گفت‌و‌گو با فعال فرهنگی محله کساره

جذب نوجوانان به برنامه‌های فرهنگی

محله کساره یکی از محله‌های قدیمی اصفهان در منطقه 8 شهرداری است. فعالیت‌های فرهنگی توسط فعالان این حوزه در هر محله‌ای به‌منظور جذب نوجوانان و جوانان محله برای کسب آموزش‌ها انجام می‌گیرد و محله کساره هم از این قاعده مستثنا نیست.

تاریخ انتشار: 12:12 - سه شنبه 1403/08/29
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
جذب نوجوانان  به برنامه‌های فرهنگی

به گزارش اصفهان زیبا؛ محله کساره یکی از محله‌های قدیمی اصفهان در منطقه 8 شهرداری است. فعالیت‌های فرهنگی توسط فعالان این حوزه در هر محله‌ای به‌منظور جذب نوجوانان و جوانان محله برای کسب آموزش‌ها انجام می‌گیرد و محله کساره هم از این قاعده مستثنا نیست. محمدجواد شیرانی از فعالان فرهنگی در محله کساره متولد 1372 و کارمند آموزش‌وپرورش است؛ او قریب به 18 سال با کسوت بسیجی در حوزه فرهنگی در مساجد مختلف فعالیت کرده و به‌صورت متمرکز در این محله هم حدود 10 سال است که مشغول کار فرهنگی در حوزه نوجوان و جوان است.

ترویج فعالیت‌های فرهنگی در محله کساره

او درباره ترویج فعالیت‌های فرهنگی در محله کساره به «هم‌محله» می‌گوید: محله کساره ازجمله محله‌هایی است که فقر فرهنگی و اقتصادی ملموس و محسوسی دارد و یکی از مناطق نیازمند به کمک‌های فرهنگی در سطح شهر اصفهان شناخته شده است.

شیرانی با تأکید براینکه آسیب‌های اجتماعی زیادی در محل کساره دیده می‌شود، می‌گوید: اعتیاد، طلاق و مشکلات فرهنگی در هر محله‌ای ممکن است وجود داشته باشد و در این محل هم دیده می‌شود. البته به دلیل بومی نبودن افراد محله و وجود اقوام و گویش‌های مختلف و وجود اتباع در محله تا حدودی فضای محله با سایر محله‌ها متفاوت است.

این فعال فرهنگی به تلاش‌های فعالان فرهنگی برای کاهش آسیب‌ها و فقر فرهنگی محل اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: باوجود همه این شرایط تلاش شده فعالیت‌های فرهنگی در مجموعه فرهنگی مسجدالرضا(ع) در محله کساره انجام شود و هدف این بوده که نوجوانان بااستعداد در دل این محله که انرژی و ظرفیت قوی دارند، به سمت برنامه‌های جذاب فرهنگی سوق پیدا کنند. تلاش کردیم که نوجوانان و جوانان به جای پاتوق در پارک‌ها و همنشینی با اراذل‌واوباش، به فعالیت‌های فرهنگی در مسجد محله بپردازند.

این فعال فرهنگی درخصوص برنامه‌های فرهنگی که در طول سال در محله برگزار می‌شود، عنوان می‌کند: برنامه فرهنگی در این محله به‌صورت مقطعی تغییر پیدا می‌کند و طرح تابستانه برای زمان اوقات فراغت نوجوانان با تعطیلی مدارس آن‌ها برنامه‌ریزی می‌شود. فعالیت‌های اردویی درون‌شهری و برون‌شهری، برنامه‌های تربیتی و ورزشی و اردوهای جهادی هم جزو برنامه‌هایی است که برگزار می‌شود. در حقیقت هدف اصلی از اجرای این برنامه‌ها این بوده که نوجوانان و جوانان محله از مراجعه به فرهنگ‌سراهای دیگر در سایر مناطق بی‌نیاز شوند و اگر خانواده‌ای فرزندش را به مسجدالرضا(ع) در محله کساره می‌فرستد، اطمینان داشته باشد که وقت او به بطالت سپری نمی‌شود.

