به گزارش اصفهان زیبا؛ امروزه اغلب ما دچار استرسهای متفاوت میشویم. فکر میکنید دلیل آن چیست و با چه راهکارهایی میتوان استرس را کنترل کرد؟پاسخ این سؤال را از نعیمه منصور، کارشناس ارشد روانشناسی و هیپنوتراپ(عضو انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران) جویا شدیم.
استرس، واکنش طبیعی بدن به تغییرات است که نیاز به تنظیم یا پاسخ دارد. این واکنش میتواند بهصورت جسمی، روحی و عاطفی بروز کند؛ در واقع از خردسال تا کهنسال، همه ما در جامعه فعلی بهنوعی با استرس مواجه هستیم؛ حتی کودکان سه یا چهارساله نیز ممکن است بگویند که استرس دارند؛ اما وقتی از آنها میپرسیم استرس چیست، نمیدانند!
این نشان میدهد که واژه استرس بهقدری رایج شده که بسیاری بهصورت آگاهانه یا ناآگاهانه از آن استفاده میکنند. استرس در حد نرمال میتواند مفید باشد و به حفظ بقا کمک کند؛ بهعنوانمثال اگر استرس لازم را نداشته باشیم، ممکن است برای امتحان برنامهریزی نکنیم و نتوانیم عملکرد خوبی داشته باشیم؛ اما اگر استرس بیشازحد نرمال باشد، میتواند نظم و آرامش روزانه را مختل کند و به عبارتی تبدیل به اضطراب شود.
استرس معمولا منبع مشخصی دارد، مانند استرس برای امتحان؛ لذا پسازآنکه منبع استرس از بین برود، استرس نیز کاهش مییابد، اما اضطراب ممکن است ناشی از انباشت استرسها باشد و منبع مشخصی نداشته باشد. در این حالت، فرد ممکن است احساس خوبی نداشته باشد، بدون اینکه دلیل مشخصی برای آن وجود داشته باشد.
علائم استرس میتواند شامل: سردرد، تهوع، سرگیجه، اختلالات خواب، تغییرات در اشتها و خلقوخو و… باشد، این علائم نشاندهنده این است که بدن ما تحتفشار است و نیاز به درمان دارد.
اما برای مدیریت استرس، میتوانیم راهکارهایی را در دو دسته کلی تقسیم کنیم: راهکارهای طولانیمدت و آنی،
راهکارهای طولانیمدت
این راهکار شامل تغییر در سبک زندگی است. بهعنوانمثال، میتوانیم به معنویت، ورزش منظم، تغذیه سالم، خواب کافی و کار مفید اشاره کنیم. این موارد به ما کمک میکند تا در درازمدت آرامش بیشتری داشته باشیم.
معنویت: برای معنویت، اتصال به منبع انرژی و توانمند مطلق که همان معبودمان است، لازم است. درواقع با توکل بر خداوند میتوان به آرامش رسید و از استرس رهایی یافت.
ورزش: فعالیت بدنی و ورزش نیز بهعنوان یک راهکار مؤثر شناخته میشود؛ زیرا باعث ترشح هورمونهای شادی و آرامشبخش در بدن میشود.
با ورزش کردن هورمون دوپامین توسط مغز ما ترشح میشود، این هورمون به ما انگیزه و حس لذت میدهد؛ چون ما در حین ورزش موفقیتهای کوچک تجربه میکنیم، هورمون دیگر سروتونین است که مربوط به حال خوب و شادی ماست. با ورزش کردن هورمون دیگری هم در بدن ما ترشح میشود به نام اندروفین که مربوط به تسکین درد است.
تغذیه سالم: غذای سالم، نقش مهمی در سلامت روان و مدیریت استرس دارد. غذای کمشکر، کمنمک، کمچربی، بهاندازه، سالم و خوردن بهموقع آن میتواند به کاهش استرس کمک کند.
خواب کافی: خواب بهموقع و کافی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است، یک فرد بالغ در هر شبانهروز به شش تا هشت ساعت خواب نیاز دارد.
تنآرامی: استفاده از تکنیک تنآرامی و هیپنوتیزم هم در زمینه مدیریت استرس، بسیار کارآمد است. در حقیقت تنآرامی و هیپنوتیزم، تکنیک کاملا علمی است که البته انجام آن باید توسط پزشک و پیراپزشک، پس از گذراندن دورههای جامع انجمن هیپنوتیزم بالینی و دریافت مدرک مربوطه انجام شود.
سایر راهکارهای مدیریتی برای استرس عبارتاند از: کمک به دیگران، خلق اثر هنری یا علمی، ارتباط با دوستان و خانواده. همچنین تفریح و سرگرمی، رفتن در طبیعت و خندیدن میتواند به کاهش استرس کمک کند.
راهکارهای آنی
راهکارهای آنی شامل تکنیکهای سادهای است که منجر به حواسپرتی از استرس میشود و میتوان در لحظه برای کاهش استرس از آنها استفاده کرد. بهعنوانمثال؛ تمرکز بر تنفس عمیق، تغییر محیط، مرور خاطرات خوشایند، شمردن اعداد بهصورت معکوس و… میتواند به ما کمک کند تا از افکار منفی دور شویم.
درنهایت یادآور میشوم افکار، رفتار و احساسات ما به یکدیگر وابسته است و با تغییر در یکی از این سه مورد، میتوانیم تغییرات مثبتی در خود ایجاد کنیم.
پس با ایجاد تغییرات جزئی در رفتار، میتوان افکار و احساسات بهتری را تجربه کرد و درنتیجه آرامش بیشتری را در زندگی برای خود کسب کرد.