به گزارش اصفهان زیبا؛ بیشتر کسانی که قصد طلاقگرفتن دارند، به دلیل آشفتگیهای ذهنی، به عواقب بعد از آن اصلا فکر نمیکنند و فقط به دلیل مشکلاتی که در مسیر زندگی دونفره خود با آن روبهرو هستند و راهحلی برای رفع آن پیدا نکردهاند، تصور میکنند باید طلاق بگیرند؛ اما به اعتقاد کارشناسان و فعالان حوزه روانشناسی و خانواده، مشاوره نقش مهمی در شناسایی مشکلات بین زوجین و کاهش طلاق دارد.
به عقیده احمد پدرام، مشاور و روانشناس بالینی، مشاورههای قبل و بعد از ازدواج نقش مهمی در کاهش طلاق دارد. او در گفتوگو با «اصفهان زیبا»، با اشاره به اینکه مشاورههای قبل از ازدواج موجب شناخت بیشتر تیپ شخصیتی و فرهنگ هر دو فرد و دیدگاههای هر دو خانواده میشود، میگوید: «چراکه امروز نسل جوان بسیار منفردانه فکر و تصور میکنند که اگر دو نفر یکدیگر را دوست داشته باشند، برای آغاز زندگی مشترک کافی خواهد بود؟ از سوی دیگر ممکن است هر دو طرف تعریف درستی از عشق نداشته باشند؛ این در حالی است که دیدگاههای اقتصادی، فاصله سنی بین پسر و دختر، داشتن یک سری اهداف مشترک و … میتواند در انتخاب صحیح زوجین تأثیرگذار باشد.» او ادامه میدهد: «دختر و پسر و خانوادهها باید بررسی و تحقیق درستی قبل از ازدواج داشته باشند. متأسفانه برخی خانوادهها میخواهند براساس یک سری عادات غلط، دختر و پسر خود را خوب جلوه دهند؛ در حالی که نشستوبرخاست، گفتوشنود بین دو خانواده و معارفهها میتواند موجب آشکارسازی برخی رفتارها و همچنین پیشگیری از انتخاب غلط و پشیمانی و طلاق شود.»
این روانشناس با تأکید بر اینکه آموزش مهارتهای زندگی زناشویی در مراکز مشاوره معتبر در انتخاب فرد مناسب برای ازدواج مؤثر است، توضیح میدهد: «بر اساس این مشاورهها، مرد باید بداند که همسر من، مادر و خواهرم نیست و در خانوادهای دیگر بزرگ شده و شخصیت دیگری دارد و بهعنوان یک خانم بداند، همسر او، پدر و برادرش نیست و دارای یک تیپ شخصیتی و فرهنگ کاملا متفاوت است. درک این تفاوتها میتواند افراد را به تفاهم برساند و زوجین را آماده قبول مسئولیتها و نقشهای جدید کند.»
به اعتقاد پدرام، مجموعهای از عوامل اجتماعی، شناختی، شخصیتی و از همه مهمتر مباحث اقتصادی، میتواند منجر به طلاق شود؛ اگرچه در گذشته عقیده بر این بود که «زنان باید با لباس سفید به خانه بخت بروند و با کفن سفید هم از خانه همسرش برگردند»؛ اما امروز فردگرایی و مطالبات زنان در جهان افزایش یافته؛ چراکه جایگاه علمی زنان بسیار قویتر از گذشته شده است؛ در حالی که در گذشته زنان مطیع بودند. امروز زنان هرچه مردان میگویند را قبول نمیکنند؛ بلکه آنها معتقدند بنای زندگی باید بر مبنای تفاهم باشد. امروز یکی از دلایل طلاق این است که مرد بخواهد زن را وادار به زور کند؛ در حالی که زن امروزی زیر بار حرف زور نمیرود.
طلاق به دلیل ضعف مهارت همسرداری
این روانشناس اضافه میکند: «آمار جهانی نشان میدهد که بسیاری از طلاقها به دلیل ضعف مهارتهای همسرداری است و زوجین نبوغ فکری و عاطفی یا فاصله سنی مناسبی از یکدیگر ندارند. امروز فاصله سنی مناسب زوجین بین 2 تا 7 سال است تا بتوانند حرف یکدیگر را بفهمند. جالب اینکه تحقیقات جهانی طی سال گذشته نشان داد که مغز تا 25 سالگی کامل نمیشود و بهتر است برخی تصمیمات مهم همچون ازدواج را تا قبل از 25 سال نگیریم؛ با این وجود استثنائاتی هم وجود دارد.»
او همچنین با تأکید بر اینکه علاوه بر مشاورههای قبل از ازدواج، مشاورههای قبل از طلاق نیز میتواند از وقوع این پدیده جلوگیری کند، تصریح میکند: «بسیاری از مراجعانی که با قصد طلاق به مراکز مشاوره مراجعه میکنند، بعد از چند جلسه مشاوره متوجه میشوند که نگاه به عشق و انتظارات غلطی از همسرشان دارند و یا گاهی هر دو زوج با رؤیاهای خود ازدواج میکند و چون در ازدواج این رؤیاها را نمیبیند، در این شرایط تصمیم به طلاق میگیرد. به این دلیل مشاورههای اصولی و درست قبل از طلاق میتواند از وقوع پدیده طلاق جلوگیری کند. البته مشاورههای قبل از طلاق نباید نصیحتکننده باشد؛ بلکه باید چالشی و آگاهیدهنده باشد و زوجین را متوجه انتظارت معقول و مقدور کند.»
پدرام تأکید میکند: «امروز بیشترین درخواست طلاق بهصورت ریاکارانه است؛ مثلا زن قصد طلاق گرفتن ندارد؛ بلکه برای گرفتن برخی مطالباتش مهریهاش را به اجرا میگذارد که این نوعی طلاق است. امروز شاهد طلاقهای عاطفی، اقتصادی، اجتماعی و… هستیم که تمام این موارد حربهای برای عدم تداوم زندگی زوجین است.
به اعتقاد این روانشناس، درمجموع مشاورههای قبل ازدواج و حین زندگی و قبل از طلاق برای تداوم زندگی زوجین بسیار مؤثر است و خوشبختانه امروز تمایل جوانان برای مشاورههای ازدواج و طلاق افزایش یافته و بهنوعی طی بیستسال گذشته تمایل به مشاوره در سنین و سطوح مختلف تغییر کرده و بیشتر شده است.