او تصریح می‌کند: محور انجام تمام فعالیت‌های فرهنگی در مسجدالرضای محله کساره است و به اقتضای برنامه‌‌ها مکان تغییر پیدا می‌کند؛برای مثال در فصل تابستان و در طول سال برنامه‌های ورزشی فوتسال، در مکان مشخصی که تدارک دیده‌شده به‌طور مرتب انجام می‌شود. برگزاری جشن‌ها و برنامه‌های خاص نیز سعی شده در فضاهای باز محله اجرا شوند و همه افراد از کارهای فرهنگی محله اطلاع پیدا کنند.

اجرای طرح‌های پاییزه فرهنگی با کلاس‌های آموزشی

شیرانی درباره اجرای طرح‌های پاییزه فرهنگی در محله کساره می‌گوید: از اول مهرماه و با بازگشایی مدارس نوجوانان، 50 درصد از برنامه‌های اردویی و ورزشی آن‌ها به برنامه‌های فوق‌برنامه، درسی و علمی تبدیل و کلاس‌های رفع اشکال و موردنیاز نوجوانان برگزار می‌شود تا برنامه درسی آن‌ها تقویت شود. در سال‌های قبل در این محله ترک‌تحصیل دانش آموزان افزایش داشت و با اجرای این برنامه‌ها ترک‌تحصیل دانش‌آموزان کاهشی شد و به سمت تحصیل تشویق شدند. نوجوانان با ورود به مسجد علاوه بر اینکه به لحاظ مذهبی و انقلابی تربیت می‌شوند، درزمینه درسی هم تقویت ‌می‌شوند و از تحصیل عقب نمی‌مانند.

او با اشاره به استفاده مربیان باتجربه برای تقویت سطح تحصیلی دانش‌آموزان گفت: نوجوانان را بر مبنای سن گروه‌بندی و در کلاس‌های آموزشی با ارائه مشاوره، برنامه درسی و تست‌زنی آماده می‌کنند. با ترویج این برنامه‌ها در طی پنج سال گذشته، تقریبا تعداد 400 نوجوان برای آموزش در کلاس‌ها و برنامه‌های فرهنگی جذب این مسجد شدند.

بنا به گفته شیرانی، برنامه‌های ورزشی مثل پینگ‌پنگ، دارت و فوتبال دستی برای دانش‌آموزان نوجوان بااستعداد که گرایش زیادی به این نوع ورزش‌ها دارند، در کنار برنامه‌های فرهنگی برگزار می‌شود تا استعدادهای رشته‌های مختلف شناسایی شود.

اجرای برنامه‌های درسی و تربیتی دانش‌آموزان

شیرانی درخصوص کمبودهای محله برای اجرای برنامه‌های فرهنگی اظهار می‌کند: در شرایط فعلی با کمبود فضا برای انجام فعالیت‌های ورزشی و تفریحی نوجوانان مواجه هستیم و سعی کردیم با ایجاد تعامل با نهادهای بیرونی این مشکل حل شود؛ اما تاکنون این مشکلات حل نشده است. به دلیل نداشتن امکانات و مجهز نبودن سالن ورزشی محله کساره مجبور شدیم که نوجوانان محله را برای شرکت در این نوع برنامه‌ها به محله‌های دیگر بفرستیم که مشکلاتی ایجاد کرده است. به دلیل کمبود فضاهای ورزشی و تجهیزات نمی‌توانیم پاسخ‌گوی نیاز نوجوانان محله باشیم.

