بیکاری اصفهان؛ بالاتر از میانگین کشوری

اصفهان در جایگاه هشتمین استان با نرخ بیکاری بالا قرار گرفته است. بیشترین نرخ بیکاری در کشور در تابستان امسال مربوط به استاان‌های سـیستان‌وبلوچستان (۱۴درصد)، خوزستان (۱۳,۱ درصد)، کرمانشاه (۱۲,۶ درصد)، قم (۱۰,۹درصد)، اردبیل(۱۰,۶درصد)، لرستان (۱۰,۵درصد)، چهارمحال‌وبختیاری (۹,۴درصد) و اصفهان (۹,۲درصد) است.

بیکاری اصفهان؛ بالاتر از میانگین کشوری - اصفهان زیبا

به گزارش اصفهان زیبا؛ اصفهان در جایگاه هشتمین استان با نرخ بیکاری بالا قرار گرفته است. بیشترین نرخ بیکاری در کشور در تابستان امسال مربوط به استاان‌های سـیستان‌وبلوچستان (۱۴درصد)، خوزستان (۱۳,۱درصد)، کرمانشاه (۱۲,۶درصد)، قم (۱۰,۹درصد)، اردبیل(۱۰,۶درصد)، لرستان (۱۰,۵درصد)، چهارمحال‌وبختیاری (۹,۴درصد) و اصفهان (۹,۲درصد) است.

نرخ بیکاری استان اصفهان همچنان از میانگین کشوری بالاتر است. میانگین نرخ بیکاری کشور در تابستان امسال 7,5درصد بود که نسبت به فصل مشابه پارسال معادل ۰,۴ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ بیکاری در استان اصفهان در فصل تابستان به 9,2 درصد رسید. نرخ بیکاری استان اصفهان در تابستان سال ۱۴۰۲ معادل ۸,۹ و در بهار امسال معادل ۸,۳درصد بوده است. نرخ بیکاری اصفهان نسبت به تابستان سال گذشته و همچنین بهار امسال افزایش یافته است

کاهش نرخ مشارکت اقتصادی استان

نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان امسال همچنین حاکی از کاهش نرخ مشارکت اقتصادی در استان اصفهان و رسیدن آن به ۴۰,۸درصد است که نسبت به تابستان سال گذشته معادل ۲,۱واحد درصد کمتر شد.

نرخ مشارکت اقتصادی نسبت جمعیت فعال (شاغل و بیکار) به جمعیت در سن کار است. این شاخص اقتصادی در استان اصفهان در تابستان امسال نسبت به میانگین کشوری معادل ۰,۹واحددرصد کمتر است.

کاهش نسبت اشتغال در استان

نگاهی به آمار مذکور نشان می‌دهد که نسبت اشتغال در استان اصفهان نیز کاهش یافته و از ۳۹,۱درصد در تابستان پارسال به ۳۷,۱درصد در تابستان امسال رسیده است.

طبق جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ساله و بیشتر کشور در تابستان امسال ۷,۵درصد و نرخ مشارکت اقتصادی ۴۱,۷درصد بوده است. در تابستان 1403، به میزان 41,7درصد جمعیت 15ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند.

بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان 1402) یک‌دهم‌درصد افزایش یافته است.

بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری کشور حاکی از آن است که این شاخص نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ۱۴۰۲) 4دهم‌درصد کاهش یافته است. ۴۱,۷درصد جمعیت ۱۵ساله و بیشتر کشور در تابستان امسال از نظر اقتصادی فعال بودند؛ بررسی تغییرات این شاخص نیز حاکی از آن است که نسبت به فصل مشابه سال قبل (تابستان ۱۴۰۲) معادل یک‌دهم واحد درصد افزایش یافته است.

بیشترین سهم اشتغال برای خدمات

بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در تابستان 1403، بخش خدمات با 52,1درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی، بخش‌های صنعت با 33,3درصد و کشاورزی با 14,5درصد قرار دارند.

بررسی نرخ بیکاری گروه سنی 18 تا 35ساله نیز نشان می‌دهد که در تابستان امسال 14,8درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند؛ این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می‌دهد این نرخ نسبت به تابستان 1402، به میزان 2دهم‌درصد کاهش یافته است.

بررسی سهم جمعیت دارای اشتغال ناقص جمعیت 15ساله و بیشتر نشان می‌دهد که در تابستان امسال 7,3درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدانکردن کار با ساعت بیشتر و غیره) کمتر از 44 ساعت در هفته کار کرده‌اند و آماده برای انجام کار اضافی بوده‌اند؛ این در حالی است که 39,4درصد از شاغلان 15ساله و بیشتر، بیش از 49 ساعت در هفته کار کرده‌اند.

نرخ بیکاری در سه سال گذشته روند کاهشی داشت و از 9,2درصد در 1400 به 8,1درصد در 1402 رسید. این روند کاهشی در بهار امسال نیز تداوم داشت؛ به‌طوری‌که بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری افراد 15ساله و بیشتر در نخستین فصل 1403 به 7,7درصد رسیده که نسبت به فصل بهار سال گذشته 0,5درصد کاهش را نشان می‌دهد.

کاهش نرخ بیکاری طی سه سال اخیر در شرایطی محقق شد که در این مدت شاهد افزایش نرخ مشارکت بودیم و نرخ مشارکت از 40,9درصد در 1400 به 41,3درصد در 1402 رسید.

جمعیت شاغلان 15ساله و بیشتر در بهار امسال 24 میلیون و 746 هزار نفر بود که نسبت به فصل مشابه سال قبل 440هزار نفر افزایش داشت. در بهار 1403 به میزان 41,2درصد جمعیت 15ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بوده‌اند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار 1402) تغییر نیافته است.