به گزارش اصفهان زیبا؛ هر محلهای با برخورداری از نیروهای کارآمد و بااستعداد مهد پرورش فرهیختگان، نخبگان و فعالان فرهنگی است. محمدرضا شاهسنایی از فرهیختگان محله جنیران متولد 1355 است. این استاد مقطع کارشناسی را در دانشگاه علومانسانی رضوی مشهد، کارشناسی ارشد و رتبه ششم المپیاد دانشجویی رشته الهیات و معارف اسلامی و مقطع دکتری را هم در دانشگاه قرآن و حدیث قم گذرانده و هر سه مقطع تحصیلی او رشته علوم قرآن و حدیث بوده است.
او درباره فعالیتهای آموزشی خود در دانشگاهها به «هممحله» میگوید: «از 1386 در دانشگاههای متفاوت تدریس داشتهام. چند سال در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد فعال بودم؛ سالهایی هم در دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی و دانشگاه امیرالمؤمنین اصفهان تدریس کردم. در شرایط فعلی عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید محلاتی قم هستم و در تعدادی دیگر از دانشگاههای اصفهان هم تدریس دارم.»
تألیف کتابها با چاشنی پاسخ به شبههها و پرسشهای دینی
او ادامه میدهد: «در رشته تحصیلی بنده بسیاری از بحثهای تدریس این رشته اقتضا میکند که به شبههها و پرسشهای دینی افراد پاسخ دهیم و به مواردی که معمولا به شبهه تعبیرشده و تعدادشان هم کم نیست، پاسخ قابلقبولی ارائه دهیم؛ تألیفهای بنده هم در همین راستا بودهاند. تألیف دو کتاب را داشتهام. کتاب «حجاب در صدر اسلام» در رفع شبههها و قاعده حجاب حداقلی که رساله دکتری بنده در نقد همان کتاب است، انجام و چاپ شد.»
این استاد دانشگاه اصفهان توضیح میدهد: «کتابی هم درباره شهدا در 1388 تألیف کردیم که مباحث آن در خصوص شهدای طلبه و روحانیون کل استان اصفهان با همکاری آقای علی عابدی چاپ شد. درباره مباحث و شبهههای قرآنی، تاریخ سیره اهلبیت(ع)، شبهههای زندگی اهلبیت(ع) و نحوه ورود اسلام به ایران و نقش اهلبیت(ع) در آن دوران مقالاتی نگاشته و بسیاری از این مقالهها تاکنون چاپ شده است.»
او از محل تولدش جنیران میگوید: «بنده بزرگشده این محله هستم و جنیران محله اجدادی بنده است. در کنار جنیران محلههای کهن آزادان، لادان، مناطق ماربین و محله کهندژ وجود دارد و قدمت این محلهها بسیار زیاد بوده و بهوضوح پیداست که در چند سال اخیر محله جنیران نسبت به سایر محلههای شهر اصفهان ازنظر ظاهری، سختافزاری و نرمافزاری رشد فراوانی نداشته است.»
شاهسنایی تأکید میکند: «این محله از دوران انقلاب تاکنون سهم زیادی در خدمت به ایران داشته است و تعداد شهدای زیادی را محله جنیران و محلههای اطراف آن تقدیم کشور کردند و ضرورت دارد که به توسعه و پیشرفت این محله و بهبود زندگی مردمان این محله توجه بیشتری شود.»
لزوم تقویت بخش نرمافزاری و نیاز به تأمین بودجه در محله جنیران
فرهیخته محله جنیران عنوان میکند: «درحقیقت ازنظر فرهنگی در محله، شهرداری اصفهان زحمت زیادی میکشد و نیروهای فعال با پشتکار زیاد در محله انجام فعالیت میکنند؛ اما ازنظر نرمافزاری و تأمین بودجه در محله جنیران مشکلاتی وجود دارد و کمبودها حس میشود. فعالان فرهنگی میخواهند بهمنظور تربیت فرزندان استادانی را برای تعلیم دانشآموزان به محله بیاورند؛ اما ازنظر اقتصادی و بودجه این شرایط برای آنها فراهم نمیشود.» او خاطرنشان میکند: «فعالان فرهنگی محله در این زمینه نیازمند حمایت و تأمین بودجه از سوی شهرداری اصفهان برای رفع نیاز و کمبودهای نرمافزاری محله جنیران ازنظر فرهنگی هستند و اگر از سوی شهرداری اصفهان در این زمینه توجه بیشتری انجام شود، در کنار پروسهها و توسعه عمرانی که در محله وجود دارد، به مردمان این محله خدمت بهینهای میشود.»
شاهسنایی درباره فعالیتهای فرهنگی که در محله جنیران دارد، بیان میکند: «علاوه بر تدریس در دانشگاهها در محله جنیران هم فعالیت فرهنگی داشتهام. چند سال پیش در رویکردی که در مجله طلوع جنوب ایران بود، فعالیت کردم؛ اما وقت بیشتر بنده در دانشگاهها برای تدریس به دانشجویان سپری میشود. در کتاب شهدای جنیران که دو سال قبل چاپ شد، سعی کردیم با جمعکردن زندگینامه 60 شهید بزرگوار و وصیتنامههای آنها مطالب ناب زندگی این شهدا را بنویسیم و خداوند را شاکرم که این کتاب به چاپ رسید.»
