به گزارش اصفهان زیبا؛ سال ۱۳۵۸ بود که سازمان عقیدتیسیاسی فراجا تشکیل شد. هرچند پیش از این چنین سازمانی وجود داشت؛ اما بهگونهای متفاوت و با برنامههای متفاوت بود.
در سال ۱۳۷۰ نیز این سازمان از بدو تأسیس فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران با ادغام سازمانهای عقیدتیسیاسی شهربانی، ژاندارمری و کمیته انقلاب اسلامی تشکیل شد و به همراه سازمان حفاظت اطلاعات فراجا به انجام وظایف محوله میپردازد.
اما مهرماه سال ۱۳۹۷ بود که اقداماتی در جذب روحانیون و بهکارگیری در کلانتریها، مراکز آموزش و هنگها، گروهانهای مرزی، تیپهای تکاوری و گردانهای یگانهای ویژه صورت گرفت و همچنان با سلسلهمراتب مستقل و متمرکز مستقیم زیرنظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت میکنند؛ فعالیتهای گستردهای که هدف از تأسیس آن، دفاع از جامعه و ارزشهای دینی است.
بدون شک در طول تاریخ بشر دفاع از جامعه و کشور و ارزشهای اساسی آن و تقویت انگیزههای دفاعی در بین عموم همیشه سرلوحه برنامهریزیهای راهبردی هر نظام سیاسی قرار داشته است.
بههرحال باورهای دفاعی سازمان عقیدتیسیاسی ارتش از زمان تأسیس این سازمان شکل گرفت و با حضور نیروهای ارتش در جبهههای جنگ عقیدتیسیاسی ارتش با تمام توان انسانی و تجهیزاتی خود، فعالیتهایش را آغاز کرد.
در فصلنامه علوم و فنون نظامی نیز چنین ذکر شده است که روحانیون و نظامیان سازمان عقیدتیسیاسی ارتش با حضور مستمر در میدانهای نبرد جنگ تحمیلی علاوه بر شرکت مستقیم در خطوط مقدم جبههها، فرهنگ ایثار، شهادت و معنویت را بر جبهههای نبرد حاکم کرده و باعث تقویت روحیه نیروهای رزمنده میشوند. نیروهای عقیدتیسیاسی ارتش در جبهههای جنگ، فعالیتها و اقدامات مختلفی را در زمینههای مذهبی، فرهنگی و تبلیغی، آموزشی، هنری، جهادی و… انجام میدهند.
برنامههای سازمان عقیدتیسیاسی
به گفته حجتالاسلاموالمسلمین عیسی کیانی، هماهنگکننده سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در پایگاه مراتو، زمینهها و بسترهای لازم برای توجه رزمندگان ارتش به عوامل معنوی و یاریگرفتن از آنها، توسط نیروهای عقیدتیسیاسی ارتش فراهم شده و آنها از شیوههایی مانند تقویت ایمان به خداوند و انجام دستورهای دین اسلام، ترویج ارزشهای اخلاقی، رفع شبهات اعتقادی، یافتن پاسخ مناسب برای مسائل و احکام شرعی و… در این زمینه استفاده میکنند.
او با اشاره به فلسفه و رسالت وجودی عقیدتیسیاسی در نیروهای مسلح و جایگاه بسیار ارزشمند آن میگوید: «نیروهای عقیدتیسیاسی ارتش، آموزش عقیدتیسیاسی رزمندگان ارتش را با هدف ایجاد تغییر و تحول در بینشها، نگرشها، علایق و ساختن شخصیت اسلامی مدنظر قرار میدهند.»
هماهنگکننده سازمان عقیدتیسیاسی ارتش ادامه میدهد: «اهمیت تشکیل این سازمان موجب شد تا روز ۲۴مهرماه به نام سالروز تشکیل سازمان عقیدتیسیاسی ارتش نامگذاری شود و با تصویب طرحهای تأثیرگذار هرساله اجرا میشود.»
حجتالاسلاموالمسلمین کیانی خاطرنشان میکند که امروز به برکت عقیدتیسیاسی و فعالیتهای فرهنگی سازمان عقیدتیسیاسی، چندین طرح فرهنگی، معنوی و تربیتی را در حوزههای گوناگون نماز، قرآن، معنویت و سایر حوزههای مأموریتی اجرا میکنند.
ازجمله طرحهای این سازمان به گفته این مقام مسئول، اجرای یادواره شهدا، انجام مراسم پرشکوه در ماههای محرم و صفر و سازماندهی هیئتهای مذهبی، برگزاری اردوهای فرهنگی و نظامی، اجرای طرح گوهرهای فاطمی، جشنواره سراسری حجاب به همراه نمایشگاه عفاف و حجاب، ادای نماز جمعه، تقویت نماز و معنویت، آموزش در مدارس، ترویج کتابخوانی، اهدای جوایز به مناسبتهای مختلف و تقویت روحیه سربازان برای دلگرمی آنها جهت حفاظت از کشور و دین و… است.
او اضافه میکند: «دورههای نظامی حتی برای سربازان مقیم در این کشور و اصفهانگردی برای آنها دایر میشود. علاوه بر این، در زمان وقوع سیل یا زلزله نیروهای ارتش سریع برای کمک اعزام میشوند و امور لازم را بهخوبی و با دلوجان انجام میدهند.»
طرح مصباح برنامه موفقی شد
طرح مصباح، بـرنامــه موفق دیگری است که هماهنگکننده سازمان عقیدتیسیاسی ارتش با اشاره به آن، توضیح میدهد: «۱۶ طرح در مصباح داریم که هرکدام از آنها حکم کتابچه کاملی را برای اجرای قوانین دارد و برای همه کارکنان و خانوادههای آنها و سربازان اجرا میشود.»
حجتالاسلاموالمسلمین کیانی درباره بازخورد و تأثیرگذاری این طرح، میگوید: « این طرح بسیار تأثیرگذار بوده است؛ مثلا با مشاورهها و آموزش چهرهبهچهره سربازان، مشکل آنها برطرف میشود. مثالی دیگر اینکه در زمان جنگ و یا آمادهباش روحیه آنها را تقویت میکنیم و با سخنرانیها و مداحیهای بسیار، عشق آنها را به هدفشان افزایش میدهیم.»