او در ادامه به فعالیت هیئت نوجوانان محله کساره اشاره و توضیح می‌دهد: هیئت برنامه‌های متنوعی را در طول سال برگزار می‌کند. فعالیت این نوع هیئت‌ها در سطح کشور بسیار محدود است و در محله کساره توسط نوجوانان به‌صورت هفتگی برنامه‌ها اجرا می‌شود. این اتفاق باعث شده که نوجوانان بر مبنای علاقه و رغبتی که به اهل‌بیت دارند، در این هیئت فعال باشند و این روند موجب افزایش اعتمادبه‌نفس نوجوانان و مسئولیت‌پذیری آن‌ها شده است.

این فعال فرهنگی اظهار می‌کند: در این محله گروه سرودی هم وجود دارد که موفق به کسب رتبه اول و دوم گروه سرود استانی در سال‌های 1400 و 1401 شده است. نوجوانان برای آموزش از گروه‌های سنی 10 تا 16 سال می‌توانند ثبت‌نام کنند تا برای شرکت در فعالیت‌های فرهنگی در مسجد محله کساره پذیرش شوند.

او خاطرنشان می‌کند: درزمینه اشتغال بانوان هم کارگاه خیاطی در محله راه‌اندازی شده؛ اما این مکان بزرگ نیست و جوابگوی اشتغال همه افراد جویای کار محله نیست و برای کاهش بیکاری در محله باید کارگاه‌های اشتغال‌زایی افزایش پیدا کنند.

کمبود فضا و تجهیزات ورزشی محله کساره

شیرانی توسعه فعالیت‌های فرهنگی در محله کساره را برای جذب نوجوانان لازم می‌داند و معتقد است، برای تحقق این امر طرح‌های تشویقی، اهدای جوایز و اجرای برنامه‌های متنوع و جذاب باید در اولویت کارها باشد تا استقبال نوجوانان از برنامه‌های فرهنگی محله کساره بیشتر از گذشته شود. ایجاد فضای جذاب و بانشاط برای جذب نوجوانان نیازمند بودجه، حمایت‌های مالی و اقتصادی است؛ ولی تاکنون حمایت‌های لازم و چشمگیر توسط نهادها و سازمان‌ها برای تحقق این موضوع انجام نگرفته است.
در محله کساره گروه‌های جهادی فعالیت دارند و شیرانی درخصوص فعالیت این گروه می‌گوید: گروه‌های جهادی محله باید هر 30 روز یک‌بار نیازمندان محله را شناسایی کنند و تاکنون 510 خانواده نیازمند شناسایی‌شده که تعدادی از این خانواده‌ها بی‌سرپرست و عده‌ای هم بدسرپرست هستند. گروه جهادی برای این خانواده‌های نیازمند تهیه بسته معیشتی شامل برنج، رب گوجه، روغن، حبوبات، بن نان و خرید جهیزیه را در دستور کار دارد.

این فعال فرهنگی تصریح می‌کند: حاصل سال‌ها فعالیت فرهنگی در مسجدالرضا(ع) در محله کساره این بوده که تاکنون بیش از 10 طلبه، 10 نیروی سپاه و تعدادی قاضی و دادیار، مسئولان شهری و کشوری، نیروی انقلابی و عضو تیم ملی والیبال کشور را تحویل جامعه داده است و این اتفاق حاصل کار مربیان فرهیخته‌ای است که در این مجموعه کار می‌کنند.

او درباره انتظار مردم محله از مسئولان شهری تأکید می‌کند: با توجه به وجود کمبودها برای اجرای بهینه برنامه‌های فرهنگی‌ورزشی برای نوجوانان محله کساره مردم این محدوده از مسئولان شهری انتظار دارند که برای اختصاص ظرفیت‌ها و ایجاد تجهیزات ورزشی و فرهنگی به‌منظور استفاده بیشتر نوجوانان این محله برنامه‌ریزی لازم را بکنند و از زمین‌های بایر برای ساخت مکان‌های ورزشی استفاده کنند تا در آینده شاهد تحویل نیروهای کارآمدتر و مفیدتری به جامعه باشم.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

پانزده − 12 =