او تصریح میکند: «قبلا در پایگاه بسیج محله هم در خصوص مشکلات محله جنیران و محلههای دیگر سخنرانی داشتهام. اگر در مکانی فرقهای وجود داشت، سعی میکردم مشکلات را حل کنم و شبههها و مسائل را توضیح دهم؛ مانند فرقه بهائیت. برای رفع مسائل و شبههها فرصت زیادی میگذاشتم. در حال حاضر یکی از اعضای مؤسس دارالقرآن حضرتفاطمه(س) در محله جنیران هستم؛ اما برای حضور فیزیکی بیشتر در کارهای فرهنگی محله وقت زیادی ندارم. بیشترین وقتم در دانشگاه سپری میشود و در حوزه تحقیق مقالهها و پاسخ به شبههها نیز فعالیت دارم و امیدوارم نتیجه و ماندگاری بیشتری داشته باشد.»
نیازها و مشکلات محله جنیران
این استاد دانشگاه درباره مشکلات محله جنیران میگوید: «از چند محله ورود و خروج به جنیران وجود دارد. در حال حاضر جنیران مسیر مناسب برای ورود و خروج مردم از این محله ندارد و افراد چند محله از یک کوچه در محدوده جنیران عبور میکنند. امیدواریم با توسعه جغرافیایی که در محلههای شهر اصفهان توسط شهرداری انجام میشود، توجه بیشتری به توسعه عمرانی و خیابانکشی این محله شود.»
او در ادامه با اشاره به اینکه ازنظر فرهنگی ظرفیت خوبی در محله جنیران وجود دارد، میگوید: «افراد محله ازنظر سختافزاری کارهای زیادی را انجام دادند و در طول سال سه مسجد فعال در این محله فعالیت فرهنگی دارند. جنیران ازنظر نرمافزاری نیاز به توجه بیشتر دارد.»
شاهسنایی عنوان میکند: «در حال حاضر یک باشگاه ورزشی در محله وجود دارد که ازنظر امکانات و وضعیت به نسبت مناسب است. اگر تجهیزات و امکانات این باشگاه ورزشی بهروزرسانی شود، بهطور یقین بازدهی بهتری را به دنبال دارد. در ماه گذشته شاهد بودیم که تعدادی ورزشکار موفق به کسب رتبه آسیایی شدند و این نوع موفقیتها و کسب رتبهها و مدالآوردن ورزشکاران تنها متعلق به محله جنیران نیست؛ متعلق به شهر است و شهر اصفهان میتواند به وجود این ورزشکاران و رتبهآوران افتخار کند.»
او خاطرنشان میکند: «بحث تأمین تجهیزات ورزشی برای سالنهای ورزشی در محلهها همیشه وجود دارد. باید این تجهیزات بهطور مرتب بهروزرسانی شوند. اگر مربیان ورزشی، حرفهای و بهتر در ورزشگاه برای آموزش جوانان محله حضورداشته باشند، بهطور یقین نتیجه بهتری هم حاصل میشود. در حال حاضر محله جنیران ظرفیت کافی برای فعالیتهای ورزشی دارد و ظرفیت فرهنگسرا، باشگاه ورزشی و مسجد محله برای انجام فعالیتهای ورزشی نوجوانان و جوانان علاقهمند وجود دارد؛ اما ضرورت دارد مربیان کارآمد و حرفهای هم برای آموزش به جوانان در محله وجود داشته باشند.»
این فرهیخته و استاد دانشگاه اصفهان اظهار میکند: «محله جنیران در شهر اصفهان ازنظر فرهنگی وضعیت سابق را حفظ کرده است و هنوز بهشدت محلههای دیگر به آمار طلاق مبتلا نشده است و این وضعیت ماندگار نمیماند و درواقع این محله تافته جدا بافته از فرهنگ جامعه نیست. اگر در همین محله که اکنون آمار طلاق نسبت به سایر محلهها کمتر است، تمرکز بیشتری شود، در آینده در اشاعه فرهنگ به سایر محلهها و مراکز فرهنگی مؤثر خواهد بود. برای عملیشدن همه این موارد ازنظر مالی و بودجه باید وضعیت محله برای توسعه فعالیتهای فرهنگی توسط سازمانها و شهرداری اصفهان تقویت شود.»
او تصریح میکند: «فرهیختگانی که در سطح شهر و استان اصفهان حضور دارند، کمتر به این محلهها رجوع میکنند. اگر فردی بخواهد در مسجد یا مرکز فرهنگی محله فعالیت داشته باشد و سخنرانی کند، باید شرایط حضور او در محلهها فراهم شود. ضروری است که شهرداری اصفهان از حضور استادان و فرهیختگان در محلههای شهر ازجمله محله جنیران برای توسعه فعالیتهای فرهنگی و آموزشی حمایت کند. باید ازنظر مالی توجه بیشتری به این افراد داشته باشد تا در محله حضور پیدا کنند و سخنرانی و جلسه مشاوره برای مردم داشته باشند.»