به گزارش اصفهان زیبا؛ دوشنبه، شانزده مهر، کتاب «راهنمای عملی پژوهش روایی در علوم اجتماعی» در جمع استادان و دانشجویان، در دانشکده ادبیات و علومانسانی دانشگاه اصفهان رونمایی شد.کتاب «راهنمای عملی پژوهش روایی در علوم اجتماعی» نوشته احسان آقابابایی، دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان است. او سعی کرده است راهنمایی عملی، گامبهگام و خوشخوانی را برای دانشجویان، پژوهشگران و همه علاقهمندان به مطالعه بیشتر درباره جامعه فراهم کند. او با مثالهایی از پژوهشهای واقعی انجامشده در ایران و دیگر کشورهای جهان، مهارتهای انجام پژوهش روایی در حوزه علوم اجتماعی را به زبانی ساده و درعینحال علمی و دانشگاهی شرح میدهد.
آقابابایی در مراسم رونمایی از این اثر با تأکید بر اهمیت و جایگاه نگارش قالب کتاب در مقایسه با سایر آثار پژوهشی بیان کرد: با اینکه در عصر ارتباطات هستیم و بالطبع اقسام گوناگونی از آثار علمی و پژوهشی تولید میشود، به نظر من همچنان تألیف کتاب اصالت و کاربرد بیشتری دارد و به همین خاطر ترجیح دادم انتشار مطالب مدنظرم در قالب کتاب منتشر شود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان با اشاره به زمینه شکلگیری این اثر ادامه داد: نقطه آغاز آشنایی من با مفهوم روایت و تحلیل روایی در تحقیقهای دوره دکتری بود. بعدازآن به دلیل کاربرد و اهمیتی که این روش داشت، مجذوب آن شدم و در کنار تجربه تدریس به دانشجویان و سایر فعالیتهای پژوهشی، مقدمات لازم برای نگارش این کتاب فراهم شد.
احسان آقابابایی در گفتوگو با «اصفهانزیبا» درباره فرایند انتشار کتاب میگوید: «بنا بر سابقه خوبی که نشر اطراف در انتشار کتابهای علمی و پژوهشی دارد، تصمیم بر این شد که این کتاب بهواسطه این انتشارات منتشر شود. پس از تأیید اولیه به مدت شش ماه و در دو مرحله، ویرایش تخصصی کتاب صورت گرفت. درنتیجه بازبینی و ویرایشهای چندبارهای که صورت گرفت، نثر کتاب روانتر و خالی از پیچیدگیهای غیرضروری شد و در مرحله آخر با گرفتن مجوز از وزارت ارشاد در طول حدودا سه ماه بدون نیاز به اصلاح مجدد، برای انتشار آماده شد.»
مؤلف کتاب در پاسخ به این پرسش که کتاب بیشتر مورداستفاده محققان کدام حوزه است، میگوید: «عمده مثالهایی که در کتاب گنجاندهشده، جامعهشناختی است و ویژه جامعهشناسان نگارش شده است؛ البته انسانشناسان و روانشناسان نیز بهراحتی میتوانند با کتاب ارتباط برقرار کنند. در وهله بعد، این کتاب میتواند برای دانشجویان و محققان رشتههای پزشکی و پیراپزشکی که از روشهای کیفی استفاده میکنند، کاربردی باشد.»
رضا همتی، عضو هیئتعلمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان، در مراسم رونمایی از این کتاب، ضمن اشاره به این نکته که نویسنده تا حد بسیار زیادی به هدف اصلی خود، یعنی طراحی راهنمایی گامبهگام برای پژوهشگران دست پیدا کرده است، بیان میکند: «تلاش فراوان نویسنده کتاب و نشر اطراف برای تهیه کتابی علمی و شیوا و کاربردی بسیار روشن است. منابع لاتین و فارسی بهروزی استفادهشده و بهخوبی به کار گرفته شده است. نکتههایی درباره چیدمان و فهرستبندی فصلهای کتاب وجود دارد که از نظر من به بهترشدن کتاب کمک میکند؛ بهطور مثال، فصل “مشروعیتبخشی” بعد از فصل “تحلیل دادهها” گنجانده شود.
در فصلی با عنوان “گزارشنویسی، تعمیم و نقد پژوهشهای روایی” سه مبحث جدی وجود دارد که در یک فصل گنجانده شده است و به نظر میرسد بهتر بود هریک در فصلی جداگانه به شکلی تفصیلی پرداخته میشد. ازطرفی، دو فصل به مبحث تحلیل دادهها پرداخته است که میتوانست در یک فصل و در دو بخش، فهرستبندی شود. بخشی که جای خالی آن در این کتاب احساس میشود، این است که این کتاب هم میتواند مانند بسیاری از کتابهای روش تحقیق، با پیوستی از مقاله یا رسالههایی که با روش عملی این کتاب انجام شدهاند، همراه باشد.»
دانشجویان و علاقهمندان برای تهیه کتاب «راهنمای عملی پژوهش روایی در علوم اجتماعی» میتوانند از سایت نشر اطراف یا کتابفروشی جهاد دانشگاهی اصفهان این کتاب را خریداری کنند.