به گزارش اصفهان زیبا؛ خرید اینترنتی این روزها برای همه اقلام مصرفی بهکار میرود و خریدوفروش طلا نیز از این قاعده مستثنا نیست. این روزها شاهد پلتفرمهای بسیاری هستیم که از طریق آنها میتوان بهصورت آنلاین طلا را خریدوفروش کرد؛ اما اتحادیه طلا و جواهر اصفهان و فعالان این صنف بارها به انجام معاملههای مجازی طلا و جواهر و انواع سکه هشدار دادهاند و تأکید کردهاند که برخی از پیجهای اینستاگرامی و سکوهای اینترنتی خریدوفروش طلا عملکرد مناسبی نداشتهاند و موجب ضرروزیان مردم شدهاند.
بهزعم فعالان صنف طلای اصفهان، گزارشهایی مبنی بر فروش طلای تقلبی بهواسطه پلتفرمهای آنلاین شنیده شده است؛ همچنین بر اساس هشدارهای فعالان صنف طلا و جواهر کشور، فروش سکههایی با وزن کم در این پلتفرمها رایج است.در سالهای اخیر علاوه بر طلافروشیهای اینستاگرامی، شاهد گسترش فروش طلا در سایر سایتهای خریدوفروش آنلاین هستیم. معاملههای مجازی طلا را میتوان بهعنوان بازار رقابتی بین سایتهای خریدوفروش آنلاین در نظر گرفت که هرکدام با ترس عقبافتادن از بازار، سعی در استفاده از این ظرفیت دارند؛ علاوه بر دیوار، مدتی است شاهد خریدوفروش طلا در سایتهایی ازجمله دیجیکالا و اسنپ هستیم؛ علاوه بر اینها، پلتفرمهای مختلف با اسامی گوناگون نیز این روزها به کار خریدوفروش آنلاین طلا میپردازند. این سایتها تمام تلاش خود را میکنند که از بازار عقب نمانند و برای مشتری شرایط اقساطی هم در نظر گرفتهاند. اطلاعات درجشده در وبسایت فروشندگان آنلاین طلا نشان میدهد برخی از آنها فقط نشان تجارت الکترونیک و اینماد دارند.زمزمههایی شنیده میشود مبنی بر اینکه این پلتفرمها صرفا مجوز پرداخت الکترونیک را دریافت کردهاند و آنگونه که معلوم است یا مجوز ندارند یا مجوزشان برای مردم در سایت قابلمشاهده نیست.
نکته عجیبتر آنجاست که یکی از این پلتفرمها مجوز انجمن فینتک (فناوریهای نوین مالی) را در لیست مجوزهای خود آورده بود؛ اما عضو اتحادیه مربوط نبود. یکی دیگر از موضوعهای مطرحشده این است که با توجه به اینکه این سایتها بعضا امکان خرید طلای آبشده حتی از ۱۰۰هزار تومان را فراهم کردهاند، امکان تحویل فیزیکی آن تا رسیدن به یک مقدار خاص قابلمطالبه وجود ندارد.
وزن سکهها کسری دارد!
رئیس اتحادیه طلا و جواهر کشور اوایل مهر سال جاری در گفتوگو با رسانهها تأکید کرد که «معاملههای طلا کار تخصصی است و حتما باید با مجوز صنفی و امنیتی انجام شود.» نادر بذرافشان در ادامه اظهارنظرهایش این را هم گفت که «فردی از دیجیکالا سکه پارسیان خریده و هنگام فروش متوجهشده سکه بدل بوده است؛ اما دیجیکالا مسئولیتی قبول نمیکند و میگوید: “چون سکه بازشده، دیگر از مسئولیت ما خارج شده است.” هرچند این فرد سکه را هنگام فروش در طلافروشی معتبر بازکرده است، عملا دستش به جایی بند نیست.»
او همچنین این نکته را هم توضیح داده است که «دیجیکالا روزی چهارهزار سکه پارسیان میفروشد و وزن سکهها اکثرا کسری دارد. نکته اینجاست که بیشتر از 10 سکه پارسیان هم روزانه نمیتوان خرید. این سکهها با نام فرد دیگری زده شده است؛ چراکه بعد از پیگیریها مشخص شد اصلا این فرد مسئولیتی در ضرب و فروش سکهها ندارد. لازم است پلیس امنیتی اقتصادی به ماجرا ورود کند. دیجیکالا سکه پارسیان را با اجرت پنجهزار تومان میفروشد. درحالیکه اجرت آن 50هزار تومان است، ولی در مقابل خریداران هنگام تسویه باید 5درصد سود به دیجیکالا بدهند؛ یعنی عملا اجرتی را که پایین داده بود، از این طریق جبران میکند. مردم هنگام خرید سکه پارسیان 400هزارتومانی از طریق دیجیکالا 70ــ 80هزار تومان در همان لحظه ضرر میکنند؛ چراکه غیر از عیار در وزن هم مشکل دارد.»
طلای تقلبی به جای طلای اصل
طلا از دیرباز بهعنوان یک دارایی امن و پناهگاه سرمایهگذاران در برابر تورم و نوسانهای بازار شناختهشده و با گسترش فناوری و افزایش محبوبیت تجارت الکترونیک، خریدوفروش آنلاین طلا نیز به یکی از روشهای رایج سرمایهگذاری تبدیل شده است؛ ولی به گفته رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان، ازآنجاییکه امکان تخلف در خصوص فروش طلا زیاد است، خریداران باید از خرید آنلاین طلا در اصفهان خودداری کنند.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان با اشاره به چالشها و مشکلات خریدوفروش طلا در شبکههای مجازی به «اصفهانزیبا» میگوید: «پلتفرمهای آنلاین خریدوفروش طلا باید پروانه کسب و اینماد داشته باشند؛ ولی مسئله این است که طلا با سایر اجناس و کالاها تفاوت دارد و ماهیت آن، ایجاب میکند مشتریان بهصورت فیزیکی و از نزدیک طلا را مشاهده و خریداری کنند و در همان محل خرید، معامله انجام شود.
روی فعالیتهای مجازی درزمینه طلا بهخوبی نظارت نمیشود و بهتر است افراد به جای خرید آنلاین، بهصورت فیزیکی معامله کنند و طلا را تحویل بگیرند.» حمیدرضا نیکخواه بیان میکند: «نگرانیهایی درباره فروش طلاهای تقلبی و مشکلات ناشی از فقدان اطلاعات کافی در این پلتفرمها وجود دارد؛ گزارشهایی از این قبیل نیز به اتحادیه خریدوفروش طلای اصفهان داده شده است. باوجود هشدارهای مکرر ما مبنی بر عدم خرید طلا بهصورت آنلاین، اما برخی بازهم به انجام این کار اقدام میکنند.» او اذعان میکند: «اتحادیهها و واحدهای صنفی باید در کنار فروش حضوری، پلتفرمهای آنلاین خود را فقط به منظور تبلیغ مصنوعات طلا و جواهر نیز داشته باشند تا مشکلات خریداران کاهش یابد. این پلتفرمها میتوانند مشکلاتی برای خریداران و فروشندگان ایجاد کنند؛ ازجمله فقدان مکان مشخص برای خریدوفروش و احتمال بروز مشکلات در فرایند وجود دارد.»