وداع با «دره التاج» آواز و گنجینه موسیقی آیینی ایران

اسطوره آواز اصفهان، از کعبه تا بهشت

سید احمد مراتب، یکی از چهره‌های ماندگار موسیقی ایرانی و آواز آیینی، در ۷۲ سالگی از میان ما رفت. این هنرمند پیش‌کسوت که شامگاه چهارم آذر دار فانی را وداع گفت، خدمات ارزشمندی به موسیقی ایرانی و آیینی ارائه کرده بود و به‌عنوان یکی از گنجینه‌های هنری ایران شناخته می‌شد.

تاریخ انتشار: 10:38 - چهارشنبه 1403/09/7
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
اسطوره آواز اصفهان، از کعبه تا بهشت

به گزارش اصفهان زیبا؛ سید احمد مراتب، یکی از چهره‌های ماندگار موسیقی ایرانی و آواز آیینی، در ۷۲ سالگی از میان ما رفت. این هنرمند پیش‌کسوت که شامگاه چهارم آذر دار فانی را وداع گفت، خدمات ارزشمندی به موسیقی ایرانی و آیینی ارائه کرده بود و به‌عنوان یکی از گنجینه‌های هنری ایران شناخته می‌شد. مراتب که اول شهریور ۱۳۳۱ در اصفهان به دنیا آمد، در خانواده‌ای هنرمند و مذهبی پرورش یافت. نکته جالب اینکه پدر و پدربزرگ او از بزرگان موسیقی آیینی بودند و عشق به هنر و ارادت به اهل‌بیت (ع) از همان کودکی در وجود این هنرمند اصفهانی شکل گرفت.

او از شاگردان برجسته استاد تاج اصفهانی بود و به دلیل استعداد و پشتکارش، از سوی استاد تاج لقب «دره‌التاج» گرفت. این عنوان، نشانه‌ای از جایگاه ویژه او در میان شاگردان استاد تاج و هنرمندان موسیقی ایرانی بود.یکی از لحظات افتخارآمیز زندگی هنری استاد سید احمد مراتب، به سال ۱۳۵۲ بازمی‌گردد. او در مکه و در هنگام طواف خانه خدا، مناجات حضرت علی (ع) را بر بام کعبه و در دستگاه سه‌گاه اجرا کرد.

سال بعد، به درخواست امام موسی صدر، نخستین ایرانی شد که بر بام کعبه اذان گفت؛ افتخاری که جایگاه او را در تاریخ موسیقی و آیین‌های مذهبی ایران ماندگار کرد.فقدان سید احمد مراتب، ضایعه‌ای بزرگ برای موسیقی ایران است. یاد و صدای او در دل علاقه‌مندان به هنر زنده خواهد ماند، مخصوصا برای کسانی که افتخار شاگردی این پیرمرد آواز اصفهان را داشتند و توانستند از وجود این پیش‌کسوت استفاده کنند.اصفهان بسیاری را در دامان خود پرورش داده و می‌توان این شهر را گنجینه هنرمندان نامدار و گمنام دانست که یافتن شبیه هرکدام از آن‌ها در بسیاری از نقاط جهان، کار سختی خواهد بود.

البته باید گفت متأسفانه بیشتر مواقع، مسئولان هنری، مردم، هنرمندان و متولیان فرهنگی شهر، زمانی به یاد این چهره‌ها خواهند افتاد که دیگر در بین ما نیستند. ای‌کاش در زمان حیات این گنجینه‌های ناب فرهنگی، هنری و اخلاقی، قدر آن‌ها بیشتر دانسته شود. فراتر از جشنواره و لوح تقدیر و دسته گل، باید از سرمایه‌های هنری استان در راستای تربیت نسل هنری آینده و فرهنگ‌سازی استفاده کرد.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

ده − یک =