به گزارش اصفهان زیبا؛ امروزه مکملهای غذایی بین مردم محبوبیت زیادی پیدا کرده است؛ تا حدی که بسیاری از افراد بهجای مصرف مواد غذایی عادی خود، ترجیح میدهند از مکملهای آن بهعنوان جایگزین استفاده کنند.
حالا اما، آرایشگاهها هم مثل باشگاههای ورزشی از این قضیه بینصیب نماندهاند؛ بهطوریکه در برخی از این مراکز اقدام به عرضه یا تبلیغ مکملهای مختلف برای مراجعان خود میکنند!
استفاده نابجا از مکملها
خانمی چنین تعریف میکرد که با تبلیغ مکملهایی برای پوست و مو در آرایشگاه و مصرف آن به خاطر تداخل با داروهای دیگر، دچار بیماری شده است؛ خانم دیگری نیز از داروهای دریافتشده گرانقیمت در آرایشگاهی و بیتأثیری نسبت به تبلیغ آن گلایه داشت و… .
بههرحال از این موارد بسیار است؛ این در حالی است که به گفته کارشناسان، آرایشگران به علت نداشتن تخصص پزشکی و عدم آشنایی با مکملها، ممکن است توصیههای نامناسب یا گمراهکننده بدون آگاهی از دوز یا تداخلهای احتمالی با داروهای دیگر به مشتریان ارائه دهند.
عوارض استفاده نابجا از مکملها
اثرات نامطلوب مانند عدم تعادل هورمونی، مشکلات کبدی، کلیوی، قلبیعروقی و مشکلات گوارشی و… ازجمله خطرهای احتمالی مصرف نابجای مکملها بوده که بررسیها نشان داده است.
متخصصان تغذیه نیز معتقدند گرچه برخی از مکملها مثل ویتامین D و ویتامین B12 آنهم برای سالمندان بهصورت عمومی در جامعه توصیه میشود؛ اما غیرازاین دو مورد، باقی مکملها باید زیر نظر پزشک مصرف شود.
همچنین موضوع را که با دکتر محبوبه وشیرنیا، داروساز و رئیس اداره فراوردههای سنتی، طبیعی و مکمل معاونت غذا و دارو مطرح کردیم، او ضمن توضیحی راجع به مشکل ورود مکملها، توصیههایی ارائه کرد:
در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از فراوردههای مکمل ورزشی خارجی که یا بهصورت قاچاق به کشور وارد شده یا بهصورت تقلبی در کارگاههای زیرزمینی تولید میشوند، آزادانه و بهراحتی در فضای مجازی تبلیغ شده و بهراحتی به دست مصرفکنندگان میرسند.
باید توجه داشت که تهیه و مصرف این فراوردهها از مراکز غیرمجاز ازجمله: باشگاهها، آرایشگاهها، عطاریها و… میتواند عوارض غیرقابل جبرانی برای مصرفکنندگان داشته باشد؛ برای مثال، شکایات متعددی در خصوص مثبتشدن تست اعتیاد در پی مصرف قرصهای لاغری یا وجود کورتون در مکملهای چاقی خریداریشده از مراکز غیرمجاز در معاونت غذا و دارو ثبت شده است.
و اما…
علاوهبر نقش نظارتی دستگاههای اجرایی، نقش آگاهی و مشارکت عموم مردم در جامعه در راستای پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و عدم مصرف فراوردههای غیرمجاز بسیار پررنگ است.حال با عنایت به اینکه در سالهای اخیر، مجوز واردات محصول نهایی هیچگونه مکمل ورزشی خارجی صادر نشده است، در صورت مشاهده برندهای وارداتی بدون برچسب اصالت یا مکملهای خارجی فاقد فارسینویس در سطح عرضه، آن فراورده بهطور محرز قاچاق محسوب میشود.
همچنین عرضه اقلام مجاز و دارای برچسب اصالت معتبر نیز بدون نظارت مسئول فنی در مکانهایی غیر از داروخانه و بیمارستان، در قالب تخلف از ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی موضوع تبصره 4 ماده 18 قانون قابل رسیدگی است.
بهطورکلی باشگاههای ورزشی، تحت نظر ادارهکل امور فراوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو از نظر عدم عرضه و نگهداری فراوردههای دارویی و مکمل تغذیهای و ورزشی، عدم وجود تبلیغ غیرقانونی و فریبنده، عدم دخالت افراد فاقد صلاحیت علمی و فنی در امور پزشکی و دارویی و همچنین عدم مشاوره در خصوص مصرف مکملهای تغذیهای و ورزشی در باشگاهها موردبازرسی قرار میگیرند.
مطابق قانون، محل عرضه و فروش کلیه فراوردههای دارویی و مکملهای تغذیهای داروخانههای مجاز سراسر کشور است و باشگاههای ورزشی و سایر مراکز مثلا آرایشگاهها و… مجاز به نگهداری و توزیع این اقلام نیستند.
شایان ذکر است؛ بر طبق قوانین وزارت بهداشت، فراوردههای کشفشده در مراکز غیرمجاز، فاقد پروانه و خارج از شبکه رسمی واردات، توزیع و خریدوفروش بوده و قابلیت مصرف انسانی، حیوانی و صنعتی نداشته و بر اساس آییننامه مربوط به داروهای کشفشده ضبطی و قاچاق باید جمعآوری و معدوم شوند.