عید بدون عیدی!

پرداخت‌نکردن عیدی به معلولان، اما صدای عباس مقتدایی، نماینده مردم اصفهان را هم بلند کرد؛ عیدی که البته به تمامی کارکنان دولت پرداخت شد و در این میان تنها کسانی که عید را با دست‌های خالی به سر بردند، معلولان بودند.

معلولان افراد دارای معلولیت همچنان چشم‌به‌راه دریافت عیدی خود هستند - اصفهان زیبا

صدایشان این دفعه هم به جایی نرسید و هرچه گشتند، گوش شنوایی برای شنیدن فریادها و اعتراض‌هایشان پیدا نکردند که نکردند! چند روز مانده به تب‌وتاب نوروز 1402 چشمشان به پیامک‌های واریزی موبایلشان خیره مانده بود و با هر صدای پیامی که می‌شنیدند، امیدوار به دریافت عیدانه‌شان می‌شدند. / معلولان

دریغ از اینکه امسال، خبری از عیدی افراد دارای معلولیت نبود و باید تمام ایام نوروز را با سیلی صورتشان را سرخ می‌کردند و از همان هزینه‌های حداقلی که هر روز به دلیل عدم اشتغال و هزارویک مشکل دیگر باید قید خیلی‌هایش را بزنند هم پس‌برنیایند.

اعتراض افراد دارای معلولیت به پرداخت‌نشدن عیدی، اما راه به جایی نبرد. شاید به این دلیل که این اتفاق درست زمانی رخ داد که فرهنگیان و معلمان هم برای وضعیت خود دست به اعتراض زدند و به دلیل دریافت‌نکردن حقوقشان در پایان سال، خیلی‌ها را زیر سؤال بردند و طوفان مجازی به پا کرده و کاربران زیادی را هم با خود همراه کردند. به‌طوری‌که لابه‌لای این طوفان گسترده صدای معلولان گم شد و به گوش کسی نرسید.

جریان چیست؟

اما جریان پرداخت عیدی به معلولان چیست و از کجا آب می‌خورد؟ آن‌طور که رسانه‌ها گزارش داده‌اند، حدود 20 سال پیش بود که سازمان بهزیستی دست‌به‌جیب شد و تصمیم گرفت به اندازه یک برج از حقوق به افراد دارای معلولیت عیدی پرداخت کند.

هرچند این میزان، ناچیز و اندک بود، برای این قشر از جامعه که خیلی‌هایشان بنا به دلایلی امکان حاضرشدن بر سر کار را ندارند، مرهمی بر زخمی بود و می‌توانست گوشه کاری را بگیرد.

حالا، اما در شرایطی که یک ماه از سال جدید می‌گذرد، عیدی این افراد نه‌تنها پرداخت نشده است که سازمان برنامه و بودجه و همچنین بهزیستی به‌عنوان سازمان متولی، دراین‌باره سکوت کرده‌اند و مسئولیت این امر را به عهده نگرفته‌اند.

از سوی دیگر، برخی مسئولان نیز مدعی شده‌اند که پرداخت عیدی به معلولان امری غیرقانونی بوده است.

موضوعی که علی‌همت محمودنژاد، مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق معلولان، در گفت‌وگو با «مهر» این‌گونه به آن واکنش نشان داده است: «اگر عیدی قانونی نبود، پس چرا سال‌ها پرداخت می‌شد و دوم اینکه، آیا دولت به همه موارد و وظایف قانونی خود در خصوص افراد دارای معلولیت ازجمله ماده ۲۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت که صراحتا تأکید می‌کند مستمری معلولان باید حداقل معادل دستمزد یک کارگر باشد و قانون چهارم توسعه که بیان می‌کند مستمری مستمری‌بگیران سازمان بهزیستی و کمیته امداد حداقل برابر با ۲۰ درصد حقوق و دستمزد کارگران باشد، عمل می‌کند؟ از طرف دیگر، مستمری معلولان ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است که با این افزایش، مستمری ۵۰۰ هزار تومانی معلولان درنهایت به ۷۰۰ هزار تومان رسیده است. واقعا در شرایط امروز اجتماعی و اقتصادی کشور، در وضعیتی که گوشت سقف کیلویی ۳۵۰ هزار تومان را هم شکسته است، مستمری معلولان با ۷۰۰ هزار تومان معادل تنها دو کیلو گوشت است.»

دست‌های خالی معلولان

پرداخت‌نکردن عیدی به معلولان، اما صدای عباس مقتدایی، نماینده مردم اصفهان را هم بلند کرد. عیدی که البته به تمامی کارکنان دولت پرداخت شد و در این میان تنها کسانی که عید را با دست‌های خالی به سر بردند، معلولان بودند.

مقتدایی، اما در این باره دست به قلم شد و در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور از پرداخت‌نکردن عیدی به مددجویان سازمان بهزیستی انتقاد کرد.

آن‌طور که در این نامه آمده است: «پیگیری‌های مکرر این‌جانب نشان می‌دهد که تا روز ۲۸ اسفند، برخلاف تکالیف قانونی، صرفا ۶۱ درصد از منابع سازمان بهزیستی توسط سازمان برنامه‌وبودجه تخصیص پیدا کرده است.»

او در ادامه این نامه تأکید کرد: «سازمان برنامه‌وبودجه صدای جامعه معلولان را نمی‌شنود. لذا مستدعی است دستور فرمایید با قید فوریت بررسی و اقدام لازم به‌عمل آید و این‌جانب را نیز از نتیجه اقدامات انجام‌شده مطلع کنید.»

این نامه هم اما راه به جایی نبرد و به‌نظر می‌رسد کمبود بودجه سازمان بهزیستی نه‌تنها مانع از پرداخت عیدی افراد دارای معلولیت شده است که همچنین این موضوع سبب شده افزایش مستمری این افراد نیز تنها 40 درصد باشد.

درحالی‌که براساس برنامه چهارم توسعه، تأکید شده حقوق مستمری‌بگیران کمیته امداد و بهزیستی باید ۲۰درصد حقوق و دستمزد کارگران باشد که برای سال ۱۴۰۲ این رقم نباید کمتر از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین شود. درواقع قانونی که روی کاغذ وجود دارد. اما مثل خیلی از قانون‌های دیگر، اجرا نمی‌شود!