریت غزه و آزادی فلسطین زدند که بسیاری از این هنرمندان به دست رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند.
باوجوداین، همچنان هنرمندان فلسطینی زیادی وجود دارند که تلاش میکنند صدای مردم خود در محاصره ناجوانمردانه صهیونیستها باشند. اسامی که در بین هنرمندان اهل فلسطین میبینیم، اسطورههایی اثرگذار در رشته هنری خود هستند. تأثیر هنر این افراد باعث گسترش پیام مقاومت فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی شده و همچنین سبک جدیدی از آثار هنری را در بین مردم سراسر جهان محبوب ساخت.
هبه و صفا، نسل جدید هنرمندان فلسطینی
دراینبین، نام هنرمندانی همچون «سلیمان منصور» نقاش و «ناجی العلی» کاریکاتوریست بسیار برجستهاند. این هنرمندان با آثار درخشان خود توانستند الگویی برای نسل جدید هنر در فلسطین باشند. «هبه زقوت» بانوی هنرمند فلسطینی، نسل جدید هنر نقاشی فلسطین به شمار میرفت که توسط رژیم صهیونیستی به شهادت رسید. میتوان تأثیرات هنر سلیمان منصور را در آثار این بانوی نقاش مشاهده کرد. هبه در یکی از مصاحبههایش گفته بود: «من هنر را یک ابزار میبینم؛ برای رساندن پیام به جهانیان… .»
«صفا عوده» بانوی کاریکاتوریست فلسطینی است که میتوان او را از نسل «ناجی العلی» ها دانست؛ نسلی تازهنفس که البته میداند تا شهادت فاصلهای نخواهد داشت! این بانوی جوان فلسطینی در یادداشتی میگوید: «اینجا، در غزه اتفاقاتی میافتد که انگیزه و اشتیاق را در هر آدمی میکشد؛ اما من تابهحال به کار خود تردید نکردهام… .»
تئاتر و سینمای مقاومت، درخشان اما مظلوم
در این سالها، هنرمندان ایرانی پرشماری به خلق آثار هنری با محوریت «مقاومت اسلامی» پرداختهاند. در این سالها بخشی از سینمای ایران تلاش کرده است تا راوی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، جنگ با داعش، نبرد با منافقین و نبرد با اسرائیل باشد. بااینوجود این سوژهها همچنان تشنه آثار درخشان و قدرتمند بیشتری هستند تا بتوانند به ماهیت حقیقی خود نزدیکتر شوند. درزمینه تئاتر نیز هنرمندان متعددی مشتاق رویصحنهبردن آثار «هنر مقاومت» هستند؛ اما بیشک کیفیت و کمیت این آثار کافی نیست.
هنرهای تجسمی، نگین هنر مقاومت
هنرمندان ایرانی متعددی در این سالها به مبارزه با رژیم صهیونیستی با قلم و هنر خود پرداختهاند. درزمینه کارهای گرافیکی، کاریکاتور، نقاشی، نگارگری، فضاسازی شهری و… آثار درخشانی با محوریت هنر مقاومت تولید شدهاند.
کاریکاتور، اصلیترین محور هنر مقاومت
هنرمندانی همچون «سید مسعود شجاعی طباطبایی»، «محمدحسین نیرومند» و «مسعود مهرابی» درزمینه کاریکاتور و مبارزه هنری با جنایات رژیم صهیونیستی سرآمدند. رفاقت مسعود مهرابی و ناجی العلی، کاریکاتوریست فلسطینی، پیوند ناگسستنی بین سبک کاریکاتور ایران و فلسطین برقرار ساخت؛ رفاقتی که تا آخرین لحظه و هنگام شهادت ناجی العلی نیز ادامه یافت. در این مدت نسل جدید کاریکاتوریستهای ایرانی نیز به همراه سایر هنرمندان جهان، آثار پرشماری را علیه رژیم کودککش صهیونیستی منتشر ساختند که در فضای مجازی نیز مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.
نصف جهان، میدان درخشش هنر مقاومت
هنرمندان اصفهانی نقش پررنگی در ارائه آثار ضدصهیونیستی داشتهاند. گرافیستهای اصفهانی در این سالیان خالق آثار متعددی با محوریت هنر مقاومت بودهاند و بسیاری از این آثار نیز در فضاسازی شهری مورداستفاده قرار گرفتهاند. یکی از درخشانترین این آثار، چیدمان هنری میدان نقشجهان اصفهان در روز قدس بود. در این اقدام هنرمندانه، حوض میان میدان نقشجهان به رنگ سرخ درآمد و در میان آن، نشان شکستهشدهای از رژیم صهیونیستی قرار گرفت. این اثر مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت و نشان داد آثار گرافیکی تا چه اندازه میتواند در چیدمان و فضاسازی محیطی، ایفای نقش مؤثر داشته باشد.
حزبالله، مسیر تازه هنر مقاومت
با شهادت مظلومانه سید حسن نصرالله، رهبر مقاومت لبنان، جریان تازهای در بین هنرمندان ایران و سایر نقاط جهان ایجادشده است. هنرمندان در چندروزی که از این واقعه گذشته، آثار گوناگونی را در وصف این ابرمرد جبهه مقاومت منتشر کردهاند. گفتنی است؛ این آثار شامل کارهای گرافیکی، نقاشی، شعر، نماهنگ و… بوده که در فضای مجازی و شهری مورداستقبال مخاطبان خود قرارگرفته است.
«حسن روحالامین» هنرمند نقاش و طراح، یکی از اولین کسانی بود که با اثر جدید خود به شهادت سیدمقاومت لبنان واکنش نشان داد. روحالامین تازهترین نقاشی دیجیتال خود را با نام «امیر»، به شهدای حزبالله و رهبر مقاومت لبنان تقدیم کرد.
این اثر بهطور هنرمندانهای، سربازان شجاع جبهه مقاومت و پرچمهای زردرنگ حزبالله را زیر سایه امیرالمؤمنین علیهالسلام به تصویر کشیده است. همچنین در این چند روز، «رضا بدرالسما» نگارگر اصفهانی، نیز نگارهای را با نام «الیس الصبح بقریب» و به یاد شهید سلیمانی و شهید سید حسن نصرالله بازنشر کرد.
بدون شک موضوع حزبالله لبنان و شهادت سید حسن نصرالله، آغاز یک مسیر مهم در جریان «هنر مقاومت» خواهد بود. همانگونه که در همین چند روز اخیر نیز هنرمندان ایران و سایر نقاط جهان به خلق آثاری برای ادای دین به سید مقاومت پرداختند.